sobota 31. ledna 2009

Pocta aktům

Vždycky když prohlížím na internetu zajímavé fotogalerie, tak žasnu kolik lidí fotí akty. A hlavně kolik lidí fotí výborné akty. Kdo někdy zkoušel v domácích podmínkách vofotit krásu lidského těla, tak ví, že to vůbec není jednoduché. Když ale odhlédnu od technických problémů, tak první záhada pro mne je, jak vůbec ti fotografové dokážou ukecat tolik ženských k focení bez šatů? Trošku mě dráždí, že mně tyto schopnosti zůstaly odepřeny, ale na druhou stranu se můžu soustředit na ostatní fotografická témata a tohle přenechat těm co to umí.
Takže dneska jako takvový vtípek fotka-nefotka aktu-neaktu jako hold těm, co to umí. To je prostě ten nejumělečtější akt jakého jsem schopen.

P.S. Vašku, ty máš jednu (podle mne) geniální aktíkovou fotku z vašeho těhotenství.

pátek 30. ledna 2009

Z rodinného alba 22

Když je člověk malý, tak často zažívá něco poprvé. Ale řekněte upřímně - pamatujete si třeba na svůj první řízek? A přitom jsou řízky tak nějak součástí naší kulturní svébytnosti (hlavně u některých jedinců).
Filda svůj první řízek bude mít díky téhle fotce naprosto přesně datovaný. A evidentně mu chutnalo.

středa 28. ledna 2009

Olomouc 10

Zdá se, že ta pravá zima reprezentovaná trvalou sněhovou pokrývkou (dokonce i ve městě) je už za námi. Ale já se k ní ještě vrátím minimálně touhle fotkou Klášterního Hradiska.

úterý 27. ledna 2009

Industria

Kdysi jsem byl na výstavě fotografa Václava Jiráska nazvané "Industria". Musím říct, že na mě fotky dost silně zapůsobily, protože jsou mi blízké tématicky a byly v naprosto neuvěřitelné kvalitě (do té doby jsem snad opravdu tak kvalitní fotky ve velkých formátech ještě neviděl). Více informací a pár ukázek najdete zde: Václev Jirásek - Industria.
A co bych to byl za fotografa, kdybych nevyužil svých možností pracovníka v průmyslu a neudělal nějaké "technické" fotky na zrušených provozech. Je to úchvatné prostředí. Jen škoda, že se staré železo dá zpeněžit - takhle mi za chvíli všechny podobné lokace zmizí.

neděle 25. ledna 2009

Buchty

Je neděle, tak snad něco sladkého ke kávě (vevnitř je kombinace povidel a tvarohu).

sobota 24. ledna 2009

Teniska

Tak jsem byl včera reklamovat pumpičku a přinesl jsem si nové boty. A protože na běhání ještě nemám sezónu, tak jsem využil jejich novotu k malému fotografickému cvičení.

pátek 23. ledna 2009

V cuku letu

Na vycházce po naší čtvrti se mi povedlo vyfotit tyhle ptáčky. Bohužel nemám tak dlouhý objektiv abych je nevyrušil, zase jsem ale díky svému "plašení" vyfotil ptáka v letu.

čtvrtek 22. ledna 2009

Zimní Pustevny 4

Tak dneska už naposledy, protože bych vás nerad přesytil lacině podbízivými zimními fotkami. Ti z vás, kteří nemají dost, tak si můžou kliknout na odkaz a podívat se na zbytek galerie
"Zimní Pustevny".

středa 21. ledna 2009

Zimní Pustevny 3

Uznávám, že si příspěvky tento týden velmi zjednodušuji, ale téma ještě zdaleka není vyčerpáno.

úterý 20. ledna 2009

Zimní Pustevny 2

V sobotu na Pustevnách byly opravdové fotografické žně. Ty jsem ještě povýšil tím, že jsem si (konečně) koupil Photoshop CS3 a v neděli jsem si ho nainstaloval. Tím pádem jsem větší část neděle strávil u počítače zkoušením co to všechno umí. A umí toho opravdu hodně, takže jsem dost nadšený. Nejvíc mě ovšem hřeje fakt, že jsem si na něj vydělal prodejem fotek (program mi tedy vlastně koupil odbor cestovního ruchu olomouckého magistrátu, takže panu náměstkovi touto cestou děkuji).

neděle 18. ledna 2009

Ještě více zimy

Když už zimní fotky - tak ať je na nich pořádná zima, že? Sobotní výlet na Pustevny se nám velmi vydařil. Bylo to jako v pohádce. Tím spíš, že v Olomouci bylo mlhavo a nevlídno.

pátek 16. ledna 2009

Digitální umělci

Snad proto, že si zrovna archivuji hudbu z CD do počítače (kdo má malé děti, tak ví, že CéDéčka nemusí být až tak trvanlivá, jak by se mohlo zdát), tak jsem udělal tuhle fotku. Prostě k pořádné hudbě patří i světelné efekty, ne?

středa 14. ledna 2009

Olomouc 9

V pátek jsem si vyšel z práce domů pěšky. Výsledkem je tahle skoro-silueta Dómu Svatého Václava. A taky jsem si přešel řeku Moravu pod mostem po zmrzlé hladině. Škoda, že už nebylo světlo.

