úterý 30. června 2009

Něžná

Pomněnka, slovensky "nezabúdka", anglicky "forget-me-not". Když jsem ji fotil, tak se mi vybavily hodiny českého jazyka a Kája Mirek Erbenů.

pondělí 29. června 2009

Cyklomaratón

Tak nám před pár hodinami skončilo mistrovství republiky v cyklomaratónu.
Řeknu vám, jsou to blázni.

Tihleti dva snad největší.



A tohle je nejšílenější žena.



Prvních pár hodin to ještě šlo.



Ale k večeru jsem už byl z toho dívání docela unavený. A jezdci se už pěkně dostali do tempa.


A to ti blázni jezdili furt dál a dál. I v noci. I druhý den za hustého deště. To už jsem ignoroval. V noci totiž spím a v dešti nevytahuju foťák - no nejsem blázen.

pátek 26. června 2009

Tatry 4

Tohle by vás mělo naladit na víkend. Užijte si ho!


A ještě pár fotografických tlachů: Několikrát jsem se přesvědčil, jak velké má snímač fotoaparátu se sytě žlutou barvou. Jarní žluté kytičky jsou v modrém kanále vždy totálně přepálené a nedá se s tím dělat téměř nic.

Tatry 3

Jarní Tatry byly krásné. Letos byla opravdu asi tuhá zima, protože zbytků sněhu bylo více než obvykle v tuto dobu.
Ale dneska vám chci ukázat kamzíky (ulovené beze zbraní).

"Sjezdař"


"Hlídka"

čtvrtek 25. června 2009

Tatry 2

Počítač byl úspěšně oživen. Nakonec se ukázalo, že mu nesvědčí jen velký pohyb dětí v okolí a aktivity s nimi spojené. Po pořádném zastrčení datového kabelu do disku zase všechno funguje (k mé veliké úlevě), takže vám můžu přiblížit naši čtvrteční procházku po tatrách.

Ráno jsme vyráželi na jedinou otevřenou trasu přes Belianské Tatry - tzv. Monkovu dolinu. Na začátku cesty jsem v 8:39 vyfotil stylový domek v jehož pozadí je krásně vidět Kopské sedlo - náš první průběžný cíl. Děvčatům se sice po zevrubném vysvětlení, že támhle nahoru jdeme a že tam tak za 3 hodinky budem trošku podlomila kolena, ale ono to pro táhlé stoupání nebylo zas tak naškodu:-)



Trasa nebyla ani tak technicky náročná jako spíš dlouhá. Po návratu jsme se stavili rovnou na večeři (polievka, halušky a pívo) ve Ždiarském dome a pak už nás poháněla vidina koupele a pohodlných papučí přímo domů. Ještě jsem si ale stihnul vyfotit Kopské sedlo po jeho zdolání. Bylo přesně 20:56.

středa 24. června 2009

Katastrofický příspěvek

Můj starý dobrý počítač trefil šlak. Ještě jsem si v neděli do něj nahrál fotky z Tater a v pondělí jsem ho už nenastartoval. Zatím jsem neměl čas zahájit resuscitaci, ale už mě pomalu obchází hrůza. Doufám, že bude závada jen v řadiči disků nebo nějakém káblíku, protože jinak jsem možná přišel i o datový disk s komplet fotkami za celý letošní rok! A to by mne hodně bolelo.
Takže dneska bohužel žádnou fotografii neukážu.

Tak snad jen pár zpráviček z fotobranže.

Digitální fotografie asi opravdu vyhrává nad klasickou. Jedním z důkazů je, že Kodak přestal po 74 letech vyrábět legendární film "Kodachrome" o kterém zpíval i Paul Simon. Hlavně je to ale film, kterým fotili s oblibou reportéři "National Geographic". Na blogu firmy Kodak je takové rozloučení s tímto legendárním filmem. Mimochodem, velmi slavný portrét afgánské dívky pořízený tímto filmem možná znáte z publikací NG. Tuto dívku se autor původního snímku vydal do Afgánistánu hledat a nafotit ji znovu po 20 letech. A tady je výsledek, včetně příběhu oné dívky.

Další zprávička je možná o začátku další legendy. Olympus totiž navázal na svůj vůbec nejúspěšnější fotoaparát "olympus pen", který kdysi způsobil revoluci. Byl malý a měl jednoduché ovládání. Tím přiblížil poprvé v historii fotografování masám. Však se ho taky prodalo přes 17 milionů kusů(!!!). Teď Olympus přináší digitální model v silném retrostylu s označením "pen E-P1". Je to taková zrcadlovka bez zrcadla využívající výměnné objektivy systému micro 4/3. Fotit bude asi skvěle, ale dvakrát do jedné řeky vstoupit bude pro Olympus asi stejně nemožné jako pro kohokoliv jiného. Druhá část citátu totiž praví, že: "jiné a stále jiné vody již tudy plynou".

