pondělí 29. září 2008

Beskydy 6

O víkendu jsme podnikli pěknou procházku na Santov. Kdo ví - možná to byl poslední teplý víkend letos? Tak jsme vydrželi skoro až do soumraku.

Beskydy 5

Dneska mám něco pro farmaceuty. Tohle jsou totiž pravé nefalšované valašské trnky. A z nich se dělá ta pravá valašská medicína. Letošní úroda je slibná...

pátek 26. září 2008

Podzimní motiv

Tak nějak jsem přešel bez povšimnutí začátek podzimu. Přitom i podzim si zaslouží náš obdiv. Abych to napravil, vydal jsem se hledat nějaký podzimní motiv, který by současně byl i estetický. A nemusel jsem hledat dlouho.

Mějte hezký víkend. Zvláště pokud se po tomto týdnu cítíte taky trochu odkvetle.

Bacily

První vlna ochlazení a už nám ty zatracené bacily dávají vědět, že na nás mají své páky. Sice malé páky, ale zato je jich hodně. A pokud stokrát nic umořilo osla - co teprve udělá milion malých pák?
Uf - umořilo mě to. Jdu se preventivně prolít čajem. Bohužel na mě z nějakého záhadného důvodu nezabírá slivovice (je mi po ní většinou ještě hůř), takže používám pouze citron a magické světlo. Snad to bude stačit.

úterý 23. září 2008

Trocha vitamínů

Rodina se mi nějak nachladila. Ono taky v tomto nevlídném počasí to není nic zvláštního. Tak snad pomůže extra porce vitamínu C.

neděle 21. září 2008

Maxižába

Jakou největší žábu jste kdy viděli? Já tuhle. Sedí tam poblíž Klenovského kamenného hradu už pěkných pár let.

sobota 20. září 2008

Ze zahrádky

Opět dávám k dobru jednu kytku ze zahrady. Než bude definitivně zazimováno, tak to snad ještě vydržíte.

pátek 19. září 2008

Trocha akce

V sobotu jsem se chlubil, jak se focení akčního motorkáře povedlo. Tady je další důkaz. Možná bych mohl fotit pro Yamahu reklamu?

čtvrtek 18. září 2008

Olomouc 7

Olomoucké muzeum a hrátky s dynamickým rozsahem.
Myslím, že se pomalu dopracovávám k tonálnímu rozsahu a ostrosti zaručující tak trochu tajemný a neskutečný nádech. A to díky vychytání dobrého světla a půl hodinky u photoshopu:-).
Tohle jsem fotil v neděli dopoledne, což je úžasný čas na fotovycházku do města, protože tam nebývají téměř žádní lidé.

středa 17. září 2008

Slunéčko zapadá

Dlouho už nebyla žádná správná kýčovka. Takže využívám zhoršení počasí k tomu, abych zobrazil vzpomínku na Slunce, které jsme už několik dnů neviděli.

úterý 16. září 2008

Z rodinného alba 12

Další ukázka možností práce s makroobjektivem. Takhle umí portréty.



...a ještě jeden na důkaz, že ten první nebyla náhoda:-).

neděle 14. září 2008

Pořádné makro

Jak jsem včera naznačil, tak mám půjčený makro objektiv. Je to SIGMA 105 mm, f 2,8. No co vám mám povídat. Osvědčil se na výbornou a jsem rozhodnutý si něco podobného taky pořídit.
Na ukázku dávám jednu z testovacích fotek, kde je dobře vidět brutálně malá hloubka ostrosti a zvětšení, jakého je objektiv schopný dosáhnout.

