čtvrtek 31. prosince 2009

Silvestrovská

Tak tu máme zase konec roku. A to se sluší popřát vám všem mnoho fotografických, životních i jiných úspěchů v tom roce příštím.
A protože nejsem Francouz, tak jsem se rozhodl výraz PF počeštit. Takže mějte ŠŤASTNÝ NOVÝ ROK 2010.




A ještě moje fotografická bilance za rok 2009. Vyfotil jsem celkem 8 082 snímků a zaplácal jsem jimi 53 GB diskového prostoru. Zveřejnil jsem přes 800 fotek (tj. 10 % své tvorby!), z toho na tomto blogu to bylo v 300 příspěvcích přesně 376 fotek.
A už se těším, že příští rok udělám ještě lepší fotky...

pondělí 28. prosince 2009

Narodil se Kristus pán...

V rámci vánočních procházek jsem si udělal okružní trasu po olomouckých betlémech.

U Svatého Michala mají jeden realistický a velmi vkusný.



U Mořice je zase nový betlém s figurama  v životní velikosti...



...no a kromě toho je v boční kapli ještě starý betlém.



Focení betlémů nebyla kvůli nedostatku světla žádná sláva. Naštěstí už i věřící mají foťáky (a snaží se s bleskem fotit přes sklo), tak mi nebylo blbé si v kostele rozložit svoje nádobíčko a použít kostelní lavici coby improvizovaný stativ, nebo položit foťák přímo na zem.

čtvrtek 24. prosince 2009

Štědrovečerní

Vánoce budou přesně takové jaké si je uděláte. Proto nejsem příznivcem květnatých přání všeho nejlepšího. Tak snad jen drobná rada - užijte si to.

A protože vánoce jsou svátkem především náboženským, tak neuškodí ani nám bezvěrcům vrátit se ke kořenům.




Šťastné a veselé!

úterý 22. prosince 2009

Kouzlo vánoc 4

Přípravy před vánocemi vrcholí. Blanka to bere velmi svědomitě a jde jí to od ruky.



Filda je z toho spíš vykulený, ale plný odhodlání pomáhat. Jeho věta: "mami, pomožu" nás místy už i děsí.



Výsledek ale opravdu stojí za to. O tom svědčí i fakt, že první dávka perníčků už byla beznadějně sežrána a musela se dělat tahle druhá, která bude uložena na tajném místě.


pondělí 21. prosince 2009

Z rodinného alba 46

Takhle vypadá náš Filda při "sjíždění" Youtube. Myslím, že on nejvíc oceňuje počítač s dotykovým displejem. Největším hitem jsou teď u nás kreslení tučňáci. To mi vždycky říká, že je to veliká legrace.
A já jsem v jeho věku tak maximálně poslouchal Hajaju v rozhlase po drátě.



sobota 19. prosince 2009

Olomouc 32

Když už je výjimečně ve městě sníh, tak musím taky  nějakou zasněženou olomouckou zveřejnit.




A když už jsem u těch fotek měst, tak rozhodně stojí za to podívat se na panoramatickou fotku Prahy, která je se svými 18 GPx největší panoramatickou fotkou na světě. Divil jsem se kam až jde zoomovat a jaká je kvalita zobrazení. (Však taky toto panorama dával dohromady tým lidí několik týdnů.)

Kouzlo vánoc 3

Na vánočních trzích v Olomouci máme dokonce i vlastního nefalšovaného flašinetáře.



Nástroj má opravdu úchvatný a navíc je to docela prima chlapík. Jmenuje se Karel Lošťák a holt má prostě kliku. (Bez ní by to totiž nehrálo.)



čtvrtek 17. prosince 2009

Kouzlo vánoc 2

Vaječňák si dáme,
pak si zazpíváme,
že v ten vánoční čáááás
odnese mě ďásssss.



PS. Ano - kouzlo vánoc už působí.

Trundíci

Zimní procházka s Aničkou a Františkem.


středa 16. prosince 2009

Čas na čaj

Naše spotřeba čaje je v této roční době enormní. A lipton patří k tomu lepšímu a proto je u nás doma velmi oblíbený. (Taky jsem se na stránkách liptonu seznámil s hlavním čajovým technologem u liptonu - Stevem. Napsal jsem mu mail, že mi šarže co mám doma chutná - doufám, že z toho bude mít radost:-).)




