neděle 30. listopadu 2008

Archívní

Hýčkám si doma jednu láhev vína, kterou jsem dostal kdysi darem. Je to "chateauneuf-du-pape" a je ozdobou mého archívu. Střežím ho velmi bedlivě, protože už jednou mi z něj moje žena utřela prach! Naštěstí je tento incident již napraven a láhev zase vypadá tak, jak správná vzácná láhev vypadat má.

Takže - "archívní papežské"

pátek 28. listopadu 2008

Zátiší s listy

Kytičky jsou v tuto roční dobu velmi málo frekventované téma. Ale proč si v nouzi nevypomoct s domácími rostlinami v květináčích.
U víceméně symetrickým motivů je zajímavou variantou i čtvercový formát s kompozicí na střed. A po zvýšení kontrastu a odbarvení vypadá i obyčejná kytka docela dobře, ne?

středa 26. listopadu 2008

Kuchyňská dramata

Profesionálové radí pokročilejším fotografům ať nefotí namátkové jednotlivosti, ale ať zkusí zpracovat nějaký projekt. Já jsem dospěl do stádia, kdy mám už hodně nazkoušeno a docela mě láká pustit se do nějakého ucelenějšího fotografického celku.

Takovým mým projektem, který nosím už delší dobu v hlavě je nápad nafotit sérii z dějů, které se odehrávají v kuchyni. Zbývá už jen takový detail - realizovat své nápady. V tomhle hodně spoléhám na zimní fotografickou "okurkovou sezónu" a na to, že u nás v kuchyni se pořád něco děje.

První fotku do této série jsem udělal ještě svým dvoumegovým Olympusem. Dneska teda ukázka tohoto letitého snímku s příslibem, že snad brzo přibudou další.

úterý 25. listopadu 2008

Z rodinného alba 17

O víkendu se mimo jiného i trošku oslavilo. Slečna Vašková měla devět let. Přípravy byly mohutné. Tetička Monička dokonce připravovala velmi pracný dort.


Nevím jestli měla za cíl nabádat mladou generaci ke kanibalismu, ale výsledek byl opravdu nevšední dort.

neděle 23. listopadu 2008

První zimní

Asi nikomu neuniklo, že k nám o víkendu zavítala ta skutečná zima. Dokonce i v Olomouci napadl sníh a to už je co říct! Ovšem v Beskydech to byla trošku jiná liga.
Filip si tak poprvé v životě mohl na sníh sáhnout. Byl z toho trošku překvapený, ale celkem se mu to líbilo. Víc než sníh ho ale zajímalo kam se poděly slepičky.

sobota 22. listopadu 2008

Nástěnná symfonie

V tomhle domě je opravna hudebních nástrojů. A díky pěknému vývěsnímu štítu a nízkému slunci vznikl tenhle hudební motiv.

Schody do nebe

A nebo to taky můžete chápat jako těžkou cestu k poznání. Nebo si tam klidně najděte něco úplně jiného.

středa 19. listopadu 2008

Tropy ze skleníku

Tropické skleníky v parku jsou docela dobrým fotografickým tématem. Příští rok se tam budu muset vypravit se stativem k nějakému serióznějšímu focení. Pro dnešek mám jen lehkou ukázku z jezírka s "viktorií královskou".


A ještě jeden detailek.

pondělí 17. listopadu 2008

sobota 15. listopadu 2008

Co na to ryby?

Dlouho už nebyla žádná fotka z Olomouce. Tohle je jeden detailek z Arionovy kašny. Tahle kašna je fotograficky velmi zajímavá, takže jí fotím poměrně často.
Ptáte se proč ti delfíni? Inu Arion byl řecký básník a pěvec, kterého při jedné z jeho cest chtěla oloupit posádka lodi (běžná sorta vyvrhelů) a on raději skočil do moře. Jeho zpěv přilákal delfína, který ho na svém hřbetě donesl až na pobřeží.
Dneska už se takové příběhy nestávají. Loupí se taky mnohem víc. Snad proto, že ani na tu zvěř už není spolehnutí.

