středa 30. dubna 2008

KRNAP v Olomouci

Co má společného Krkonošský národní park s naší zahradou?
Hořec Clusiův (gentiana clusii)! Ten roste na horách střední Evropy a povětšinou je pro svou vzácnost chráněný zákonem. Všichni ho znáte, protože KRNAP ho má ve svém znaku (akorát jste nevěděli, že je to on). A jak je vidět, tak v nížině ve městě se mu taky krásně daří.


"Gentiana clusii"

pondělí 28. dubna 2008

Neděle u vody

Počasí vydrželo i na neděli a dokonce se ještě vylepšilo. Tak jsme vyrazili na výlet. Původně jsem si sice chtěl vyfotit potapěče v akci v nedalekém zatopeném lomu kde trénují, ale nakonec se to nezdařilo. Ne že by tam nebyli, ale byli opravdu v akci a tak z nich byly vidět jen bublinky na hladině. A ty moc fotogenické nebyly. Z toho plyne poučení pro příště, že musím jít fotit radši potapěče těsně před akcí.
Tak jsem cvaknul náhradní motiv, který dokládá jak hezký den to byl.


A mimochodem, dneska žena udělala k obědu steak s restovanou slaninou, cibulovými kroužky a bramborou pečenou v alobalu doplněnou česnekovým dipem. Prostě jsem si uměl vybrat, no.

neděle 27. dubna 2008

Kouzlo sobotního oběda

Krásný víkendový den a to nemyslím jenom počasí. Moje žena se rozhodla zpestřit mi práci na zahradě orgiemi. Konktrétněji tedy kulinářskými orgiemi, aby nevznikla mýlka. No posuďte sami - filet ze pstruha v mandlovém kabátku servírovaný na salátku z jablek, celeru a vlašských ořechů. Prostě láska prochází žaludkem.

čtvrtek 24. dubna 2008

Z rodinného alba 2

Tak nějak se ode mne doma očekává, že do rodinného alba zmapuju všechny důležité okamžiky v životě našeho syna. A já se snažím. Dneska to třeba byla první ochutnání písku. Sám už si nevybavuju tu zemitou chuť křemičitanů. No jo, vzpomínky na dětsví holt blednou:-).

"Písek na sváču"

pondělí 21. dubna 2008

Když se barvy smějí

V poslední době stále víc a víc převádím fotky do černo-bílého provedení. To je věčné fotografické dilema - nechat barvu, nebo ne.
Nedávno jsem narazil na fotky amatérského fotografa, který se jmenuje Joe Burden. Takhle bych chtěl umět s barvou pracovat.

Jeho fotogalerii najdete na stránkách:
http://community.dcmag.co.uk/photos/burdens_gallery/default.aspx

sobota 19. dubna 2008

Kohoutek

Další zahradní motiv. I když ten s jarem až tak moc nesouvisí. Leda snad okrajově, protože jsem se zamýšlel nad rekonstrukcí vodního hospodářství na zahradě:-). Souvisí ale s mým dědou, kterého jsem neměl možnost poznat. Po něm je tenhle kohoutek, takže by se dalo říct, že je to takové pojítko mezi generacemi. Myslím, že ho na zahradě zatím nechám.

"Kohoutek po dědovi"

úterý 15. dubna 2008

Venku zuří jaro 2

Při focení květin je těžké vymyslet něco nového a netradičního. Těžko se ale odolává. Koneckonců nemusí jít přece o žádné velké umění. Tyhle tulipánky jsem kupoval loni pro obohacení skalky. A dneska rozkvetly.

Hezký den.

pondělí 14. dubna 2008

Venku zuří jaro 1

Jaro budiž pochváleno. Takhle nadějně nám kvete broskev. Doufám, že jí nespálí mráz jako loni.



Mějte se krásně a jarně.