neděle 31. srpna 2008

Z rodinného alba 11

Víkend byl ve znamení bramborové brigády. Úroda je slušná, což mě ostatně ani nepřekvapuje, protože u Žambochů by to ani jinak nešlo. Těch 10 metráků brambor co je ve stodole bude stačit pro celé příbuzenstvo,takže vzrůstající ceny rýže nás můžou nechat chladnými. Ryže je problém číňanů - valaši si vystačí se zemákama!


Počasí už bylo takové podzimní s velmi příjemným světlem na focení. Tak dávám k dobru ještě jednu fotku z opačné strany pole.

sobota 30. srpna 2008

Nové fotoaparáty

Tak včera jsem psal o zajímavých letošních produktech. Ale svět jde pořád kupředu a ve fototechnice to platí dvojnásob.
Předevčírem oznámil Canon uvedení nového poloprofesionálního modelu EOS 50D. Za rozumných třicet tisíc zaujme hlavně slibovanou citlivostí do 3200 bez pozorovatelné ztráty kvality s možností rozšíření až na ISO 12800! A k tomu možnost 14 bitových obrázků v RAW formátu.
Nikon kontroval hned o den později a nasadil ještě těžší kalibr. Nikon D90. Jeho hlavními lákadly bude displej s rozlišením 920 000 bodů, detekce fotografovaných motivů (nejen obličejů, ale pozná jestli se jedná o makro, krajinku, portrét...), bleskurychlé reakce (start za 0,15 s, zpoždění závěrky 45 ms!). No a to ještě není všechno. Tento model je historicky první zrcadlovka, která bude umět natáčet video a to v kvalitě daleko lepší než běžné videokamery!

Z toho je vidět jediné. Naše letošní fotoaparáty už budou příští rok morálně zastaralé a za dva roky už budou silně zaostávat. Tak na to radši ani nebudu myslet.


...ano, je to podobné jako včera, skutečně se vám to nezdá. Sami si můžete rozhodnout, která kompozice se vám líbí víc.

pátek 29. srpna 2008

EISA awards

Pokud jste ještě nezaznamenali, tak prestižní evropské fotočasopisy sdružené do organizace EISA udělily ceny za nejlepší produkty roku 2008. Oceněny byly následující výrobky:
kompaktní fotoaparát - Panasonic Lumix DMC-TZ5
technicky vyspělý kompakt - Casio Exifilm EX-F1
ultarzoom - Fujifilm FinePix S100FS
ultrakompakt - Olympus Mju 1030W
levná zrcadlovka - Canon EOS 1000D
spotřební zrcadlovka - Sony Alpha 350
technicky vyspělá zrcadlovka - Olympus E-3

Tak jak je vidět, tak jsem koupil dobře.

čtvrtek 28. srpna 2008

A zase bagr

Ano, ano - mé oblíbené bagry. A spolu s tímto i úsměvné zkonstatování: "i bagristi mají své dny". To "cat" na kapotě je tak krásně dvojsmyslné...

středa 27. srpna 2008

Něco o knihách

Víte kdo napsal nejvíc knih na světě? Asi byste neuhodli, protože jméno Philip M. Parker skoro nikdo nezná. Ale počet jím podepsaných titulů je něco kolem 200 000. Říkáte si, že v tom bude asi nějaká zrada, že? Správně! Ten pán je totiž univerzitní profesor, který sestavil program jehož úkolem je hledat na internetu informace na dané téma a pak je upořádat do knihy.
Pan Parker tedy není skutečný spisovatel - knihu napíše počítač, on navrhne jen její jméno, ale je pod ní podepsán a inkasuje za ní peníze. Obálka je podle šablony a distribuce přes internet. Teprve když si někdo knihu objedná, je mu tato vytištěna a zaslána. Kniha je zisková už od jednoho prodaného kusu!
Proč to funguje? Protože se pan Parker specializuje na velmi minoritní témata (ti kdož jste utrpěli ekonomické vzdělání si dosaďte výraz "long tail"). Tím jsou třeba knihy o velmi vzácných nemocech, nebo slovníky, obvykle z obskurních jazyků do angličtiny. Mezi nimi jsem našel na "amazon.com" i ten český: Websters Czech - English Thesaurus Dictionary - za necelých 30 dolarů.

