čtvrtek 30. dubna 2009

Focení ptáků

Focení ptáků je zajímavé téma, nad kterým přemýšlím už pár dní. Co se mne týče, tak souhlasím s názorem, že na ptáky jsme krátký...(a já navíc i dost slepý), ale pokud máme dlouhé sklo, tak to začíná být lákavé.
Takže jedna z nejlepších fotek, která se mi kdy na toto téma povedla a na kterou jsem dlouhé sklo ani nepotřeboval (holt kdo umí,umí).



No a podobným stylem fotí i pan Foong ze Singapuru, který se svou fotkou vyhrál v amatérské kategorii soutěže "Sony awards".
Všimněte si té podobnosti. Pan Foong použil dost podobný motiv a v podstatě i stejně řešil pozadí. Oba jsme zachytili správný okamžik. Řekl bych, že moje fotka má větší náboj (nemůžu přímo říct, že je živější, ale má v sobě takové budhisticko-filozofické poslání) a taky zobrazuje mnohem zajímavější pózu... Kdybych tu svoji fotku někam poslal - už jsem asi mohl být slavný.


Poznámka autora: Pan Foong na rozdíl ode mne nemá z okna obýváku výhled na hřbitov.

středa 29. dubna 2009

Bergamo 2

Pomalu zpracovávám fotky z bleskové návštěvy Itálie (respektive zpracovávám normální rychlostí, ale času je málo).
Malá ochutnávka. Historické náměstí s kašnou a stařičkou univerzitou v pozadí.

sobota 25. dubna 2009

Italská rána

Nad ránem jsem se vrátil ze služební cesty a už jsem snad dohnal spánkový deficit a zmatabolizoval přemíru kofeinu.
Dvě noci jsem pobyl v hotelu v centru Bergama a z okna sledoval dvě naprosto odlišná rána.
Tohle je čtvrteční bergamské ráno:


A tohle je páteční bergamské ráno:

pátek 24. dubna 2009

Bublinky

Už jsem kdysi fotil bublinky v limonádě. Dnes navazuji s fotkou pěny v hrnku s čajem. Ne, že bych měl hrnek od saponátu, ale umím nalít čaj tak, aby chytil trochu vzduchu a ten pak udělá pár bublinek. Asi si to dám do životopisu do kolonky "zvláštní schopnosti":-).
Když se na tu fotku vydržíte dívat dostatečně dlouho, zjistíte, že je skvělá. Asi si udělám zvětšeninu na zeď. Pokud se vám ale nelíbí, tak je to čistě váš problém.

A všechno nejlepší všem Jiříkům a hadům a štírům co dnes vylézají z děr.

čtvrtek 23. dubna 2009

Jarní signály 3

Přestože jsem v cizině, tak vám můžu ukázat jak u nás kvete hruška. Tahle konkrétně je Hardyho máslovka a je výborná na hrušková povidla do koláčů (to je důležitá informace zejména pro Jiříka).

středa 22. dubna 2009

Na cestách

Touhle dobou jsem zrovna služebně na cestě do Itálie. Tak se podělím o jednu italskou scenérii z mé někdejší dovolené.

Slavnostní výkop

Každý nový den je zápasem, který zahajuje slavnostním výkopem sám Pán Bůh. Tentokrát se trefil mičudou přímo mezi tyče, takže hned ráno sotva vstanem - už vedem o tři body (nevěřím totiž, že by hrál proti nám). A kolik naskórujeme během dne je jen na nás. Takže pokud byl i váš den jako zápas, je tahle fotka pro vás. A pokud se ptáte proč to musí být zrovna rugby, tak asi proto, že život už je takový:-).

A teď trochu vážněji. V roce je asi 10 dnů, kdy slunce vychází přímo uprostřed těchhle věží. Fotka je z minulého čtvrtka, kdy jsem jel do práce schválně dřív, abych to nepromeškal. Původně jsem chtěl mít sluneční kotouč ještě výš mezi věžemi, ale to se ukázalo být bez ztmavovacího filtru (který samozřejmě nemám) jako nemožné. Ale i takhle se to myslím povedlo (taky díky fotošopu).

úterý 21. dubna 2009

Z rodinného alba 28

Filda má strašně rád, když mu hraju na kytaru. Sám to samozřejmě zkouší taky. Má sice trošku specifický styl, ale každý musí nějak začít,ne? Podchytil jsem to u něho docela brzo, takže doufám, že z něj bude příští Eric Clapton!

neděle 19. dubna 2009

Na mraky

Posledních pár dnů (a hlavně večerů) bylo počasí velmi štědré na dramatickou oblačnost a zajímavé světelné podmínky. Neodolal jsem a fotil jsem i z okna ty pochody na obloze. A tak jsem s minimálním úsilím pořídil i dnešní příspěvek.

