úterý 29. září 2009

Ráno raníčko

Moje poslední ranní cesta do práce na kole vypadala takto. Od zítřka už budu používat MHD.


pondělí 28. září 2009

Zámecký park

Včera jsme podnikly výlet na Kosíř. V zámeckém parku jsem nafotil pár snímků končícího léta a začínajícího podzimu.


sobota 26. září 2009

Beskydské léto 5

Titulek je opravdu v pořádku, protoře foto bylo pořízeno 6. 9. 2009. Na "beskydské podzimy" si budete muset ještě chvíli počkat.


pátek 25. září 2009

Pracovní

Na konec pracovního týdne jedna "pracovní" fotka. Náš podnikový sklář při práci.


čtvrtek 24. září 2009

Egocentrický příspěvek

Dneska udělám pomyslnou tečku za Tatrami důkazem toho jak jsem se tam činil.



No a taky důkaz, že byly chvíle, kdy jsem foťák neměl u oka a dokonce ani v ruce.



A sluší se ještě dodat, že autorem těchto fotografií je můj švagr Petr (ti bystřejší už možná zjistili, že z mého účtu na picase se dostanete i do jeho fotogalerie).

Pleso

Opět jedno z tatranských ples. Nechci v tomto seriálu pokračovat až do vánoc, takže zájemce o hory a horská plesa najdou další přehršli fotek z Tater v mé galerii na "picase".


středa 23. září 2009

Z rodinného alba 38

Překotnost pracovního týdne (máme v práci audit) kompenzuji nedělní rodinnou pohodou.

 

úterý 22. září 2009

Tatranské vodopády

V Tatrách jsem fotil nejen rozmáchlá panoramata. Dnes tedy ukážu trochu detailnější a méně barevné obrázky tatranských vodopádíků.



Konečně jsem využil i šedý neutrální filtr. Díky němu byl čas při cloně f 16 u první fotky 1,6 s a u druhé 2,5 s.



neděle 20. září 2009

Tériho chata

Co se fotografií týče, tak výlet do Tater byl tentokrát dost silně zaměřen na plesa a plesíčka a taky dost na panoramatické fotky. Ono na nich ten prostor fakt vynikne lépe.
Takže dneska moje tradiční tatranská destinace - Tériho chata a přilehlé pleso.


sobota 19. září 2009

Výstup na Rysy

Výstup na Rysy je poměrně náročný trek, který se málem neuskutečnil. Když jsme totiž dorazili na Popradské pleso, přešlo mrholení v regulérní slejvák. Za hodinu to ale přešlo, takže se mohlo vyrazit. Přesto nám ale ta hodina trochu chyběla, takže jsme museli dosti kvaltovat. Na focení jsem si ale samozřejmě čas udělal. Ono kotlinu Žabich plies snad ani nejde projít bez tasení foťáku.
Tenhle sníme je panorama složené ze 3 vertikálních fotek.


čtvrtek 17. září 2009

Olomouc 23

Do Tater jsme sice na mém blogu ještě nedojeli, ale pro větší různorodost se vrátíme na skok domů. Tohle je jeden můj pokus s kolorováním fotek.

středa 16. září 2009

Strečno 2

Hrad Střečno převzal úlohu strážního hradu Strečnianského prielomu (po Starhradu) a v době největší slávy patřil k jednomu z nejvýznamnějších Hornouherských hradů.

Hrad zažil velkou slávu i velký úpadek. Jeho vyvrcholením bylo nucené stržení stropů, vypálení a zasypání studny, které nařídil Leopold 1 poté co se hrad stal útočištěm povstalců v 17. století.
 
V 90. letech byl hrad zrekonstruován a od té doby je to celkem zajímavá turistická atrakce. Rekonstrukce byla sice pojata dosti moderně, takže historická autenticita hodně utrpěla, ale prohlídkový okruh je  pěkný a fotogenický.

