pátek 31. prosince 2010

Silvestrovská

Takže bez dlouhých okolků přeji všem úspěšný a zajímavý nový rok, samá pozitiva a sociální jistoty a spoustu dobrého světla...

sobota 25. prosince 2010

Co jsem našel pod stromečkem?

Můžete hádat podle fotky, ale je to těžké...... Tak ne, nebyl to elektronový mikroskop. Je to předplatné časopisu National Geographic. Hurá!

pátek 24. prosince 2010

štědrovečerní

Tak přátelé, mějte taky šťastné a veselé. I nějaký ten dárek pod stromečkem...

úterý 21. prosince 2010

Bez názvu

Přestože je dnešní příspěvek bez názvu, tak doufám, že se vám bude líbit. Je to takové Tim Burtonovské téma... Na první pohled mi fotka zvláštní nepřipadla, ale po odbarvení, zvýšení kontrastu a ořezu se najednou vyloupnul ten útok draka ne nic netušícího koně. No prostě poetika s tušeným masakrem.

pondělí 20. prosince 2010

Už se to blíží

V rámci přivolávání vánočního kouzla občas dělám věci, které po zbytek roku nedělám. Návštěva kostelů je jednou z nich. Ne že bych byl věřící, ale co už má člověk v takový čas fotit. A na Kopečku jsem před kostelem málem umrznul.


sobota 18. prosince 2010

Co všechno se semlelo?

Různé redakce už začínají vydávat obrazovou dokumentaci důležitých událostí tohoto roku. Mám tyhle souhrny rád. Člověk žasne, co všechno se přihodilo....


čtvrtek 16. prosince 2010

Soutěž BMW

V Paříži se vyhlašovaly výsledky soutěže firmy BMW. Na prvním místě se objevila tato fotka.



Pokud stejně jako já nevěřícně kroutíte hlavami, tak vězte, že fotografický průmysl je tak trochu šílený. Na té fotce je zajímavé jen to, že autor si vyrobil z karavanu dírkovou kameru (prostě ho zatemnil a udělal tam dírku proti které postavil desku natřenou světlocitlivým materiálem) a tou zachytil tuto scenérii. Délka expozice? Tři noci!
Tak až bude chtít vyhrát nějakou soutěž (tentokrát byla výhra 12 000 euro), tak vám stačí jen udělat něco šíleného. A na té fotografii zas tak moc nezáleží.

úterý 14. prosince 2010

Vánoce se blíží

V sobotu jsme do sebe nechali proudit vánoční atmosféru. S punčem. A s turbopunčem.

pondělí 13. prosince 2010

neděle 12. prosince 2010

neděle 5. prosince 2010

Nikon calendar

Kdo ještě nehlasoval pro nejlepší fotografie Nikoního kalendáře na příští rok, nechť dnešní fotku spolu s odkazem na loňské semifinalisty bere jako inspiraci.

úterý 30. listopadu 2010

neděle 28. listopadu 2010

Z rodinného alba 61

Někdy s tím svým focením už opravdu zdržuju. Ale většinou to rodina bere s nadhledem.

pondělí 22. listopadu 2010

Klíče

Dnes jsem ráno opouštěl byt hodně rozespalý. Jak jinak si vysvětlit, že jsem si místo klíčů od bytu vzal klíče od auta?

neděle 21. listopadu 2010

čtvrtek 18. listopadu 2010

Olomouc 44

Dneska navazuji na fotku z 11. října. Téma siluety Trojice a Neptunovy kašny se mi líbí a rád bych se k němu občas vrátil. Takže dnes je to podruhé a s trochu jinou náladou než před měsícem.

středa 10. listopadu 2010

Pohled z okna

Na listopad je až přespříliš teplo. A před pár dny ještě i ty večery byly pěkně barevné.

neděle 7. listopadu 2010

Mount Merapi

Jedna z agenturních fotek aktuálního stavu Mount Merapi. Nechtěl bych být poblíž.

sobota 30. října 2010

pondělí 25. října 2010

pátek 22. října 2010

Mikrofotografie

Nikon měl soutěž o nejlepší fotografii pořízenou mikroskopem Nikon. Je to zajímavá podívaná. Doslova nový svět. S omluvou autorům zveřejňuji malou ukázku.

Na první fotce je vzduchová bubllina v želé (silný motiv:-)).


Druhá fotka je dokonce tak trochu chemická - krystal ferokyanidu draselného.


Třetím příkladem (vybíral jsem aby to barevně ladilo) je samička vodního živočicha rodu Axonopsis.

středa 20. října 2010

Z rodinného alba 59

Jeden z nejlepších portrétů Filipa v poslední době. Fotka vznikla ráno před zahájením oblékací fáze odchodu do školky. Díky mírné rozespalosti má Filip nezvykle vážný výraz. A barevně to taky hezky ladí...

úterý 19. října 2010

Na Helfštýně 3

Do třetice Helfštýn. Zatímco včera to byla spíše technická záležitost jak zdokumentovat hrad ze severní části, dneska je to umělečtější (oj - silné slovo) ztvárnění výhledu na věž z prvního nádvoří. Doufám, že je i poznat, že v poslední době pilně studuji problematiku převodu barevné fotky do černobílé (je to úplná věda!)