Luděk na mašině

Můj kamarád Luděk je velkým stavařem, fotografem, motorkářem a prý i sexuálním bohem (jeho zážitky se slečnami by vydaly na román). Máme vždycky radost když přijede. Tentokrát dvounásobnou, protože kromě toho, že přijel na své mašině, tak mi půjčil i makro objektiv k odzkoušení. No a po sobotním obědě jsme se snažili udělat pár motorkářských fotek. Přestože jsme na to měli jen málo času a mělo se jednat víceméné o pokus, tak si myslím, že se focení docela povedlo.
Takže motorkář Luďa prohánějící svých 96 koní.

pátek 12. září 2008

Páteční pohoda

Víkend je před námi, tak ho prožijte nějakým hezkým způsobem.
Já mám v plánu využít dnů evropské kultury a navštívit některé zpřístupněné památky. Samozřejmě s plně nabitým akumulátorem foťáku a vyčištěnou čočkou. A taky v tom víkendovém programu bude figurovat dobré jídlo a pohodička.

Olomouc 6

Vila Primavesi je velmi výrazná a úžasná stavba v nejkrásnější olomoucké části (na místě původního olomouckého hradu s výhledem přes hradby do Bezručových sadů). Dokonce byla vyhlášena kulturní památkou moderní architektury! Po dlouhých létech, kdy se rozpadala ve správě okresního ústavu národního zdraví byla konečně vkusně zrestaurována a nyní je zde dokonce i honosná rybí restaurace.

Pro více informací se koukněte na "www.vilaprimavesi.cz".

čtvrtek 11. září 2008

Ploštice

Pokračuju v biologickém okénku. Krásné teplé dny využívají i ploštice, které zabraly jednu lavičku v parku. Bohužel bližší podrobnosti o tomto setkání nemám, tak jenom ilustruji fotkou.

středa 10. září 2008

Co dokáže bělásek

Bělásek zelný je pěkně nenažraný prevít. No jen se podívejte, jak mu chutná!

pondělí 8. září 2008

Těžký život fotografa

Nedá mi to abych se ještě nevrátil k olympiádě. Na netu jsem totiž našel fotku oficiálního fotografa ČTK Romana Vondrouše, kterak fotí ženský hod oštěpem. Fotka je to skvělá a tak se o ní rád podělím.
Už je vám jasné, že profesionální fotografování není žádná sranda?

neděle 7. září 2008

Letecký den

Včera se v Olomouci na letišti konal letecký den. Koho by nefascinovaly ty báječné létající stroje?

pátek 5. září 2008

Svítání

Ráno cestou do práce.

Reklama

Dnešní příspěvek je opět tak trochu "z rodinného archivu", ale je maskovaný jako reklamní fotografie. Takže pokud se v průběhu září zvýší odbyt dětských přesnídávek, určitě na tom budu mít podíl.
Mimochodem, je to taky pěkná ukázka možností zrcadlovky při práci s hloubkou ostrosti. Kompaktem by to takhle opravdu vyfotit nešlo.

čtvrtek 4. září 2008

Slezová růže

Už jsem se dlouho nepochlubil co nám kvete na zahradě. Takže takovýchto slezových růží (nebo správněji topolovek růžových) máme spoustu. Výhoda této kytky je, že se k ní fotograf nemusí ohýbat. Takže jsem neodolal a jednu takovou podvečerní náladovku jsem si cvaknul.

úterý 2. září 2008

Bublinky v limonádě

Minerální voda "poděbradka" má prý nezaměnitelnou, specifickou a lahodnou chuť, zlepšuje vnímavost, bdělost, odolnost a napomáhá lepším pracovním výkonům.
Takové a další reklamní bláboly se můžete dočíst na etiketě. Kromě toho, že mi moc nechutnala, tak mě zaujala jenom tím, že má opravdu veliké bublinky.
Takže lehce rozštěrchaná flaška s "poděbradkou" s mým ukazováčkem zrcadlícím se v očkách-čočkách bublinek.

Konec prázdnin

Pro všechny školáky to dnes začíná nanovo. V nás ostatních je to možná tak zakořeněné ještě ze školních let, že to cítíme taky. Ještě neskončilo léto a ještě nezačal podzim. A k tomu ten zvláštní pocit na konci prázdnin. A dny se už zatraceně zkracují a slunce kreslí na stěnách nostalgické stíny...