pátek 31. října 2008

United colours

Pro zachování vyváženosti by to chtělo zase něco barevného. Takže opět jedna s podzimními barvami.

Otužilé kytky

Využil jsem prodlouženého volna abych dohnal zanedbané podzimní zahradnické práce. Jsem se sebou spokojen - odvedl jsem kus práce. Je až s podivem, že některé kytky to ještě nevzdaly a stále nasazují na květ. No tak prostě jiřiny vykopu až dodatečně.

středa 29. října 2008

Oslava republiky

Včera proběhla na náměstí oslava 90. založení republiky. Program byl sice bohatý, ale přes spoustu lidí a drobné mrholení se moc fotit nedalo. Takže děkujeme Vitáskům za poskytnutí azylu a flašky jemné třešňovice, kterou jsme si na tu republiku připili.
Jediné, co jsem si chtěl vyfotit byla nakamuflovaná původní verze orloje, který namalovaný na plachtě překryl tu verzi socialistickou.
Byla taková tma, že jsem musel fotit na citlivost 800 ISO. A to expozimetr měřil při cloně 7,1 čas jen 1/40, takže nic moc. Nicméně je aspoň vidět, že fotky se zrcadlovky jsou i při ISO 800 použitelné bez zřetelné degradace šumem a že stabilizátor obrazu je opravdu šikovná věc.
Vzhledem k tématice jsem se rozhodl fotku ještě trošku ostařit a použitím sépiového zabarvení a ztmavení okrajů napodobit vzhled historických fotek. Pravda - ten stojan s reflektory to trochu kazí, ale retušovat se mi s tím opravdu nechce.

úterý 28. října 2008

Na procházce

Tohle jsou jezírka zvaná "Poděbrady" nedaleko města, kam se v létě jezdí Olomoučané koupat. V tuto roční dobu tam nejdete jen rybáře a pár lidí na procházce. Takhle se tam schyluje k večeru.

pondělí 27. října 2008

Horní Lipová

Horní Lipová je můj hroký typ na dovolenou. Kolem je spousta značených cest, takže pořád bude kam chodit a co objevovat. My jsme tam zastihli ještě teď koncem října velmi pěkné počasí.

neděle 26. října 2008

Lesní bar

Tak na školení v Horní Lipové byla asi nejzajímavější atrakce "lesní bar". Jak už název napovídá, je to místo v lese, kde se můžete občerstvit. Pozoruhodné je ale to, že zde není žádná obsluha. Prostě si vezmete na co máže chuť a patřičný obnos za tyto služby dáte do kasičky.


Úžasné, že něco takového může v našich krajích vůbec existovat.


Více informací najdete na stránkách "lesnibar.cz".

sobota 25. října 2008

Přestávková

Kdysi v dobách dávno minulých bývaly přestávky v televizním vysílání vyplněny záběry na hrající si koťata. Protože jsem na firemní akci mimo dosah počítače, vyfotil jsem taky kotě k vyplnění této přestávky.
Vzhledem k tomu, že bydlíme až na samém konci města, tak v části naší čtvrti se pořád ještě udržuje takový vesnický duch. To se projevuje třeba tím, že se svými sousedy sdílíme kočky, které jsou pak ničí a všech současně - prostě neředínsé kočky. Ty se volně toulají po zahradách. Když vypadají hladově, tak je nakrmíme (ale jinak jim doporučujeme ať si radši chytnou něco teplého), když se v létě mrouskají, tak po nich hážem předměty z okna a žijem spolu v celkem vyvážené symbióze.

pátek 24. října 2008

Zátiší s lavičkou

Ta lavička je u nás na zahradě pod meruňkou u petanguového hřiště (to po pravdě letos sloužilo výhradně jako dětské pískoviště).
Poetika záběru je pro mne trochu zkažená tím, že musím koupit nějaký lak na dřevo a ještě před zimou ji natřít.

čtvrtek 23. října 2008

Z naší kuchyně

Takové nenáročné kuchyňské zátiší. No co - je středa, klidový den!

středa 22. října 2008

Podzimní motiv 5

Podzimní seriál samozřejmě pokračuje. Tenhle strom jsem bez vytažení foťáku obejít prostě nemohl!