Třetí zprávička je spíš taková kuriozita. Pokud jste ještě nezachytili informaci, že se začal vyrábět digitální polaroid, tak můžete žasnout se mnou. Je to digitál, který v sobě má papíry napuštěné chemikáliemi a ty se po expozici ihned "vyvolají". No ptákovina je to na n-tou, protože na jedno nabití baterií uděláte pouze 30 fotografií s tiskem, kde jsou navíc docela astronomické ceny za spotřební materiál. Je vidět, že kdo chce podruhé do stejné řeky vstoupit, může se v tom i pěkně vymáchat.

neděle 21. června 2009

Tatry 1

Plánovaná dovolená v Tatrách nakonec neproběhla tak úplně podle plánu. Den před odjezdem náš Filda onemocněl a tak se místo nakládání do auta běželo k paní doktorce. Nakonec jsem po chvilce intenzivních rozvah byl vyslán rodinou jako zástupce Novotných v Tatrách. A tak jsem jel.

čtvrtek 18. června 2009

Proti nudě

Abyste se nenudili a nodvykli si chodit na mé stránky, tak jsem vám připravil domácí úkol. Kdo se pustí do počítání plyšáků na fotce, určitě hravě zabije čas až do mého návratu.

středa 17. června 2009

Před dovolenou

Zítra vyrážíme na první rodinnou dovolenou (nepočítám letní pobyty u babičky) i s našim synáčkem. Z dnešního příspěvku můžete vidět, že trénink jsme nepodcenili. Já samozřejmě ponesu to nejcenější - tj. fotovýbavu. No a zbytek je na mé statné ženě:-).
Budu se snažit přivézt zpět všechny odpočaté v dobré náladě a k tomu ještě pár hezkých fotek.



Fotografické tlachy: Že nemá být horizont v polovině to vím, ale zkuste si to oříznout. Mně se to nejvíc líbí právě takhle. Ale uznávám, že by to chtělo polarizační filtr. Bez odlesků poledního slunce od trávy a listí to mohla být výborná fotka. Však je taky polarizák na prvním místě seznamu mých fotografických investic. (Ale do dovolené ho pořídit bohužel nestihnu, čehož budu určitě litovat...)

úterý 16. června 2009

Portrétovka

Taky jste si říkali, že když je všude tolik hezkých holek, jaktože fotím furt jenom ty krajinky? Inu - je čas na výjimku.

neděle 14. června 2009

Sovinec

Víkend se parádně vydařil (i když jsme při sobotním výletě ještě trošku klepali kosu).

Nedělní odlehčení

Nenáročná víkendová fotografie, která si nedělá vyšší ambice. I takové mají v mém archivu místo.
A v mém žaludku taky. I když tam už se o "odlehčení" mluvit nedá.

pátek 12. června 2009

Beskydy 9

Na víkend se tentokrát vyloženě těším. Jsem nějaký upracovaný, nenaložený a podrážděný a potřebuji do přírody. A ten víkend zrovna začíná a počasí má být dobré...

Tilt-shift 4

Jsem rád, že vás miniseriálek na téma tilt-shift efektu zaujal (soudě podle ohlasů) a dnes jsme dospěli k jeho vyvrcholení.
Tím vyvrcholením měl být odkaz na stránku "tiltshiftmaker.com", kam lze nahrát svoji fotku, nastavit dva posuvníky a po kontrole náhledu už přímo aplikujete efekt na svou fotku. Tu pak už jen stačí stáhnout zpátky do počítače. Na to jaké fotky se pro tento efekt hodí a jaké ne si už určitě přijdete sami. Takže směle do experimentování - je to rychlé, je to funkční a je to ZADARMO! Jediným omezením je, že fotka musí být v "jpg" formátu a maximálně 5 MB.
A tady je jeden z mých nejúspěšnšjších pokusů. Barcelonský přístav s historickými loděnicemi v pravé části (focené z lanovky na Montjuick). Až někdy budete v Barceloně, tak doporučuji navštívit i ty loděnice, je tam krásné námořní muzeum, což je pro nás suchozemce opravdu velká exotika.

čtvrtek 11. června 2009

ZOO 7

Potkat medvěda ve volné přírodě je asi docela nepříjemné. Takový hladový méďa může být docela krvelačná bestie, před kterou neutečete.
Ale tenhle je od pohledu dobračisko. Já si s ním domluvil, že ho budu fotit po vzoru Jana Saudka před oprýskanou zdí a on hned souhlasil. Tááák - hlavinku trochu do prava..... a je to!

středa 10. června 2009

Tilt-shitf 3

A pokračujeme dál v nakousnutém tématu.

Fotografie s efektem "tilt-shift" vyhrála dokonce i amatérskou část Sony Award v kategorii sport. A musím říct, že se mi tahle fotka líbí víc než fotky oceněných profesionálů.



