středa 31. prosince 2008

Sivlestrovská

Včera večer jsem blbnul s focením svíčky. Tak posílám symbolický plamínek jako symbol tepla a naděje.



A kdybych měl bilancovat svou letošní fotografickou potenci, tak by to vypadalo asi takhle. Celkem mám ve složce "2008" uloženo 26,7 GB dat, což je na počet 6755 fotek. Ze dvou třetin mám už vše roztříděné, a zaarchivované. Při tomhle objemu fotek je to už docela nutnost, protože to umožňuje rychle vyhledávat podle tématu, klíčových slov, nebo hodnocení. Jen jsem trošku podcenil časovou náročnost, příští rok to asi budu muset dělat průběžně:-).

neděle 28. prosince 2008

To nejlepší

Pomalu se blíží konec roku a světové agentury a významná nakladatelství zveřejňují kolekce nejlepších fotek roku 2008. Koneckonců já taky zrovna třídím, popisuji, opatřuji klíčovými slovy a vyhodnocuji. Ale mých top-ten určitě není tak významných.

Následující odkaz je na rozcestník, kde najdete linky právě na tyto výběry a věřte, že je se na co dívat.

"http://www.grafika.cz/art/df/Nejlepsi-fotografie-2008.html"

sobota 27. prosince 2008

Photoshop 2

Jeden z mých pokusů při práci s photoshop elements.
Obrázek byl ořezán, pleť v obličeji upravena vyhlazením (přece jen tam bylo dost šumu, který se po převodu do černobílé vždycky dost zvýrazní), převeden do B&W, doostřen a nakonec byl aplikován filtr dodávající modrý nádech (efekt imitující použití barytových desek v klasické fotografii) a nakonec byl dodán jednoduchý rámeček.


Pro porovnání rozdílu ještě přidávám původní obrázek. (Asi jste poznali, že Filda stojí na okenním parapetu. Fotil jsem v rychlosti, abych zachytil kouzlo okamžiku, takže nebyl ani čas lépe obraz komponovat. Zákonitě to muselo dopadnout takto, protože mám nastaveno ostření na středový bod.)

pátek 26. prosince 2008

Photoshop

Využívám volna k rozsáhlému testování fotografického softwaru. Můj stařičký photoshop ve verzi 6 je sice pořád velmi mocný nástroj, ale přece jenom má už víc než 12 let a postrádá mnohé šikovné funkce, které se za tu dobu vyvinuly.
Velmi intenzivně si teď hraju s PS-Elements v. 7 a jsem patřičně namlsán. Některé funkce jsou opravdu super. Vřele můžu doporučit všem, kteří si netroufají nebo nepotřebují velký photoshop. Já si asi troufnu a půjdu nakonce do PS CS3. Přece jen jsem na něj zvyklejší a některé jeho vychytávky by mi asi citelně chyběly.
Připojuji ilustrační obrázek demonstrující úžasné možnosti photoshopu. Bohužel není ode mne, ale od neznámého autora. (I když bych si nesmírně přál mít dovednosti tohoto kalibru.)

středa 24. prosince 2008

Vánoční motiv 6

Ještě dříve než se vánoce staly svátky zboží, tak to byly svátky boží. My ateisti jsme si sice odvykli vidět ve vánocích nějaké náboženské poselství, ale to nic nemění na tom křesťanském základě.
K tomuhle tématu se hodí dnešní fotka. No a my se klidně můžeme jít nacpat.


"Poslední večeře páně"

úterý 23. prosince 2008

pondělí 22. prosince 2008

Vánoční motiv 5

Přípravy na vánoce zdárně pokračují.
Dnešní fotka mi přijde obzvláště rafinovaná. Je vyfoceno něco, co tam vlastně ani není a zůstaly jen stopy. To je panečku kulišárna, co?

neděle 21. prosince 2008

Vánoční motiv 4

Doufám, že už máte všichni koupený stromeček! Mně se strašně líbila tahleta jedlička, ale nakonec jsem pořídil o něco menší borovičku.
Jinak tahle jedlička vyrostla v přírodní rezervaci "Salajka", kde je dochovaný záznam, že tu byla pokácena vůbec největší jedle jaká kdy na našem území vyrostla. Už je to ale dávno. Ona jedle byla darována císaři Františku Josefovi a tohle je možná její potomek.

sobota 20. prosince 2008

Vánoční motiv 3

To to voní, panečku. Zázvorky jsou moje oblíbená cukrátka.


Jejich hlavní výhodou je, že nejsou moc sladké a nedá se jich přejíst. K takovému čaji s rumem jsou úplně ideální.

pátek 19. prosince 2008

Antireklama

...a na kulturu vám z vysoka (víte co).

