neděle 29. června 2008

Fotbalová

Tak na právě skončivším EURU nám ti naši fotbalisti moc velkou radost neudělali. Dalo by se říct, že je náš fotbal v krizi. Zachrání to snad nová generace. Prý mají docela slušné platy, tak jsem začal Filipa nenápadně trénovat. Je to talent - za pár let budem určitě zase fotbalová velmoc!


"Fotbalistou v 7 krocích"

sobota 28. června 2008

Mažoretky

Filip nedal jinak, než že musíme jít do města omrknout vystoupení mažoretek. Je to takový divný sport, nebo co to vlastně je to mažoretování. Všem feministkám musí vstávat vlasy hrůzou na hlavě do čeho se ty zbloudilé duše daly. Pro nás chlapy je to ale názorná ukázka toho, že ženská se dá i docela obstojně vycvičit:-).

pátek 27. června 2008

Z rodinného alba 6

Domácí společné stolování je úžasný zážitek. Někdy to funguje tak jak říkají v té pohádce o otesánkovi: "když dítku zmizela ve chřtánku žehlička, matičku sklátila mozková mrtvička". Jindy zase je největší zábava vyhrabávat si jídlo z pusy a volně ho rozhazovat po okolí. Záleží na chuti.

Se zrcadlovkou můžu konečně naplno využít potenciál focení v místnosti, takže na různé domácí radosti se budu specializovat více než v minulosti.

čtvrtek 26. června 2008

Ohlasy

Díky všem za velmi pozitivní ohlasy na moje stránečky. Jste na mě až příliš přívětiví, zas tak dobrý fotograf nejsem. Jediná výtka zatím byla k uveřejňování fotek hotového jídla. To je prý demoralizující a kdo má čistit ty poslintané klávesnice:-).
Jsem rád, že si nacházíte fotky, které se vám líbí a děláte mi reklamu u svých známých. Mě to povzbuzuje v dalším snažení.
Tak hotové jídlo už dávat nebudu. Tohle není jídlo - to je zátiší.

O inspiraci

K tvorbě tohoto blogu mě inspirovalo brouzdání po netu během dlouhých zimních večerů (kdeže je jim teď konec). Narazil jsem přitom na několik výborných stránek fotografických amatérů i profesionálů. Některé mě doslova nadchly a nakoply k tomu abych vlastní blog spustil. Fotografické inspirace tímto způsobem čerpám neustále.
Dneska uvádím odkaz na jeden z mých nejoblíbenějších fotoblogů. Za zmínku stojí i jeho moto, jehož souvislost s fotografováním jsem sice nepochopil, ale aspoň vysvětluje název stránek:
"A good merchant hides his goods and appears to have nothing; A skilled craftsman leaves no traces." - Lao-Tzu.
Takže se koukněte na "notraces.com" a nechte se okouzlit rodinou a fotografickým umem autora.

P.S. Vašku, doufám, že kromě inspirace najdeš i dost času abys svůj blog rozjel. Jsem velmi zvědavý.


Trocha poezie.

úterý 24. června 2008

Olomouc 2

Zjistil jsem, že některé mé série stagnují a to hned u první fotky. Dneska se to pokusím trochu napravit.
Pokoukat se můžete na olomoucké arcibiskupství, které v raně barokním stylu vyprojektoval a postavil v letech 1664-1674 Giovanni Pietro Tencalla na popud olomouckého biskupa Karla II. z Lichtenštejna (ovšem portál je novější).
Biskupství bylo povýšeno na arcibiskupství v roce 1777 a je dnes sídlem arcibiskupa Jana Graubnera, který tak navazuje na řadu započatou v roce 880 svatým Metodějem.

neděle 22. června 2008

Peru

Ten kdo by podle titulku hádal, že jsem byl na výletě, tak by měl i docela pravdu. Vzal jsem si foťák a vypravil jsem se do koupelny. Vydržel jsem tam asi půl hodiny. Některé výhledy jsou zkrátka magické!