Kdo chce vidět víc, nechť navštíví mou galerii na PICASE.

pondělí 18. října 2010

Na Helfštýně 2

Teprve o víkendu jsem se dostal ke zpracování fotek z minulé soboty. Tak tedy Helfštýn na podruhé a s ním i panoramatický pokus o jeho zachycení z přední části.

neděle 17. října 2010

Podzimní nálady

Podzim má nepopiratelně svoje kouzlo. Takovouto náladovku jsem vyfotil v práci ze střechy kolem osmé hodiny ranní. Jen se obávám, že těch slunečních a teplých dní už příliš nebude. A jak říká Ondřej Neff: "mlha bez slunce je jak slabá hrachová polívka".

sobota 16. října 2010

Z rodinného alba 58

Naše Míša má tak velkého přítele, že se jí ani nevleze do pokojíčku. Ale jinak je príma...

čtvrtek 14. října 2010

Na Heflštýně

Minulý víkend byl možná posledním slunečným s teplotami velmi příjemnými. My ho strávili na Helfštýně a pořádně jsme si ho užili.

středa 13. října 2010

Z rodinného alba 57

Tahle fotka z poslední návštěvy Bystřičky se mi velmi líbí. Filip v péči (krásných) tetiček a všichni vysmátí. Prostě taková rodinná pohoda.

úterý 12. října 2010

Ranní mlha

Dnešní příspěvek je z ranní cesty do práce. Všimněte si podobné kompozice (no vlastně je úplně stejná, včetně té lampy!) jako předevčírem. Náhodou jsou foceny ve stejný den v rozpětí přesně 12 hodin (tento byl focen ve čtvrtek 6.22 a předvčerejší týž čtvrtek v 18.25). A co tím chci říct? Asi jen to, že jsou dny, které stojí za TO. Přinejmenším po fotografické stránce. (Pohříchu jsem valnou většinu zbytku dne strávil v práci a můžu se jen dohadovat kolik mohlo vzniknout dobrých fotek.)

pondělí 11. října 2010

Olomouc 43

V muzeu se připravuje velká výstava "Olomoucké baroko". Bude určitě úžasná. Součástí je i fotosoutěž, takže jsem se nechal vyprovokovat a pořídil jsem tuhle fotku.

 

neděle 10. října 2010

Stmívání

V posledních dnech jsem měli štěstí na krásně fotogenické počasí. Ráno mlhy, přes den sluníčko, večer kouzelné západy slunce. Tenhle je v naší ulici (to úplně vlevo je náš dům).

čtvrtek 7. října 2010

Na výstavě 2

Ještě se s vámi musím podělit aspoň o dvě ukázky zdařilých a vtipných montáži.


Fotky jsou přefocené z lesklých obrazů, tak omluvte sníženou kvalitu reprodukce. (A autorovi se omlouvám za porušení copyrightu.)

středa 6. října 2010

Red Bull

Už letmým pohledem jde zjistit, že dnešní příspěvek jsem nefotil já. Jedná se o soutěž fotografů extrémních sportů pod křídly firmy REDBULL. A ty fotky jsou opravdu extrémní: jen se koukněte.

úterý 5. října 2010

Na výstavě

V sobotu jsme navštívili Prahu. Blanka potřebovala na výstavu šperků od Cartiera a já si našel výstavu fotek "wild-life". Obojí bylo super. Jenom na tom Cartierovi by mi asi ochranka rozšlapala foťák jen kdybych na něho pomyslel. Pár "tajných" fotek jsem udělal až na výstavě fotek. Kdybyste se do konce října dostali do Prahy, tak si ta divoká zvířata nenechte ujít na Novoměstské radnici!



středa 29. září 2010

Den železnice 3

Naposledy se vracím na den železnice. Jedna z mála fotek, kterou jsem v sobotu pořídil a která má něco do sebe.



A jestli máte nějaké vydařené fotky související s vlaky a železnicí, tak koukněte na web "českých drah". Třeba právě  váš snímek bude příští rok v kalendáři.

úterý 28. září 2010

Dozvuky dovolené 4

Takovouhle krásnou náladovku pořídil na dovolené švagr. Ona to vlastně byla taková fotografická spolupráce - já našel tenhle motiv a on ho vyfotil. To bych kompaktem a bez stativu opravdu nevzládl (expozice byla 2 minuty).

neděle 26. září 2010

Stojí stojí mašinka

Ještě jednou fotkou se vracím ke včerejší (nepovedené) akci. Stáli jsme asi 15 minut frontu v úzké uličce před kabinou mašinky. Přes nás se drali lidé ven. Když na nás konečně došla řada, tak Filip prohlásil, že on si na to křeslo nesedne a že radši půjdem. Tak jsem udělal tuhle fotku a pak už jsme se prodírali frontou plnou nervózních čekajících lidí ven. Prostě výsledkem je průměrná fotka, která pro mě má úplně jiné vyznění, protože za ní vidím tu spoustu útrap.



A že už jsem dlouho nepřidal ke svým fotkám nic navíc, tak to dnes napravuji. (Když je ta neděle.) Pokud by vás zajímalo jak se slaví jinde, tak si prohlédněte tyto parádní fotky od reportérů "Boston globu".