úterý 21. října 2008

Poslední let

Tak nám ranní teploty klesly k nule. Konečně ale ustala inverze, takže byl docela pěkný víkend.
Doufám, že i ten hmyz pochopí, že kdo nenasbíral dostatek pylu v létě, už to nedožene. Vždyť lítat po venku je sebevražda!

neděle 19. října 2008

Z rodinného alba 14

Tak od pátku jsem majitelem nového makroobjektivu. Je to TAMRON 90 mm se světelností 2,8. Paráda!
Prvního pokusného králíka mi udělal Filda. Portrétek večer po koupání když bylo mizerné světlo (použit vestavěný blesk).

pátek 17. října 2008

Podzimní motiv 4

Altánek v zámecké zahradě v Čechách pod Kosířem.

Cestou na Kosíř

...na vrcholu hanáckého Mont Blancu to v sobotu vypadalo asi takhle. V tomhle podrostu jsme dokonce nasbírali i pár bedlí na řízky. Hmmm, ty byly!

čtvrtek 16. října 2008

Z rodinného alba 13

...jak je vidět, tak opravdu padají. Holt pozdim.
Ani se nezdá, že je to dítě, které předešlou noc prodělalo astmatický záchvat (moc jsmeš se nevyspali). Naštěstí ventolin a vlhký lesní vzduch zabraly docela rychle.

úterý 14. října 2008

Podzimní motiv 3

..těch podzimních motivů si se mnou ještě užijete. Ono to teď ani nejde jinak. Jen ta inverze by už mohla skončit.

pondělí 13. října 2008

Podzimní motiv 2

Každý rok se snažím vyjet na podzim fotit do zámeckého parku v Čechách pod Kosířem. Pokaždé ho zastihnu v jiné náladě, s jiným světlem a v jiných barvách. Tentokrát bylo dosti mlžno a zase to bylo krásné. Přestože mě Filip na zádech v nosičce trochu omezoval, tak fotek mám dost a určitě jich postupně ještě pár ukážu.

neděle 12. října 2008

Javorová

Pokud máte ve své diskografii nějakou nahrávku skupiny NEREZ, tak si ji dnes večer určitě pusťte. Já na tom ulítávám už spoustu let.

Teď jsem si, miláčku, jen jedním jist,
javor, ten shodí i poslední list,
i kdyby ten javor v bouři blesk sťal,
nikdy bych svou lásku nesliboval...

Kampus 4

...posádka na můstek!

sobota 11. října 2008

Zvon

Kostel svatého Michala v Olomouci má od neděle třetí zvon. Vznikl díky dárcům a jmenuje se originálně Svatý Michal.
Vyfotil jsem ho ještě těsně před tím, než ho naposledy přeleštili a nainstalovali do zvonice.

pátek 10. října 2008

středa 8. října 2008

Kampus

Před časem jsem měl možnost navštívit univerzitní kampus v Brně. Je to teda síla. Místy jsem si připadal jako na vesmírné stanici.
Tohle je kupříkladu okolí, kde vznikne ještě několik nových pavilónů. To je pro změnu jako měsíční krajina.

úterý 7. října 2008

Když se zkracují dny

...tak nějak zjišťuju, že na nic nemám čas. Asi to bude nějaký relativistický jev, protože den prý má pořád 24 hodin. Ani na té zahradě jsem nebyl už spoustu dní (už se tam trochu bojím vkročit, aby mě pak vlastní svědomí nesežralo).

sobota 4. října 2008

Dětičky

Náš Filip a Vitáskovic Elina. Kamarádi z porodnice v téměř 17 měsících věku.

Norimberk 2

...a tady je jeden z kostelů. V Norimberku bylo vidět, že skončila turistická sezóna. Většina památek byla pod lešením a v centru to byl samý výkop. Přesto bylo centrum úžasné.

pátek 3. října 2008

Norimberk 1

Byl jsem na služební cestě v Norimberku. Před návratem jsme si vyšetřili hodinku, abysme aspoň proběhli historické centrum. Takže můžu svědomitě říct, že Norimberk je krásný.

Toto je Norimberský hrad ve kterém sídlili císaři Svaté říše římské (to jsem pochytil od výpravy s anglickým průvodcem).

čtvrtek 2. října 2008