Beskydy 3

Kalendářní první letní den nám letos vyšel krásně na sobotu. A jak ho strávit lépe než pořádným výletem do přírody? Výprava na Lysou horu byla dobrou volbou, i když nás to pěkně zničilo. Ono těch skoro 20 km v těžkém terénu s živým nákladem na zádech a na ostrém slunci dá člověku pěkně zabrat. Na konci dne byl nejčilejší Filda, kterému se výlet strašně líbil.
Podmínky na focení moc dobré nebyly (co taky chcete fotit v poledne na frekventovaných lesních cestách), ale i tak jsou první pokusy se zrcadlovkou velmi dobré. Barevné podání a kresba mě už u základního nastavení mile překvapily.
Tak jedna beskydská z výstupu na Lysou s malilinkatým paraglajdistou jako bonusem.

sobota 21. června 2008

Levný koníček 2

Ještě se vrátím ke komentáři bilancující náklady na moje focení.
Celková cena za fotografické vybavení se u mně nákupem nového foťáku s objektivem vyšplhala zhruba na 7200 Kč ročně. Co ale ostatní náklady? Je přece jasné, že celkové náklady lze posuzovat jen dohromady s produktem focení, tj. fotografií. Takže:
Moje fotografická potence se ustálila na průměru 5000 snímků za rok. Zhruba jednou za čtvrt roku udělám selekci a nechám udělat v minilabu asi tak 200 fotek ve formátu 10x15 po 3 Kč. Kromě toho jednou týdně si doma vytisknu fotku ve formátu A4, kde jsou náklady kolem 30 Kč za kus (papír + inkoust). Náklady na pořízení fototiskárny a PC monitoru nepočítám, protože tyto investice bych udělal i kdybych nefotil. Roční náklady na fotografie se tak vejdou do 4000 Kč.
A teď kdybych fotil analogově: Řekněme, že bych se více krotil a pořídil pouze 3000 fotek ročně. Všechny bych ovšem musel nechat vyvolat (á 3 Kč). Nakupovat a vyvolávat bych musel nechat i filmy (minimálně 100 Kč/ks). Dále bych některé snímky scanoval a z povedených pořizoval zvětšeniny. Řekněme, že množství zvětšenin by bylo stejné jako pořizuji nyní - tj. ročně asi 50 x A4 (cena v minilabu je 60 Kč). Celkové roční náklady na fotky by se tak snadno vyšplhaly na 22000 Kč.
Závěr je tedy jasný. Jakožto digitálního fotografa mě můj koníček přijde asi na 11000 ročně. Za tu cenu si můžu dokonce dovolit celkem rozumně obnovovat svůj strojový park a hlavně si zadarmo hrát a experimentovat, což mi pomáhá fotograficky růst. Kdybych byl odkázán na analogovou technologii, tak bych jen na fotkách měl dvojnásobné náklady a to bych si ani zdaleka tolik neužil.
Resumé ja nabíledni. Ano, digitální fotografie je opravdu levný koníček.
Uff - to se mi teď ulevilo! Hned si jdu "zadarmo" cvaknout pár fotek, abych ten poměr ještě vylepšil:-).
A i když jsem rodinný rozpočet tak docela nezruinoval, tak přidávám další ruinu. Pro olomoucké to může být další hádanka, protože se nachází přímo v centru města.

čtvrtek 19. června 2008

Spoluobčané 1

Dneska zakládám nový seriál. Přečetl jsem si (a hlavně pohlídnul) něco od profesionálů přes "street photo" a rozhodnul jsem se, že to vyzkouším taky.
Můj první úlovek je z víkendu. V podtextu zobrazuje jak jsou symboly pomíjivé v čase. Zobrazený pár si totiž uspořádal piknik přímo u paty Morového sloupu čímž vzniklo ono kouzlo nechtěného, které mě na focení baví.

středa 18. června 2008

Z rodinného alba 5

Tak hlásím přírůstek do rodiny! Drobeček má 675 g (+ dalšího půl kila objektiv) a velikost 130.8 x 98.5 x 74.7 mm (+ objektiv). Malej se jmenuje SONY Alpha A300 a objektiv má SIGMA 17-70 mm f 2,8-4,5. Až mu nabiju akumulátor, tak se určitě bude mít čile k světu.
Máma celou událost zvládla s úsměvem (dostala velkou kytku). Šťastného taťku si můžete zvětšit. Myslím, že takhle teď budu k vidění často.

úterý 17. června 2008

Boží vynález

Po včerejší procházce ve městě už konečně vím k čemu byla svatým svatozář. Ano přátelé - tehdy ještě neexistovaly kapesníčky, zato holubi ano!