úterý 15. září 2009

Strečno 1

Kdybych měl chronologicky zmapovat svůj prodloužený víkend na Slovensku, tak by první dva příspěvky byly z okolí Střečna. 
Dnes tedy takzvaný "Starhrad", neboli Starý hrad, ze kterého už věru moc nezbývá, ale ve středověku to byla unikátní pevnost chránící celý zdejší kraj a hlavně obchodní stezku procházející povážím.


Na focení to nebylo ideální. Hrad (nebo spíš jeho rozvalina) je v lese, obsypaný lidmi ze zájezdu, světlo nic moc a času málo. Tak jsem si vypomohl i takovouto náladovkou.

 
 No a tento pohled na soutěsku Váhu a Turčianskou kotlinu dnešní tritptych uzavírá.

čtvrtek 10. září 2009

Z rodinného alba 37

Tohle je můj synovec Miloš. Letní radovánky mu vystřídaly povinnosti prvňáčka, přesto ho to asi příliš nezklidnilo. Roste z něj docela zajímavý objekt na fotografování. Jeho temperament a mimické schopnosti jsou obdivuhodné.


Večer odjíždím do Tater. To, že se na pár dnů odmlčím pak budu doufám moci kompenzovat fotkami drsných i líbezných velehor.

středa 9. září 2009

úterý 8. září 2009

Zahradní

V září už toho na zahradě moc nezáří. I když tohle je plamének, který má ten oheň i v názvu. Ale už má evidentně po sezóně.

neděle 6. září 2009

Víkendovka

Po sobotním bramborobraní zbyl i čas na odpolední procházku. A na ní jsme koukali jak léto bojuje s podzimem. Pro fotografa začátek úžasného období. Snad bude dost času a příležitostí být při tom. Jen kdyby se tak brzo nestmívalo...

sobota 5. září 2009

Z rodinného alba 36

Procházky s Filipem jsou občas docela zajímavé. Někdy nás udiví svou výdrží a jindy je zas v krizi. A takhle to vypadá právě v té krizi.


A jak jeho máma řeší krizové situace? No přece s úsměvem.


A když je krize zažehnána, tak to končí nějak takhle.


Jsem rád, že mám tak silnou ženu. Na mě je ten Filda už dost těžký, takže já nosím foťák.

pátek 4. září 2009

To jsou ale výhledy...

Tak na ten stožár ze včerejšího příspěvku jsem vylezl. Ne teda až nahoru, protože s velkým fotobatohem se tam blbě leze, ale na tu druhou plošinku to bylo. A takovýto výhled do beskydských strání jsem tam měl.

čtvrtek 3. září 2009

Stožár

Čistě matematicky je stožár vlastně třistažár bez dvěstěžáru. Ale nic si z toho nedělejte, to jsem spočítal jen díky tomu, že mi sestra donesla flašku burčáku. Až ji dopiju, tak možná přijdu i na to, že Třinec je osminec bez pětince.

středa 2. září 2009

Fotogalerie

Dal jsem si závazek, že k 1. 9. zprovozním svou fotogalerii. Jak dopadnul výsledek můžete vidět na této adrese: http://jenfotogalerie.cekuj.net/.
Myšlenku na vlastní fotogalerii nosím v hlavě už několik let. Vždycky jednou za uherský rok jsem si vyšetřil večer a udělal jsem si nějaký návrh jak by to asi mohlo vypadat. Po zbytek času jsem nechal projekt uzrávat. Dneska je tedy sklizeň s první ochutnávkou.
A pokud vás zajímá proč se patlám ukrutnou dobu s vlastní galerií, když na webu jsou desítky možností galerií zdarma? Odpověď není jednoduchá. Asi jsem to chtěl zkusit a dokázat si, že dokážu udělat slušné webové stránky. A taky mi to přijde daleko osobnější a vhodnější forma prezentace. Upřímně řečeno nepamatuju si skoro žádné fotky z veřejných galerií, ale když vidím nějaký hezký fotografický web, tak je to daleko větší zážitek.
Doufám, že se vám moje galerie bude líbit a slibuju, že na ni budu pracovat a doplňovat ji v periodách kratších než trvala tvorba:-)