Autorem je německý fotograf Lorenz Holder, který efekt tilt-shift používá rád. Určitě stojí za to podívat se i na jeho fotogalerii.



Poznámka: Děkuji Lorenzovi za svolení zveřejnit jeho fotografie.

Pozvánka do kina

Pro své věrné mám v tomto příspěvku nad plán velmi horký tip na zajímavý odkaz. Na těchto stránkách si můžete vychutnat film o naší matičce planetě Zemi nazvaný příhodně "HOME". Jeho autorem je skvělý fotograf (ano, opravdu ho točil fotograf) Yann Arthus-Bertrand. Ten mě už před třemi lety nadchnul natolik, že jsem si i zakoupil několik jeho fotek a ty mi visí v kanceláři coby malé obrazy.
Podstatné na celém tomto příspěvku je to, že film má zrovna premiéru v kinech a volně přístupný (a to dokonce v HD) je na YouTube jen do 14. 6., takže to musíte zvládnout do neděle.
A věřte, že to stojí za to. Kromě toho, že je Yann vizuální kouzelník, tak je to asi nejlepší snímek o ekologii, který jsem kdy viděl. Opravdu mě film donutil dlouze se zamyslet - a to jsem vystudovaný ekolog! A navíc má film i skvělou angličtinu (ale je možnost pustit si i verzi s titulky, nebo třeba v ruštině:-)).

úterý 9. června 2009

Tilt-shift 2

Plním slib a dávám další ukázky efektu "tilt-shift objektivu".


Fotky jsou z dovolené na Lago di Garda před pár lety.

neděle 7. června 2009

Udělej si obraz

Pokud se vám povedlo udělat nějakou dobrou fotku, možná jste už zapřemýšleli nad možností pověsit si ji někam na zeď, popřípadě někoho obdarovat obrazem. V první fázi člověk samozřejmě zkusí udělat si obraz na koleně. Vytisknout si fotku doma, nebo v minilabu pro začátek ve formátu A4 (v minilabech jde pořídit i A3) není žádný problém. Dalším krokem bývá nákup zaskleného rámečku, nebo fotoclipu. Sundat sklo a vrazit tam fotku už je potom realativně jednoduché a člověk je s výsledkem celkem spokojen. ALE! Pořád to bude vypadat jako amatérské řešení a nedostanete se na větší formáty. Fotka se časem začne kroutit, ztrácet barvy a sklo rámečku odráží všechna světla.

Takže jak si nechat udělat obraz tak, aby to vypadalo profesionálně a přitom to bylo finančně únosné?

Já hodlám v blízké budoucnosti vyzkoušet řešení, které nabízí server PhotoExtract.com. O službách, které poskytuje si můžete přečíst více podrobností zde.
Další možností jsou tradiční minilaby jako třeba FOTOSTAR.
Pokud vás tohle téma zajímá a potřebujete obraz v ještě vyšší kvalitě a rozměrech, tak zde je odkaz na zcela profesionální služby firmy FOTONOVA se zajímavým článkem.

sobota 6. června 2009

ZOO 6

Začíná víkend a mě sklátil nějaký bacil (to je to chladno minulých dní). Tak se budu léčit. Ale vy si vezměte příklad z nosála a běžte na procházku...

Fotograf na cestách

Kamarád Luděk, kterému vděčím za mnohé, mi poslal fotku se kterou se s váma dnes rád podělím. Je na ní dobře vidět, jak je důležité mít pořádný fotografický batoh.

pátek 5. června 2009

Olomouc 18

Dneska dávám na zkoušku fotku s efektem tilt-shift objektivu. Abych taky trochu šířil osvětu, tak vězte, že tilt-shift objektivy jsou speciální objektivy, které umožňují naklánět a posouvat svou přední část. Primárně je to určeno k focení architektury, protože díky tomu může být eliminováno tzv. kácení svislic, neboli zvýraznění perspektivy vzniklé nakloněním fotoaparátu. Tvůrčím způsobem se dá těchto funkcí i zneužít k podobným úpravám, jaké jsem provedl na dnešním snímku.
A protože se mi tento efekt líbí, tak se těšte na rozvinutí tohoto tématu v dalších dnech.

čtvrtek 4. června 2009

ZOO 5

Dnešní příspěvek by se taky mohl jmenovat "jurský park". Takovýho mazlíka bych jen těžko fotil ve volné přírodě.

středa 3. června 2009

Věrnost až za hrob

Ten hrob v titulku neberte tak doslovně. Ale slogan "věrnost až do výjezdu sekačky" se mi nezdál dost poetický.

úterý 2. června 2009

ZOO 4

Zástupce šelem kočkovitých. Rád bych někdy měl i akčnější fotku, ale když ony pořád chrní.


Mimochodem, v květnu jsem zveřejnil 52 fotek. Tím jsem si udělal rekord a tak si dám večer panáka na oslavu a maskovat to bude dnem dětí.