"Boží vynález"

neděle 15. června 2008

Draci na Plumlově

Ti, kdo tipovali, že půjde o nějakou pohádkovou akci pro děti se spletli. Na Plumlově se totiž v sobotu konaly závody dračích lodí.
Vězte, že přes 2 tisíce let stará tradice pádlování na dračích lodích pochází ze starověké Číny. Lodě odvozené od boha vod - draka, jsou 12,5 metrů dlouhé a pojmou dvacet pádlujících. Na konečných dvaadvacet členů posádky je pak doplní kormidelník stojící na zádi a bubeník sedící na vysoké stolici vpředu, který údery do koženého bubnu udává rytmus pádlování. Přídě a zádě lodí zdobí vyřezávaná dračí hlava a ocas.
Není bez zajímavosti, že Češi jsou v této disciplíně Mistři Evropy i Mistři světa (v posádce je mimo jiné i Martin Doktor). Takže pokud jste prošvihli plumlovské klání, můžete si zaletět do Pekingu, kde bude mít dračí klání olympijskou premiéru. Je to opravdu mazec.

sobota 14. června 2008

Želví život 2

Jestli by vás zajímalo co žere želva, tak tahle konkrétně jahody (zbytek má na nose) a psí granule. Holt gurmán.

Z rodinného alba 4

Letní pohodové rodinné foto. Filípek už sice od neděle oficiálně umí chodit, ale zatím se omezuj jen na vzdálenosti do 10 kroků. Tenhle systém výletů asi ještě nějakou dobu vydrží (i když se kluk pěkně pronese).

pátek 13. června 2008

Levný koníček?

O focení pomocí digitálního fotoaparátu se často říká, že je to v porovnání s klasikou velmi levná záležitost. V zásadě to je pravdivé, ale v okamžiku, kdy vás to opravdu chytne, tak se iluze o levném koníčku velmi rychle rozplyne. Jsem zrovna v okamžiku, kdy jsem se rozhodl splnit si svoje přání a výhrůžky a pořídit si digitální zrcadlovku. To mě přinutilo tak trochu si započítat. A vychází mi z toho následující:
Fotit jsem začal v roce 1998 a od té doby jsem vystřídal už tři aparáty a čtvrtý je na cestě. Když to mám vzít chronologicky, tak můj strojový park se měnil následovně.

1998 - Sony Mavica - neuvěřitelný čtvercový aparát (fotky ukládal na klasické diskety) s 0,7 MPix rozlišením. Poskytoval nekvalitní fotografie silně trpící na všechny myslitelné obrazové vady. Fotky se ale daly prohlížet na displeji a tak jsem byl těžký frajer. Pořizovací cena 19000 Kč.

2001 - Olympus UZ 7000 - solidní stroj s 2 MPix a obrovským 10násobným zoomem. Pořizovací cena 18000 Kč. Kvalita fotek odpovídající (na dnešní dobu) podprůměrné optice a rozlišení umožňující tisk maximálně 13x18 cm.

2006 - Konica-Minolta A200 - výborný kompakt s rozlišením 8 MPix, 7násobním zoomem (manuální pomocí prestence na objektivu!) a širokým počátečním ohniskem. Kvalitní optika, slušný výkon, výklopný a otočný displej. Pořizovací cena 15600 Kč. Tenhle přístroječek bez problému obstojí i v dnešní konkurenci kompaktů (a proto se ho rozhodně nebudu zbavovat).

Takže sečteno podtrženo - průměrně mě na výbavě fotografování dosud stálo něco přes 5000 Kč ročně. Uklidňovat mě může snad jen to, že každý můj nový foťák je levnější než kterýkoliv z předchozích. Dokonce i ta objednaná zrcadlovka tento trend drží. Tělo vychází bratru na "směšnou" cenu 12500 Kč (no řekněte, to se už nedalo odolat).

Myslím, že bych měl ještě vyzdvihnout přístup mé ženy, která mě v tomto mém "levném" koníčku, který občas dost rzuinuje rodinné úspory podporuje. Budu jí muset koupit aspoň kytku.

A když už byla řeč o tom ruinování, tak obrázek je tématický.


"Prach jsi a v prach se obrátíš..."

středa 11. června 2008

Z rodinného alba 3

Už jsem dlouho neinformoval o novinkách u nás doma. Filda má nové rituály zahrnující ranní posezení na nočníčku a aby ho tam vůbec bylo možné posadit, musí k tomu hrát televize. Tak mocný je to nástroj. A k tomu všemu je ještě ostříhaný (mamina řádila).


