neděle 30. srpna 2009

Zase makro

Můj švagr si na prázdniny koupil nový makro objektiv. Fotí s ním hodně a fotí s ním dobře. Tohle je jedna z jeho velmi povedených fotek (kterou jsem mu ukradnul z jeho fotogalerie:-)).

sobota 29. srpna 2009

Súlov 5

Oblast kolem Súlova mám čím dál tím víc rád. A ještě je tam hodně cestiček k projití.

pátek 28. srpna 2009

Máslová moucha

Neděste se názvu - to jen, že jsem měl dneska angličtinu a moje žena u zápisu ve škole psala rozřazovací test z angličtiny (teště teď se tomu směje), tak máme takovou anglickou náladu. Takže jsem si pod tíhou událostí dovolil do titulku doslova přeložit anglický název motýla (a chtěl bych docela vědět, kdo ho takto pojmenoval).
A protože bych tímto tempem mohl zveřejňovat makro-fotky až do zimy, tak ukážu jenom vzorky a zájemci se můžou na další podívat na moji novou galerii. (Pokud chcete někde ukládat fotky tak, aby byly veřejně přístupné, tak "galerie.cz" je jedna z možností. Chtěl jsem to vyzkoušet, protože místo na googlovské Picase už mi skoro dochází.)

Modrásek:

Vřetenuška:

čtvrtek 27. srpna 2009

Větrníky 2

Těch velkých ventilátorů mám vyfoceno na několik způsobů. Tady je další ukázka a pár dalších najdete u mně na "picase".

úterý 25. srpna 2009

Větrníky

Dneska jsem se ouplně odrovnal na kole. Ale mise je splněna - největší větrníkový park v republice je nafocen.

pondělí 24. srpna 2009

Mňága a Žďorp

Tahle skupina je pro mě vzpomínkou na léto roku 1992. Tehdy se objevilo její první album "Made in Valmez", začly ji hrát v rádiích a nešlo ji přehlédnout (to ještě koncertovali v námořnických pruhovaných oblečcích). Bylo to tehdy krásné léto. Poetika Petra Fialy je pořád velmi svébytná a originální.
Takže pro všechny, kteří hledají svou čakru mezi paletami v Makru - zkuste to s Mňágou.

sobota 22. srpna 2009

Z rodinného alba 35

Novotňásci válící se po slovenských lukách.

Co se děje v trávě

Makrozáběrů mám teď povícero. Tohle je třeba hlava kobylky.


No a tahle potvůrka se schovávala za stéblo trávy. Takže pokud ji dokážete identifikovat podle očí, jste lepší než já.

čtvrtek 20. srpna 2009

Hříbě

Poslouchám jak Nohavica zpívá, že viděl divoké koně co běželi soumrakem bez uzdy a sedla krajinou luk a hor.
A já je viděl taky, i když z té divokosti jim musíme trochu slevit. Ale uznejte, že v dnešní přetechnizované době je hezký zážitek i skotačivé krotké hříbě na beskydských pastvinách.

středa 19. srpna 2009

Band Jiřího Kováře

Byl jsem na koncertě a měl jsem s sebou foťák. Pokud nejste z okolí ValMezu, tak vám název "Band Jiřího Kováře" asi nic neřekne, ale tohle jsou prostě oni.


Hudbu produkují docela pohodovou a navíc mají image. Nejvíc kilo image má rozhodně saxofonista. Takové figury objektiv miluje.


Bylo docela zábavné sledovat, že maníků s foťákem tam brousí kolem pódia víc než posluchačů a někteří své nádobíčko dávali hodně na obdiv (když už je to tolik stálo, tak co by ne). Na druhou stranu mi v takovém prostředí nebylo blbé ani obejít celé pódium a fotit třeba zezadu.

úterý 18. srpna 2009

Jasoň červenooký

Ta největší vzácnost na kterou lze ve štramberských lomech narazit je jasoň červenooký. V atlasech motýlů se uvádí, že je v naší republice vyhynulým druhem a na Slovensku se vyskytuje jen ojediněle. Jasoň je přísně chráněný.


Výskyt jasoně červenookého je jen velmi lokální, zpravidla jen na několika desítkách čtverečních metrů. Vykytuje se pouze na vápencovém podloží, protože housenky žerou pouze rozchodníky (hlavně rozchodník bílý).

neděle 16. srpna 2009

Okolí Štramberku

Pro fotografy je v okolí Štramberka nejzajímavější lokalitou soustava starých vápencových lomů, kde vzniklo chráněné území a na své si tu přijdou kromě "makrofotografů" i horolezci.
A takto vypadá ten zajímavější z lomů.



Vzhledem k tomu, že se v lomu nachází několik jezírek, tak jsou tu výborné podmínky pro focení vážek, šidélek a všelijaké podobné vodní havěti. No a jako doplňkový sport to jsou motýli a vřetenušky. Jedna z nejlepších fotek které jsem zde pořídil je tahle babočka bodláková.


Další fotky ze Štramberku a okolí najdete v mé galerii na "picase".

sobota 15. srpna 2009

Štramberksá trúba

Konečně jsem si splnil restík a navštívil jsem Štramberk. Je to docela zajímavé a kouzelné městečko.



