úterý 31. srpna 2010

Svatí ve Šternberku

A další obloha. Tentokrát s vrcholkem mariánského sloupu a kouskem chrámu Zvěstování Panny Marie. To byl náš sobotní výlet do Šternberka.

neděle 29. srpna 2010

Na obloze

Tak tohle nám včera večer někdo načmáral na nebe. Asi příroda přechází na expresionismus.

úterý 24. srpna 2010

Zase to makro

Jsem zrovna na pár dní mimo republiku a tím i bez možnosti dát něco nového na svůj blog. Tak v mezičase jen pár slov o makrofotografii. 
Je to úžasný kategorie fotografie a láká to asi každého. I já si před půldruhým rokem koupil makro objektiv abych mohl na toto pole proniknout. Ale záhy jsem zjistil, že je to taky obor, který je velmi frustrující. Udělat špičkovou makro-fotku je totiž extrémně těžké. Oboru se totiž věnuje hodně lidí a někteří v něm jsou opravdu dobří. 
Na dnešní ukázce je třeba vítězná fotka soutěže "krása detailu" jejímž vítězem se stal Ondrej Pekan. Tak na tohle opravdu nemám...


No a pro ty kterým se makro líbí tu mám ještě odkaz na stránky Martina Pustelníka, který taky mezi amatéry patří k velmi významným makrofotografům.

neděle 22. srpna 2010

Stůj, střelba!

Olomouc byla ode dávna mimo jiné také městem vojáků a vojenské techniky. A proto dneska můžeme mít v muzeu krásnou sbírku historických terčů jako doklad o úsvitu palných zbraní. A že si tehdy se vším víc vyhráli, tak ty terče jsou velmi krásné.


A tím se dostávám přes takový myšlenkový oslí můstek k fotografickém tématu. Pokud jste o dovolené nastříleli (jako vždy) šílené množství fotek a teď to na vás kouká z počítače a působí to trochu frustrujícně, tak tady jsou dva články o tom jak se ke třídění dá přistoupit (respektive jak k nim přistupuje foto-guru Ondřej Neff). Já to dělám velmi podobně, i když spíš nárazově než průběžně, takže se mírnému chaosu taky nevyhnu. Zkrátka, pořád je co vylepšovat.

úterý 17. srpna 2010

Z rodinného alba 55

Filip se o dovolené zaškoloval na servismana. Destruktivní opravárenské činnosti už zvládá dobře. Konstruktivní mu dělají problémy. Omlouvá ho to, že je chudák geneticky zatížen po otci.

sobota 14. srpna 2010

pátek 13. srpna 2010

Jinx

Tohle je kocour běžící po schodech. Světla bylo málo a schody měly osvětlení zespod (to je koneckonců vidět). Rozmazanější varianta už je úplně neidentifikovatelná a ostřejší fotka nemá vůbec žádnou armosféru. Tohle je prostě ta pravá míra rozostřední, aby fotka byla zajímavá (aspoň pro mě). Při cloně 7,1 je foceno časem 0,5 s.

neděle 8. srpna 2010

Balónová chvíle

Tahle scenérie z večerní procházky bude poslední před párdenním výpadkem. Jedeme do beskydských hor. Přes mohutné aktivity na "week of life" jsem trochu zanedbával focení přírody. Tak to snad doženu...

sobota 7. srpna 2010

Kaktus

Protože prší, tak jsme se vydali do skleníků. Bylo to příjemné (kupodivu tam byla zima) a bylo i co fotit.

pátek 6. srpna 2010

úterý 3. srpna 2010

Zelenomodré makro

Tohleto jsme potkali v lese.


Ani nevím co to vlastně je, snad nějaké šídlo.