úterý 13. ledna 2009

Zimní motiv

Včera jsem po obědě uložil rodinu k spánku a vyrazil jsem na procházku za město. Bohužel už nebylo tak namrzlo a ojíněno jak bych si přál, ale přesto jsem pár fotek pořídil.

neděle 11. ledna 2009

Pohodová neděle

Venku zima až praští. No, snad si můžu dovolit trochu zahálky. Tohle zbylo z mísy popcornu, který se na svačinu k dalšímu dílu "The Big Bang Theory" znamenitě hodí. (I když kvůli Sheldonovi jsem se málem udusil smíchem.)

sobota 10. ledna 2009

Něco o portrétech

Profesionální černobílé portréty se díky dostupnosti domácí digifototechniky tak nějak vytrácí z našich fotoalb. Ještě v době mého dětství se ku příležitosti narozenin dětičky braly do fotoateliéru a vznikaly tak půvabné podobenky s ateliérovými rekvizitami. Mělo to něco do sebe.
Nedávno jsem četl o prestižním fotoataliéru - studio Harcourt, Paris, který se na tuto kategorii zaměřuje. To je ovšem ta úplně nejvyšší liga. Možná právě proto, že má tradici víc než 70 let a fotí zejména osobnosti. Takové jedno focení vás tady přijde na 1900 euro. V ceně je dvouhodinová příprava (make-up...) a následné focení za přítomnosti hlavního fotografa, jeho asistenta, osvětlovačů a pár dalších pomocníků. Následuje asi týdenní výběr toho nejlepšího snímku a další týden úprav, finalizace a perfektního digitálního tisku. Pak už dostanete svůj portrét 24x30 cm v rámu 30x40 cm a to vše v elegantním černém boxu.

Jestli si myslíte, že to vaše fotografické ego unese, tak se koukněte
na galerii portrétů tohoto fotostudia.
No a já pro porovnání toho propastného rozdílu dávám jeden ze svých loňských nejlepších portrétů.

Když přimrzne

Cestou z práce jsem dnes potkal takovýto krásně omrzlý plot a onen plot potkal krásně omrzlého mne. Stálo to za zastavení a lehkou konverzaci.

úterý 6. ledna 2009

Fotíte do "raw"

Pokud fotíte všechno do formátu "jpg" a myslíte si, že surová data, neboli focení do "raw" vám nic dobrého nepřinese, tak si přečtěte článek v dnešním odkazu. Možná změníte názor.
"Mistr RAW - článek na Digifoto"
Já sám v poslední době při focení ukládám většinou do raw+jpg a pak si to v PC přebírám.
Dnes tedy přidávám příklad fotky zkonvertované z raw formátu. (I když při zmenšení a kompresi pro web je to úplně jedno.) Důležité je si při focení uvědomit - ano tohle vypadá dobře, to si radši blejsknu v co nejvyšší (bezztrátové) kvalitě.


Právě vidíte pohled z vrcholku Súlovského hradu směrem k jihu.

neděle 4. ledna 2009

Z rodinného alba 21

Na příkladu zimních radovánek dnes máte jedinečnou možnost prohlédnout si rozdíly mezi tím jak sáňkuje Fildův táta a Fildova máma. Taky máte jedinečnou příležitost vidět jak fotí Fildova máma a jak fotí Fildův táta:-)

sobota 3. ledna 2009

Filozofická

Ve svém archivu jsem našel tuhle svou loňskou fotku. A takový je celý život - chvíli nahoru a chvíli dolů. Jen se nesmí urvat lano!

pátek 2. ledna 2009

Změna je život

Ku příležitosti nového roku jsem provedl přepracování pravého panelu tohoto blogu a pár dalších drobných změn. Zejména bych chtěl poukázat na přidání čtečky kanálů, která vám jistě zefektivní přístupy:-).
Doufám, že se vám změny líbí (a pokud ne, že se s tím rychle vyrovnáte).

V rámci svých hrátek s "photoshop elements" vám dneska ukážu svůj pokus jak "softwérově" nasimulovat použítí infračerveného filtru.

čtvrtek 1. ledna 2009

PF

Tak ať se nám ten nový rok vydaří a ať máme na to focení dobré světlo.