A když vidím lipton, tak si taky vždycky vzpomenu na Ukrajinu, kde jsem byl v době, kdy tam tato obchodní značka dorazila a byla velkým hitem. Hrnek čaje tam v hospodě vyšel na 50 haléřů.


úterý 15. prosince 2009

Orchidejka

Největší sprosťáci jsou prý makrofotografové. Tedy aspoň ti, co fotí květiny. Tolik obnažených pohlavních orgánů....
Ale to není dnešní případ. Respektuju důstojnost květin:-).


neděle 13. prosince 2009

Kouzlo vánoc

A máme tu další adventní neděli. Už tu blízkost vánoc nelze ignorovat. Tak jsem vyfotil kousek z našeho adventního věnce a trošku ho "zasnil".



sobota 12. prosince 2009

Návštěva

Tak nám přišel na návštěvu Bruce. To mě tak napadlo zkusit vyfotit obraz v naší nové televizi, která běhá na frekvenci 100 Hz. Na to, že jsem fotil film z normálního vysílání (tj. bez zastavení obrazu), tak je to myslím docela slušné.



A ještě mám jeden tip pro fotografy. Na stránkách firmy Adobe si můžete stáhnout beta verzi Lightroomu v.3. Vzhledem k tomu, že je považován za profesionální software pro úpravu a katalogizaci fotografií (s odpovídající cenou), tak asi mezi amatéry moc rozšířený není. Do dubna by tahle beta verze měla být naprosto plnohodnotně funkční pro každého.
Mě už v počítači běhá a řeknu vám, že to za vyzkoušení stojí. Hlavně mě překvapila svižnost programu. Ti kdo jsou zvyklí na Adobe Camera Raw nebudou mít s ovládáním problémy.

Smím prosit?

Ne ne ne - to není moje výzva směrující k vám. To mě jen napadlo z gesta onoho fousatého chlapíka. Mimochodem, ten vousatý chlapík je vodní bůh znázorňující Dunaj a spolu s kolegou, který představuje Moravu (ten ale tak pěkně nepózoval) ho najdete v Olomouci na Horním náměstí na Ceasarově kašně.


úterý 8. prosince 2009

Nikon & Canon

Dnešní příspěvek bude trošku netradiční. Mám totiž pár zajímavých odkazů.

Vzhledem k tomu, že už existuje i písnička o Nikon girl a Canon boy a že je docela vtipná, tak nezbývá než si ji pustit.


A pokud chcete vidět za co budou výrobci fototechniky chtít tahat peníze z našich kapes za pár let (měsíců?), tak se podívejte na revoluční koncept Canonu.

neděle 6. prosince 2009

Výstava koček



V Olomouci se konala mezinárodní výstava koček. Dovoluji si vám představit absolutního výtěze. A menší reportáž najdete v mé galerii na picase.



sobota 5. prosince 2009

Z rodinného alba 45

Moje žena slavila včera narozeniny. Při té příležitosti jsem si uvědomil, co to po těch letech vlastně doma mám. Vyslovovat nahlas to radši nebudu, z obrázku je to celkem zřejmé...



Nejhorší na tom je, že je to zřejmě dědičné. Už i náš malý obstojně čaruje. Jeho oblíbené zaříkávadlo je "čáry, máry kundrbec". Nevím sice přesně jak to funguje, ale dělá to hrozné věci. Doufám, že nedopadne jako jeho matka...


neděle 29. listopadu 2009

Už to lítá

Tak se u nás zastavil Ježíšek. Přinesl mi nový počítač, prý dokud není ještě takový shon. Tak teď zálohuju, instaluju a přenáším data. A kromě toho jsem nadšený z toho, že mi teď všechno lítá jak na té fotce. (Teda všechno kromě photoshopu - ten se mi nedaří a nedaří nainstalovat.)



čtvrtek 26. listopadu 2009

Z rodinného alba 44

Filda je nemocný a nenaložený. My co se díky tomu moc nevyspíme, tak taky. A takovým nenaloženým pohledem ohodnotil mé fotoaktivity.


středa 25. listopadu 2009

Tam za tou duhou

Důkaz, že se vyplatí nosit foťák vždy a všude. Záběr jsem pořídil dneska v 8:21 ráno v práci, když počasí nad Olomoucí trošku špásovalo.


neděle 22. listopadu 2009

Čas na koffee

Ten efekt černobílé fotografie s nějakým předmětem ponechaným v barvě (většinou ostrá červená) je už trochu zprofanovaný. Na některých obrázcích to ale funguje.


sobota 21. listopadu 2009

Náměšť

Procházka v Náměšti na Hané sice nedosáhla svého cíle, neboť myslivci honící za letu broků a kulí drobnou zvěř nás vyhnali z lesa. Leč když je leč, tak fotograf si vystačí i kolem zámku.