Jarní signály 2

Koukám, že názvy mých příspěvků nejsou moc originální. A to jsem byl u naší češtinářky zapsán jako žák s bohatou slovní zásobou a výborným slohem. Tak to už je asi pryč. Proto mi asi nezbývá než používat nudné popisky a to si ještě musím vypomoct i matematickými symboly. Hamba!
Na druhou stranu - jako alternativní název mě napadá jenom "rozkvetlý tulipán". Tak buďte rádi za to jak to je!

pátek 17. dubna 2009

Olomouc 15

Byl jsem na takové malé exkurzi do olomouckého podzemí. No dobře, podzemí je trošku silné slovo - spíš teda do olomouckých sklepení. Fotit se tam moc nedalo - nebylo co. Ale úplně nezajímavé to nebylo.
Tak aspoň symbolicky fotka z podzemních prostor kostela Sv. Michala. Kostel stojí v nejstarší osídlené městské části. Ta byla vybudována na skále (všude kolem totiž byly celkem neprostupné lužní lesy). A mrška voda skálou takhle pěkně vzlíná a vytéká do studánky ve sklepení kostela. Přírodní síly, nebo boží vůle?
Mimochodem, křížová chodba, tento sklepní prostor a zvonice jsou díky osvícenosti faráře (a současně i fotografa) od Sv. Michala přístupné veřejně každý víkend od úsvitu do soumraku. Takže to je takový tip pro místní. A druhý tip. Prohlídky olomouckých sklepení se pořádají každou první neděli v měsíci.

čtvrtek 16. dubna 2009

Jarní ataky

Jaro řádí opravdu s nebývalou silou. Fotograficky to vůbec nestíhám zaznamenávat. Je to hroznej kvapík!
Dneska jedu z práce a koukám jako blázen, že už začíná kvést i řepka. Takže teď už aspoň víte, co jsou ty žlutavé flíčky za rozkvetlou třešňovou halouzkou.

pondělí 13. dubna 2009

Koniklec

Když vidím koniklec, tak si vždycky vzpomenu na Suchého a Šlitra, kteří křížili koniklec s pampeliškou ve snaze vypěstovat konilišku. Vyšel jim z toho ale pampeklec.

neděle 12. dubna 2009

Svatební

Tak jsem fotil svatbu. Zjistil jsem, že to má mnohá úskalí. Mám teď spoustu práce se zpracováním fotek, ale docela to za tu zkušenost stálo.
Na dnešek jsem vybral jednu hloubavou momentku se směsicí odhodlání a nervozity.
Mmožná se k popisu svých zkušeností ještě vrátím.

sobota 11. dubna 2009

Velikonoční

A že jsou ty velikonoce největším náboženským svátkem, tak to dneska bude fotka plná pokory. Pracovní název je "kajícníci".

pátek 10. dubna 2009

Venku zuří jaro

Teploty jsou nad normálem, to co ještě včera nekvetlo už dneska kvete (aktuálně to jsou třeba třešně a meruňky). Květy a barvy budou teď určitě velmi častá témata mých příspěvků. Začínám už dnes. Takhle nám na chodbě vykvetla klívie.

A ještě něco pro upravovače fotek. Našel jsem takovou malou testovací stránku pro nastavení monitoru. Pokud na vašem monitoru nevidíte všechny testovací obrazce, není váš monitor úplně nejvhodnější na úpravu fotek. Ale buďte v klidu - investice v řádu 10000 Kč to snadno napraví:-).

středa 8. dubna 2009

Z rodinného alba 27

Donutit Fildu aby si na chvíli sednul a přestl běhat byl těžký úkol. Víc než na jednu fotku mu to sezení nevydrželo.

úterý 7. dubna 2009

Pulci

Žáby rozhodně žádnou finanční krizí netrpí. Soudě podle rozmnožovacích aktivit.

neděle 5. dubna 2009

Nu pagadi

Moje tchýně Boženka je evidentně na zajíce. Tenhle se před ní schovával pod pařezem, ale bylo mu to houby platné. Po krátkém vztahu ovšem odhopkal někam do lesa.

Beskydy 8

Beskydské ráno - sobota 8 hodin. Zachytit tu ranní atmosféru, kdy z lesa stoupala pára a vycházející slunce prosvěcovalo ten opar mezi stromy se mi až tak úplně nepovedlo. Na to zkrátka foťák nestačí. Nebo na to nestačí fotograf? Podělit se s váma o tu atmosféru sobotního rána můžu bohužel jen velmi omezeně.

pátek 3. dubna 2009

Hádanka

Mám tu takový malý kvízek pro olomoucké. A řeknu vám, že kdybych si to nevyfotil, tak bych nevěřil, že taková cedule existuje.