Vánoční motiv 2

Ode dneška mám dovolenou, takže spolu se svátky mě čeká 18 dní volna. Taky mám spoustu plánů co všechno bych chtěl během této doby stihnout. Mám rád začátky. To člověk ještě nepropadá pesimistickým náladám z toho, že nestihl téměř nic:-)
Je pravda, že v tyto dny focení omezuji. Ne snad, že by mě to nebavilo, ale kupříkladu dnes ani v pravé poledne nebylo dostatek světla na focení v interiéru. A venku by v tomhle pošmourném a deštivém počasí fotil jen blázen. Takže se věnuji přípravám na vánoce (i když to trochu přeháním - spíš jen občas Blance trošku pomůžu) a sem tam blýsknu jen nějaké to zátišíčko.

středa 17. prosince 2008

Vařit se dá všechno

Náš Filip má už delší dobu "vařicí období". Jeho nejoblíbenější hračkou jsou kromě lasičky Milana hrnce, pokličky a věci z kuchyňského šuplíku (lis na česnek, mašlovačka, vařečky a jiné). Asi je to v genech. Jeho matka v mládí trhala panenkám hlavičky, aby si je mohla uvařit. On zase začal vařit opice v celku. Doufám jen, že se to nebude stupňovat.

pondělí 15. prosince 2008

Z rodinného alba 19

Tak Filda má nového kamaráda. Je to lasička a zatím jí pracovně říkáme Milan. V obchodě to byla láska na první pohled a ani doma ho to nepřešlo.
Tak jsem vám vyfotil jak jen šťastný může být malý kluk s plyšovým zvířetem.

pátek 12. prosince 2008

Vánoční motiv 1

Nadcházející vánoce nelze ignorovat. Takže i já dávám provní fotku z vánoční tématikou. Ale začínám tak trochu od lesa.
Jo - a kdo by nepochopil jak to zamlžené klestí souvisí s vánocema, tak vězte, že to jsou barborky ve váze.

středa 10. prosince 2008

Kuchyňská dramata 3

"Don´t cry over spilt milk!"
Aneb - správný fotograf nepláče, správný fotograf fotí.

Olomouc 8

Kostel svatého Mořice je fotografův zlý sen. Z jedné strany se na něj tísní obludná stavba socialistického PRIORu a z ostatních stran jsou jen úzké uličky, občas ještě doplněné tramvajovými trolejemi. Navíc horní část věže je trochu skosená a když na fotkách upravuji perspektivu (dá se fotit jenom s objektivem vzhůru) tak se tohle skosení ještě zvýrazní.
Letos jsem našel pohled přes letní zahrádku restaurace "potrefená husa". Jaká to žertovná kombinace motivů.

neděle 7. prosince 2008

Kuchyňská dramata 2

Brčko ve sklenici vody. Ale současně taky názorný příklad fyzikálního zákona o šíření světla v prostředí o různé optické hustotě. Nám to fyzikář interpretoval poučkou: "hůl do vody vnořená vypadá jak zlomená".

sobota 6. prosince 2008

Propast pod šesti strunami

Dneska končím kytarovou sérii.
A víte proč jsem se začal učit na kytaru, přestože jsem věděl, že nemám hudební sluch? No přece abych mohl snadněji balit holky. Dodneška jsem na to žádnou nesbalil. Zatímco jsem někde hrával ony se vytrácely s mými kamarády. Takže moje exhibice končily hraním pro několik spících odpadlíků.
Sluch jsem si sice nevytrénoval, ale vytrénoval jsem si hmat, takže jsa zkušenější teď už hrávám jenom sám pro sebe a pro tu radost ze hry.

Saxík

To, že jsem tento týden zveřejnil pár hudebních fotek způsobil autor dnešní fotky - můj kamarád Luděk (ano - to je ten motorkář z léta). Luděk se učí hrát na saxofon a když si do sága hodně naplive, tak při čekání až vyschne - fotí. A fotí dobře. Takže Luďkova fotka Luďkova saxíku.
A mě to nedá abych nezveřejnil ještě jednu historku,která se k tomuto tématu váže. Luděk má novou mladou učitelku hry na saxofon, která ho hned v první hodině povalila na zem pod záminkou, že ho musí napřed naučit správně dýchat. No, snad už to rozdýchal.

čtvrtek 4. prosince 2008

Sváteční

Moje drahá dobrá žena má dnes narozeniny. A včera měla svátek. Tak jestli mi ji pozítří neodnese čert, tak si ji nechám i další rok. A velmi rád.
V rámci tréninku na víkendové oslavy jsem zakoupil jednu láhev Sauvignonu. Byl to výběr z bobulí a tak jsme si opravdu pochutnali. Někdy v tom okamžiku vznikla i tato fotka. Konečně zase jedna na kterou můžu být hrdý.


"Nevin(n)á záležitost"

středa 3. prosince 2008

Struny

V minulých pár týdnech jsem nevyfotil skoro nic. Hlavní důvod byl ten, že mi došlo místo na harddisku. Od neděle mi ale funguje disk nový a hnedle je to veselejší. Takže jsem se pustil s vervou i do focení.
Po tomhle úvodu vás asi nepřekvapí, že když už jsem fotil svoji starou kytaru, tak jsem těch fotek nacvakal povícero (prostě jsem tak zkoušel). Takže dneska to je detail uchycení strun na kobylce.

úterý 2. prosince 2008

Náladovka

Už několik let přemýšlím o nákupu nové kytary. Ta stará už má mnoho šrámů, mechanika už nedrží (navíc pomalu rezne), lak je místy ohoblován až na dřevo a jinde je zase popraskaný a už to ani tak nezní. Zkrátka kytary na rozdíl od houslí nezrají, ale stárnou. Mám k ní ale citové pouto, protože jsem ji dostal ke zdárnému ukončení základní školy ve 14 letech. Tak možná ještě chvilku budu váhat - z úcty ke stařence.


"Hlava 21 leté kytary"

pondělí 1. prosince 2008

Z rodinného alba 18

Už Děd Vševěd v jedné cimrmanovské hře říkal, že nejhorší jsou trapaslíci, protože vlezou úplně všude. No tak to je pravda. Ten náš prcek je toho jasným důkazem.