Mlha naštěstí zůstala v nižších polohách a tak návrší se zámkem bylo brzo úplně bezmlžné a šikmé sluneční paprsky dodaly podzimu tu správnou atmosféru.



A z téhle strany bylo světlo zase úplně jiné.


čtvrtek 19. listopadu 2009

Olomouc 30

Protože počasí je ošklivé a bezslunečné, tak jsem ze svého archivu vybral jednu fotku z konce léta. Je na ní jedna z olomouckých korunních pevnůstek, které sehrály významnou roli v historii města a kam občas v létě chodíme na rodinnou procházku (na pivo).


úterý 17. listopadu 2009

Holky a mašiny...

Tak tohle dělají dobře placení reklamní fotografové ke kterým já nepatřím.




pondělí 16. listopadu 2009

Vítr do plachet

Když ti vítr napne plachtu,
když ti plachta popožene jachtu,
když ti plavba jachtou dodá klid.
Krásné je žít...


neděle 15. listopadu 2009

Podzim mezi námi 8


Z rodinného alba 43

Konečně mám zahradu připravenou na zazimování. Ještě nedávno jsme se váleli v trávě a dneska čekáme příchod zimy.
A takhle si děti v létě dělali na zahradě valnou hromadu.


čtvrtek 12. listopadu 2009

Podzim mezi námi 6

V neděli dopoledne se mi podařilo být v prvý čas na pravém místě. Těch pár hodin slunečného a teplého počasí co bylo jsem strávil v Litovelském Pomoraví s foťákem na krku. Je to pro mne o to cennější oč se potom počasí zhoršilo.



středa 11. listopadu 2009

Po kapkách

Zase jsem jednou vytáhnul makroobjektiv. A těch kuliček co jsem vyfotil...


neděle 8. listopadu 2009

Digitex

Podstatnou část soboty jsem strávil v Brně na veletrhu Digitex/Interkamera. Celkově byla výstava velmi slabá. Zachránily to výstavy fotek a přednáška cestovatele a fotografa Jiřího Kolbaby.
Z toho mála věcí, co si návštěvníci mohli vyzkoušet to byly třeba bezdrátově odpalované zábleskové systémy. Tenhle test-plac, kde fotografové prostrkovaly své objektivy dírou v odrazné ploše na modelku, mi přišel docela perverzní.


sobota 7. listopadu 2009

Olomouc 29

Na takto bujném koni jezdí Ceasar uprostřed jedné z pozoruhodných olomouckých kašen. Fotit kašny tak aby to vypadalo neotřele a zajímavě není vůbec jednoduché. Je to pro mě další z fotografických výzev. 



pátek 6. listopadu 2009

Portrétovka

Po té podzimní záplavě barev by se hodilo zase to zklidnit nějakou černobílou fotkou. A když na ní bude hezká dívka, tak to bude určitě jenom dobře.


středa 4. listopadu 2009

Olomouc 28

Chtělo by to včlenit fotku bez listí. Tak jsem našel jednu momentku z historického centra města. 



úterý 3. listopadu 2009

Podzim mezi námi 4

Příchod listopadu byl načasován naprosto přesně. První citelnější mrazíky, mlha a velká část listí opadala hned první den tohoto měsíce.


neděle 1. listopadu 2009

Hell-ovín

Pokud chcete vědět, jak jsme se my, bydlící u hřbitova, zhostili příprav na svátek zesnulých, tak vězte, že po americku - oslavou "helovínu".




Kreativec Luďa to byl, kdo vyprovokoval onu veselou taškařici. A celá naše víkendová skupina se po počáteční nedůvěře zapojila s vervou (a s noži).
Instalace dýní na plot a slavnostní rozžíhání bylo potom důstojným vyvrcholením.



Snad jsme potenciálním uživatelům hřbitova trošku zpříjemnili cestu za přípravou památky zesnulých.