sobota 28. února 2009

Něco o sportu

Máme skoro v rodině skoro mistra republiky v nohejbalu (to koukáte, co?). Kdyby nezkazil podání při "mečbolu", tak mohl být i úplný mistr!
A to je takový krásný oslí můstek který mě vede k tomu, abych všem olomouckým připomněl, že ve sportovním centru "OMEGA" je výstava sportovních fotek pořádaná olympijským výborem. Ale spěchejte, protože jestli to nestihnete do 5. 3., tak budete muset do Brna, kam se výstava stěhuje. A věřte, že to stojí za to. Kdy zas budete mít možnost vidět obří fotky z největších světových sportovních podniků od nejlepších českých profesionálních fotografů?

Flamengo

Včera jsem se trochu zasnil a dodneška mě to nepustilo. Když už jsem u té muziky, tak jsem si vzpomněl, že mám ještě fotku pouličního hráče flamenga. Fotka pochází z mé svatební cesty a scéna se odehrává v místech odkud královna Isabela vyslala Kryštofa Kolumba objevovat západní cestu do Indie (kdo hádá, že je to v Barceloně, hádá správně).
Flamengo si dneska určitě nezahraju protože bohužel nemám španělské geny (takže zvládám jenom český folk), ale mám pár cédéček, takže jdu do toho!

pátek 27. února 2009

Hippies

Při pohledu na ten krásný volkswagen mi dnešní titulek naskočil úplně automaticky. Některé asociace jsou zcela podprahové (mimochodem, já si můžu přiblížit nezmenšenou fotku, takže vím, že v tom autě trčí krky hudebních nástrojů).
Tohle hnutí mě bohužel nepotkalo. Asi, že jsem byl v 60. letech na houbách a ne v USA. Tak si aspoň večer vezmu kytaru a opráším pár Dylanových songů.

Už mi to nabíhá:

Shadows are falling and I've been here all day
It's too hot to sleep time is running away
Feel like my soul has turned into steel
I've still got the scars that the sun didn't heal
There's not even room enough to be anywhere
It's not dark yet, but it's getting there...

A pro neangličtináře mám i skvělý český překlad:

Padají stíny a není kam se hnout
nedá se spát, ani zapomenout.
Cítím jakobych měl duši z oceli
a že mé jizvy ani slunce nezcelí.
Není kam jít i když by bylo načase,
ještě není tma, ale stmívá se...

Pokud jste duší taky trochu "květinové děti", tak si na stránkách Boba Dylana můžete písničku pustit celou a to dokonce ve třech verzích! No není to paráda?

čtvrtek 26. února 2009

Na větvi

Spočítejte ptáčky. První 3 postupují do slosování o libovolnou ptákovinu!

středa 25. února 2009

Kolega

Jeden můj kolega z práce byl týden na dovolené a navíc měl i narozeniny. Kolegyně mu zatím na jeho pracovním místě připravily malé překvapení. (Ta podoba je excelentní!)A pak že v práci není sranda. Paní uklízečka je v šoku ještě teď!

úterý 24. února 2009

Zimní motiv 6

V sobotu jsem potýral tělo na běžkách. Podmínky byly více než dobré, takže se dalo vyrazit z konečné tramvaje přímo do polí. Prvních 7 km jsem se ještě docela kochal (a odtud pochází i fotka). Pak už jsem spíš jenom trpěl.

sobota 21. února 2009

čtvrtek 19. února 2009

Přírodní bižuterie

Je středa, tak jsem se rozhdnul změnit skupenství. Prostě taková přírodní bižuterie.

středa 18. února 2009

pondělí 16. února 2009

Kalamita

Víkend jsem si maloval idylicky. Vycházky do přírody, nějaké to focení zimních krajinek... Ale tak úplně se mi nesplnily. Na Bystřičce totiž byla celkem solidní sněhová kalamita a s malými přestávkami pořád a pořád kydalo. Takže vycházka se konala jen tolik co vedla odhrnutá cesta a to věru nebylo mnoho.

pátek 13. února 2009

Fotka týdne

Protože je pátek třináctého, tak se nebudu pouštět do žádných větších akcí. Nebo spíš není času nazbyt, protože musíme zabalit a vyrážíme na Bystřičku. Proto si vypomůžu fotkou, kerá mě tento týden asi nejvíce zaujala. I když nevím kdo ji vyfotil, tak vím, že tenhle potápěč je součástí jakési open-air performance v Torontu a taky jim tam sněžilo:-).
Přeji hezký víkend.

