úterý 27. prosince 2011

Noví kamarádi

Byl jsem na procházce a málem jsem se vrátil s novým kamarádem. Nakonec si ale dal říct a správně usoudil, že na louce mu bude líp.
A když už jsme u těch zvířátek, tak si dovolím upozornit na fotky maďarského fotografa, který se jmenuje Bence Máté.  Patří opravdu mezi absolutní špičku ve focení divoké přírody! Na kanále SPECTRUM můžete ještě pár dní sledovat pořad o jeho focení (stojí to za to!).  


sobota 24. prosince 2011

Vánoční motiv 4

Tak ať se u vás Ježíškovi líbí. Minimálně tak, jak se mu bude líbit u nás.

středa 14. prosince 2011

Psychedelická 2

A pokud vám  včerejší příspěvek přišel ještě hodně realistický, tak dneska ještě přitvrdím. (Prozradím, že je to taky zvířátko - respektive, že stálo před čočkou fotoaparátu.)

úterý 13. prosince 2011

Psychedelická 1

Po čase zas něco trochu abstraktního a výrazně barevného. To jen abych předvedl pestřejší rejstřík.

čtvrtek 8. prosince 2011

U nás doma

Přiznávám, že v poslední době na focení nemám moc času (ani energie). Ale ode dneška už máme v našem novém domku zapojený plyn a elektřinu a tak je vše rázem radostnější. A dokonce jsme měli dnes první návštěvu z řad místních (viz foto). Inu je to sice ve městě, ale vlastně je to vesnice.

středa 30. listopadu 2011

Lysá hora 2

I inverze může být krásná. Ovšem musíte být nad věcí. Tedy přesněji řečeno nad tou inverzí.

středa 23. listopadu 2011

Předvánoční

Ne, že by už byla nějaká předvánoční atmosféra, ale některé naše ženy nelenily a o víkendu byly nakupovat baňky přímo ve výrobně.

úterý 22. listopadu 2011

Lysá hora

V sobotu jsem si užil výstup na Lysou, jejíž vrcholek byl nad nízkou oblačností. Nezapomenutelný zážitek. Jako bonus bylo focení západu slunce (a cesta potmě zpátky dolů).

úterý 15. listopadu 2011

Obraťme list

V poslední době moc nefotím, ale z víkendových procházek mám novou kolekci listů se kterou bych se s vámi mohl podělit.

sobota 12. listopadu 2011

Listopadník

Podzim k nám byl letos zatím více než přívětivý. Je až hřích, že jsem nestihl podniknout více fotovýprav a udělat víc fotek. Mám co dohánět.

středa 2. listopadu 2011

pátek 28. října 2011

Cestou

Konkrétně je to cestou na Velký Javorník a takto to tam vypadalo minulou sobotu.

čtvrtek 27. října 2011

Lytro

Slovo z dnešního titulku si zapamatujte. Student s těžko vyslovitelným jménem Ren Ng jednou fotil rodinu svého kamaráda a měl frustrující zážitek z neustále se pohybující 5 leté holčičky, která na žádné fotografii nabyla zaostřená. A tak vymyslel proces, který umožňuje libovolně přeostřovat již vyfocenou fotografii.  A tak se zrodilo LYTRO.
A jak to funguje? Ééééé, víte co? Radši si to nastudujte sami z Ngovi disertační práce "Light field and photographs". A nemyslete si. Není to jen teoretická studie. Do této legrace už bylo investováno 50 milionů dolarů a jsou už i první hmatatelné výsledky. Račte si to sami vyzkoušet.
Abyste si takové snímky mohli pořizovat sami, budete si samozřejmě nuceni koupit novou plenoptickou kameru s pár miliony mikročoček před senzorem. Ty uchovávají kromě informací o světle i informace o úhlu světelných paprsků ze všech míst zachyceného obrazu. Výsledkem je obrovský datový soubor, který bude muset zpracovat výkonný software (na výkonném hardwaru). 
Takže jsem si to zkusil a určitě ještě pár let budu ostřit po staru a nadávat, že zase není ostré to, co být mělo. 

pátek 21. října 2011

Blíží se víkend

O víkendu nás čeká velkovýkrmna u tchýně. Příprava na oběd obvykle vypadá nějak takto.

úterý 18. října 2011

Z rodinného alba 73

Možná si říkáte, co to fotím za blbosti nefotogenické. Vysvětlím hned. Dnes se kolaudoval náš domek a tohle  je nejposlednější fotka, kterou mám. Je z minulého týdne, kdy se začínaly dělat terénní úpravy, chodníky a všechno okolo. Tak až k nám půjdete na návštěvu, tak je to ten zelenej (no prostě ten nejhezčí v ulici, která zatím nemá jméno).

pátek 14. října 2011

Exota

K dnešní ptačí fotce ještě přidávám odkaz na výsledky soutěže "CZECH PRESS PHOTO". Pokud jste ještě neviděli, tak si to určitě nenechte ujít.

neděle 9. října 2011

sobota 1. října 2011

Z rodinného alba 72

Dnešní fotka je výjimečná tím, že je to vůbec první příspěvek našeho syna na můj blog. Na tak malého fotografa je to docela dobré, ne?

úterý 20. září 2011

Olomoucké památky 3

A teď ještě pár zajímavých štukových, freskových a jiných stropních výzdob Hradiska.




....a další fotky z Hradiska najdete v mé galerii na "picase".