Něco barevného

Protože posledních pár dní bylo vyloženě ošklivě, tak by to chtělo nějakou barevnou veselou fotku. Tahle je stará 12 dní. Takové listí jsem tehdy potkal ve sluncem zalitém nedělním dopoledni.

pátek 14. listopadu 2008

Co dokáže kůrovec

Jste si jistí, že tištěné spoje vymyslel člověk? Já jsem o tom nedávno v lese zapochyboval.

čtvrtek 13. listopadu 2008

Podzimní únava

Původně jsem chtěl fotku nazvat "čas tlení", ale tak zlé to se mnou ještě není.
Abych nezapomněl - fotografem byl tentokrát můj švagr "Peťačka" a já byl režisérem. Naše manželky celou akci kupodivu vnímaly jako normální zábavu dospělých lidí. Už si asi na naše úchylky zvykly.

středa 12. listopadu 2008

Pohled z okna

Občas se povede zajímavá fotka když člověk nechá režii na přírodě. Pak stačí jen sedět doma za oknem a koukat ven.



úterý 11. listopadu 2008

pondělí 10. listopadu 2008

Čekání na extrém

V titulku je řečeno vše. Já si prostě jen chtěl vyzkoušet malování světlem a takhle to dopadlo.

sobota 8. listopadu 2008

Listopadová

Listopadové teploty byly dosud opravdu abnormální. Občas se musím ujistit pohledem do kalendáře, že je opravdu listopad. Myslím, že ani příroda si není tak úplně jistá. Některé stromy se teprve teď rozhodly, že je opravdu čas shazovat listí. Tohle je jeden z těch co váhal.

Súlov 4

Zlatým hřebem procházky po Súlovských skalách je staré ruiny Súlovského hradu. Nevím co to bylo za šílence, že si stavěli sídla na takovém místě. Rozhled do kraje měli ale úžasný.

Výlet se zkrátka vyvedl mimořádně. A pokud se vám fotky líbily, tak další najdete na adrese: "http://picasaweb.google.com/Novotnasek".

pátek 7. listopadu 2008

Trundovi

Dneska musím dát speciální obrázek. Malý František s malou Aničkou a jejich máma. Jsou krásní a mají se čile k světu. Doufám, že je čeká už jen to dobré.

čtvrtek 6. listopadu 2008

Súlovské skály 3

Úžasná skalní brána. Už jen kvůli ní výlet na Súlov stojí za to. A nikde žádní lidé, takže jsme si ji mohli projít (a nafotit) opravdu ze všech stran.

středa 5. listopadu 2008

Súlovské skály 2

Súlovské skály mě opravdu nadchly, takže si toto téma budu ještě pár dní hýčkat.

To víte - v tuto roční dobu fotografická aktivita přece jen trochu polevuje, takže mustím tématy šetřit.

úterý 4. listopadu 2008

Súlovské skály

V pátek nás tak navnadily předpovědi rosniček na hezký víkend. Toš jsme se rozhodli zrealizovat výlet na Súlovské skály (Filípek byl poprvé v zahraničí!). Když v Makově začlo mrholit a v Bytči už docela lilo, tak jsme byli dost nalomení a schylovalo se k rychlému ústupu zpět. Kupodivu ale na Súlově bylo relativně sucho a nakonec se celý výšlap báječně vydařil.

neděle 2. listopadu 2008

Přijela pouť

Moje žena trpí chorobnou úchylkou na kolotoče. Naštěstí se to neprojevuje když žádné kolotoče v dohledu nejsou. Tentokrát však v dohledu byly, tak jsme ji holt museli doprovodit. Vzhled i názvy některých atrakcí se mi jevily krajně podezřelé.



Ona se ale nenechala odradit. Když to spustili, bylo to ještě šílenější. A taková to byla dobrá žena. Ne že by snad jízdu nepřežila, ale určitě mi ji teď odvedou pánové od NASA na testování a pak jí vystřelí někam do toho nehostinného temného vesmíru.