Zimní motiv 3

Využil jsem toho, že nám zase pěkně přimrzlo a ulovil jsem tyhle krystalky zmrzlé vody.

čtvrtek 12. února 2009

Daněk

Taky se mi povedlo v sobotu udělat letošní první fotku zvířete v "divoké" přírodě. Uznávám, že fotka není technicky moc dobrá, ale zkuste potkat, nevyplašit a vyfotit daňka.

středa 11. února 2009

Bez názvu


Dnešní chumelenice nás přesvědila, že jaro je opravdu ještě hodně daleko. A je to vidět i na fotce z víkendové vycházky.

úterý 10. února 2009

Z rodinného alba 23

Když se dělá nedělní oběd, zapojují se někdy všichni členové naší rodiny.

neděle 8. února 2009

Rešáky

Včera jsme vyráželi v 9 hodin dopoledne na Rešovské vodopády. Ve městě krásně svítilo sluníčko a bylo 7 stupňů. Leč jarní procházka se nekonala, což ostatně můžete posoudit z fotky.

sobota 7. února 2009

Industria 2

Vracím se další svou fotkou k industriální tématice.
Zajímavé fotky ze zrušených továrních hal a stok dělá i Andrew Emond a publikuje je na svém fotoblogu "worksongs".

pátek 6. února 2009

Andulka

Když jsem vyfotil Františka, tak jsem samozřejmě vyfotil i Andulku. Jsou to totiž dvojčátka.

čtvrtek 5. února 2009

František

Pomalu jsem si začal vychovávat svého nástupce v práci. Je sice ještě malý, ale aspoň ho budu mít podchyceného. Jeho otec mi před 5 lety předal svoji židli a pořád je v některých ohledem mým nedostižným vzorem. Tak doufám, že se malý František bude dobře učit a bude po tátovi, abych mohl, až přijde čas, uzavřít kruh.

středa 4. února 2009

Olomouc 11

Dnes jsem byl na radnici na vernisáži výstavy fotek a převzít cenu za umístění v soutěži. Výstava je sice hodně minimalistická, ale pokud budete mít cestu kolem, tak se zajděte podívat. Je celkem zajímavé vidět, jak má každý fotograf jiné vidění. Následný raut byl poměrně komický, protože pro cca 6 zůčastněných fotografů bylo připraveno asi 50 sklenic vína a odpovídající množství chuťovek. Naštěstí zásupci města měli v práci ještě dost kolegů...
Takže dneska prostě musím dát fotku města. Využívám proto toho, že sněhová nadílka se letos dala odchytnout i v centru, což je jev velmi vyjímečný (hlavně v létě se to nestává:-)). Fotka vznikla technikou HDR, kdy jsem vyfotil ze stativu 3 různě exponované snímky a ty jsem potom prohnal photoshopem. Vy sice výsledek z téhle zmenšeniny příliš nebudete schopni posoudit, ale věřte mi, že z jednoho snímku by se takovéto expozice nedalo dosáhnout. Za své mluví i skutečnost, že výsledná fotka má 87 MB! Taky jsem se dostal až za hranu výkonových možností svého počítače. Zkrátka můj stroj si při zpracování těchto tří fotek do jedné vzal 15 minut na rozmyšlenou až mě skoro dohnal k použití resetovacího tlačítka brutálním způsobem. Nicméně nakonec se dopočítal a já už vím, že zkoušet HDR z více než 3 fotek je mi bohužel zapovězeno (zatím).
Takže pro přespolní neznalé - tohle je olomoucká nejvýznamnější památka, která byla zapsána na seznam UNESCO.

neděle 1. února 2009

Něco o Photoshopu

Protože se mi množí dotazy k nákupu Photoshopu CS3, tak to uvedu na pravou míru.
Jedná se o tzv. studentskou verzi, kterou firma ADOBE nabízí za výhodných podmínek studentům pro nekomerční použití. Funguje to tak, že zakoupíte (za cca 1300 Kč) krabicovou verzi s Photoshopem. Ten vám po instalaci funguje 30 dní jako zkušební verze. Během této doby vyplníte formulář dodaný uvnitř balení (nebo elektronicky ze stránek ADOBE) a spolu s kopií dokladu o studiu ho pošlete na zákaznické středisko Adobe. Po zpracování vám bude přiděleno sériové číslo k produktu. Po zadání čísla se z produktu stane plně funkční verze bez časového omezení!
Více informací najdete na této stránce.