pátek 28. října 2011

Cestou

Konkrétně je to cestou na Velký Javorník a takto to tam vypadalo minulou sobotu.

čtvrtek 27. října 2011

Lytro

Slovo z dnešního titulku si zapamatujte. Student s těžko vyslovitelným jménem Ren Ng jednou fotil rodinu svého kamaráda a měl frustrující zážitek z neustále se pohybující 5 leté holčičky, která na žádné fotografii nabyla zaostřená. A tak vymyslel proces, který umožňuje libovolně přeostřovat již vyfocenou fotografii.  A tak se zrodilo LYTRO.
A jak to funguje? Ééééé, víte co? Radši si to nastudujte sami z Ngovi disertační práce "Light field and photographs". A nemyslete si. Není to jen teoretická studie. Do této legrace už bylo investováno 50 milionů dolarů a jsou už i první hmatatelné výsledky. Račte si to sami vyzkoušet.
Abyste si takové snímky mohli pořizovat sami, budete si samozřejmě nuceni koupit novou plenoptickou kameru s pár miliony mikročoček před senzorem. Ty uchovávají kromě informací o světle i informace o úhlu světelných paprsků ze všech míst zachyceného obrazu. Výsledkem je obrovský datový soubor, který bude muset zpracovat výkonný software (na výkonném hardwaru). 
Takže jsem si to zkusil a určitě ještě pár let budu ostřit po staru a nadávat, že zase není ostré to, co být mělo. 

pátek 21. října 2011

Blíží se víkend

O víkendu nás čeká velkovýkrmna u tchýně. Příprava na oběd obvykle vypadá nějak takto.

úterý 18. října 2011

Z rodinného alba 73

Možná si říkáte, co to fotím za blbosti nefotogenické. Vysvětlím hned. Dnes se kolaudoval náš domek a tohle  je nejposlednější fotka, kterou mám. Je z minulého týdne, kdy se začínaly dělat terénní úpravy, chodníky a všechno okolo. Tak až k nám půjdete na návštěvu, tak je to ten zelenej (no prostě ten nejhezčí v ulici, která zatím nemá jméno).

pátek 14. října 2011

Exota

K dnešní ptačí fotce ještě přidávám odkaz na výsledky soutěže "CZECH PRESS PHOTO". Pokud jste ještě neviděli, tak si to určitě nenechte ujít.

neděle 9. října 2011

sobota 1. října 2011

Z rodinného alba 72

Dnešní fotka je výjimečná tím, že je to vůbec první příspěvek našeho syna na můj blog. Na tak malého fotografa je to docela dobré, ne?