Hlavní atrakcí je samozřejmě "Štramberská trúba", ale městečko i okolí toho může nabídnout daleko víc (koneckonců i včerejší příspěvek je ze Štramberka).


Ale o tom až v dalších dnech

pátek 14. srpna 2009

Beskydské léto 4

Ještě jsou místa, která jsou jako vysřižena z nějaké nostalgické knížky.

čtvrtek 13. srpna 2009

Úplněk

Je to přesně týden co byl Měsíc v úplňku. Měl jsem na něho políčeno se svým aparátem, protože jsem byl hodně zvědavý jaké jsou mé možnosti focení nebeských těles (konkrétně se mi dostupný výběr skládá z jednoho tělesa). Inspiroval mě k tomu doktor Miloslav Druckmüller z brněnského VUT, který vytvořil nejdokonalejší obrázek sluneční koróny při zatmění Slunce (to mluvím o tom minulém zatmění - výsledky z toho nedávného, které slibovalo ještě lepší fotky, zatím nejsou). Tomu fotku otisknul časopis Nature na titulní stránce. Tu moji předkládám na svém fotoblogu. Je pořízena ohniskem 900 mm (300 mm objektiv Tamron + 2 x zvětšení extender Kenko a crop faktor snímače 1,5). Při cloně 11 a citlivosti 200 to vycházelo na čas 1/320 s. Fotka je zmenšená zhruba na polovinu.

Při focení se mi vybavili medvědi co se potkali u Kolína. Ten co měl ty vypečené hry chtěl druhému sníst rybu a pod záminkou, že je to zakletá princezna posílal svého naivního brášku páchat hrdinství. Jedním z návrhů byla i výprava na Měsíc, podívat se jestli tam kromě Moře klidu není taky moře něčeho užitečnějšího.
Pro mne je tohle klasika - úplně sliším, jak ta ryba říká: "chi chi chi - jak můžu být zakletá, když jsem pečená?" Ale to je jenom tak na okraj, abyste taky věděli, že fotit v noci může být docel zábava (když si předtím dáte nějaké to vínko).

středa 12. srpna 2009

Beskydské léto 3

Pozorný návštěvník jistě odhalí, že tento strom už viděl. Inu - je to můj oblíbený a nefotil jsem ho poprvé. Ale snad jsem ho vyfotil lépe (to ten polarizační a přechodový filtr).

úterý 11. srpna 2009

Beskydské léto 2

Zažili jsme toho minulý týden hodně. Výletky krátké i delší, mlhu, déšť, horko, rozkvetlé louky, řeku mravenců, rojení čápů a mnoho dalšího.
Dnešní příspěvek není reklamou na výrobce obuvi, ale důkazem toho, že ne všechny cesty byly vyšlapané.

pondělí 10. srpna 2009

Beskydské léto

Po devíti dnech v Beskydech jsem stáhnul fotky do počítače (trvalo to skoro půl hodiny!) a dřív než se dám do třídění, tak mám pro vás malou ochutnávku.

čtvrtek 6. srpna 2009

Odpočívej v pokoji

Prach jsme a v prach se obrátíme. Snad to ale nebude tak rychle.



A pokud by se vám to spíš líbilo v černobílé (ono ta tématika k tomu přímo vybízí), tak můžete aspoň porovnávat.

středa 5. srpna 2009

Ze života hmyzu

Pár ojedinělých pokusů o makrofotografii.


Vím, není to nic výjimečného, ale snad to neurazí.

úterý 4. srpna 2009

Ze života města 5

Pokus o kompoziční minimalizmus, barevné tónování a výraznou symboliku. Obří betonová květina proti nebi, které je zlověstné a svou barevností i falešné. Růžový život ve městé? Možná...
Mám město rád, ale nejradši mám když ho můžu opouštět (abych se pak zase pokorně vracel).

pondělí 3. srpna 2009

Olomouc 22

Touhle dobou si užívám zaslouženou dovolenou v beskydských horách a údolích. Bez počítače, bez internetu (ten by mi stejně bez počítače k ničemu nebyl:-)), ale s fotoaparátem a dychtivostí vyfotit pro sebe i pro vás nové a lepší krajinky a přírodní detaily.
Protože mám ale opět docela přetlak fotek, tak vám i v mé nepřítomnosti blogovací program zpřístupní předpřipravené příspěvky.

Tohle je letos asi moje nejlepší fotka z náměstí. Nechal jsem si z ní udělat obraz ve formátu A3 (a nedopadlo to věru zle). Viset bude v ložnici (bydlíce v podkroví mám tak žalostně málo stěn).

sobota 1. srpna 2009

Ze života města 4

Na facebooku jsem tuto fotku zveřejnil s názvem "spiderman's attack", což je docela dobrý příklad toho, že dobrý název někdy fotku ještě povýší. Jinak byste si museli najít vlastní vysvětlení toho proč jsem to fotil - takhle vám napovím co jsem v tom viděl já.
Ve skutečnosti je to ale tak, že dráty, troleje, značky a sloupy mě (a nás všechny fotografy) ve městě neskutečně hnětou (myslím, že to ještě není ten nejpřesnější výraz). Ze záškodnictvím trolejí, které u mě mají nejvyšší hnětací stupeň, jsem se v tomto případě vypořádal tak, že jsem z nich udělal hlavní motiv.