"To nejlepší z multimédií"

úterý 10. června 2008

Cestou necestou

Tak ještě jednu z nedělního výletu. Ještě dnes ho totiž cítím v kostech. Ono 15 km s dítětem na zádech je celkem slušný výkon. Fotka je z 10. km, kdy jsem už byl docela dost nachozený. Mou geniální ženu o kousek dál napadlo, že si Fildu taky zkusí ponosit, aby věděla jaké to je. Výborný nápad.
Bylo zataženo a tak trochu sychravo (naštěstí - v horku bych padl). To pole bylo opravdu tak zelené a vzálené horizonty tak šedé. Ty zvláštní barvy a ostré linie čar mě zaujaly. Je vidět, že ani mimozemšťani nedělají vždycky v obilí kruhy. Někdy si to usnadní čárama:-)-


"Dlouhá zelená linie"

pondělí 9. června 2008

Jahodová

V neděli jsme podnikli výlet do lesa. Tůra to byla náročná, ale jak vidíte, tak se cestou našlo i nějaké to občerstvení.
Mimochodem, na obrázku je zrovna ta ruka, o kterou jsem téměř přesně před 3 lety žádal. A dobře jsem udělal, já tak malé věci hledat neumím.


A abyste věděli, tak houby už taky rostou.

neděle 8. června 2008

Želví život

Kolik lidí asi doma chová želvičky? To jsou samí psi, kočky, morčata, pavouci a podobně profláknuté druhy. Ale želvy, ty má málokdo. A přitom jsou úžasně fotogenické.



P.S. Bubu - díky. A až ti slezou modřiny, tak nezapomeň naplánovat ten vzdušný útok. Já budu připraven.

sobota 7. června 2008

Ája a Alan

Nejdůležitější událostí sobotního dne byla svatba Ájoša s Alanem (vždyť už taky bylo na čase). A pak taky zahájení fotbalového šampionátu. Fotbalové fanoušky ale zklamu. Mám fotky jen ze svatby.

čtvrtek 5. června 2008

Vodácká

Jak jsem slíbil, tak se vracím k víkendovému sjíždění Bystřičky. Z momentálního popudu jsem si trošku zalaškoval a spojil sérii čtyř fotek dokumentující sjíždění jezu ne zrovna profesionálních vodáků do jednoho záběru. Vzniknul tak jakýsi vodní prostředek hromadné dopravy pro dvě osoby. Jsem hrdý na to, že se mi povedlo do dvourozměrné fotografie dostat i třetí rozměr pro který mi posloužil čtvrtý rozměr (to jako, že místo hloubky to má zachycení času:-)).


"Vzhůru dolů"

Monkey business

Podle titulku by se mohlo zdát, že snad budu psát o celkem známé české kapele. Toto zdání by ovšem bylo klamné. Já jdu až na kost věci. V angličtině se totiž jako "monkey business" označuje podnikání, které není zrovna úplně korektní. Ale já nejdu jen na kost, já jdu až na dřeň a tak vám můžu ukázat skutečný "opičí kšeft".


"Monkey business"

úterý 3. června 2008

Konec jara

Ať si kalendář tvrdí co chce - v posledních dnech je zřejmé, že jaro už opravdu skončilo (aspoň u nás na Hané) a začalo pravé a nefalšované léto. Ta dnešní fotka je taková rozlučka s jarem. Já ho tam aspoň ještě trochu cítím.
Doufám, že budu letos první kdo vám popřeje krásné léto (a doufám, že se neupečeme).


"Rozlučka s jarem"

neděle 1. června 2008

Vodácký víkend

Víkend byl vyjímečně horký a my ho strávili na Bystřičce ve znamení vody a grilování (přes den slunko grilovalo nás, večer jsme my grilovali masenko). O té vodě nepíšu jen tak náhodou, protože se odpouštěla přehrada a tak se říčka Bystřička stala na dva dny vodáckým rájem.
Já se sice coby vodák zúčastnil víceméně pasivně, ale v roli fotografa jsem nějaké aktivity vyvinul.
Dneska dávám klidné zátiší a až fotky zpracuju, určitě přihodím i něco akčnějšího.


"U vody"