úterý 26. srpna 2008

Beskydy 4

Další z beskydských výjevů. To vzadu je Valašské Meziříčí a znalci určitě poznají i komín od DEZY.

neděle 24. srpna 2008

Flora

Výstava květin "FLORA Olomouc" oslavila včera 50. výročí. Mám na ni vzpomínky z dob kdy jsem býval malý šolda a proto mi vždycky tak trochu připomíná dětství. Mimochodem, výstaviště čeká kompletní rekonstrukce a na papíře to vypadá opravdu dobře. Tak snad se to povede a ty další ročníky budou ještě parádnější.

pátek 22. srpna 2008

Kobylka malá

Kobylek je letos opravdu hodně. Tak si říkám, že by to přece jenom chtělo nějaký ten makro objektiv.

Tajemství střech

Na některých střechách se opravdu dějí prapodivné věci. Třeba na té pod kterou bydlí akademický sochař pan Sochor.

středa 20. srpna 2008

Trocha mystiky

Snažím se býti harmonickou a vyváženou bytostí. Východní filosofie a náboženství radí pečovat o svou karmu. Vzal jsem si to k srdci.

Olympiáda je vážně k sežrání

Kamarád Vašek mě zásobil kolekcí fotek, které vznikly během přípravy večeře (nebo spíš několika večeří) a které mají jasný odkaz na olympiádu. Takže nezbývá než se s váma o tuto legrácku podělit a říct, že olympiáda je opravdu k sežrání.
Vašku díky za příspěvek.


A protože olympiáda generuje kromě sportovních výkonů i spoustu skvělých fotografií, tak dám k dobru pár informací o tom jak vlastně funguje fotografický servis ČTK z takovéto obří akce.
Je to poměrně jednoduché. ČTK přebírá servis americké agentury Associated Press, která zajišťuje opravdu široké pokrytí zahrnující průběh her každý den ze všech sportovišť, fotky všech medailistů a dokumentaci navazujících společenských akcí. ČTK pak vysílá pouze jednoho fotografa s úkolem soustředit se na české borce. Tímto fotografem byli v minulosti renomovaní fotografové jako Herbert Slavík, nebo Eduard Erben. Letos fotí mladý fotograf Roman Vondrouš (a fotí velmi dobře!).

Kromě fotografií ale sleduji i obrovký pokrok u ostatních médií. Hlavně jsem nadšený z televizních přenosů, kde jsou vidět skvělé záběry díky práci rychloběžné kamery, což vynikne hlavně při zpomaleném opakování. To rozfázování pohybu po zlomcích vteřiny je opravdu úchvatné!
No a můj obdiv mají i webové stránky - ať už ty naše s 10 kanály živého vysílání, tak zejména ty oficiální čínské. Ty jsou tak dobře udělané a tak komplexní (životopisy všech sportovců...), že jsem z nich ve stavu trvalého úžasu.

pondělí 18. srpna 2008

Večer na Medůvce

V lesích kolem Bystřičky je poměrně hodně skalních útvarů, převážně z pískovce a slepenců. Tohle je jeden z nejznámějších. Nachází se mezi Valašským Meziříčím, Velkou Lhotou a Bystřičkou a chodí tam i Vlasta Redl (to jsem četl v nějakém rozhovoru).

sobota 16. srpna 2008

Koukat se do mraků

U nás na rovině bývají většinou jiné mraky než v Beskydech. Tady je důkaz.
Stejně je skvělé, že příroda s tak malým rozpočtem dokáže dělat tak dobré triky.

pátek 15. srpna 2008

Chlebíčky

Pokud ještě nemáte nové album bratrů Ebenů, tak si ho určitě pořiďte. U nás je teď velmi hrané a pod jeho vlivem je i dnešní fotka. Takže:

Chlebíčky, oschlé chlebíčky
pozůstatky včerejších svátků
ty se šunkou, ty s vajíčky
ty ze čtvrtku ty z pátku...

čtvrtek 14. srpna 2008

Máme rádi zvířata 3

Tak a dneska to bude žirafka (opět ZOO Lešná). Na tuhle fotku jsem docela pyšný, povedla se mi.

středa 13. srpna 2008

Olympiáda

Hledal jsem nějaký motiv, který by souvisel s Olympiádou, protože takové krásné téma nemůžu opominout. Sice možná namítnete, že by v dnešním titulku mělo být napsáno spíš "z rodinného alba", ale když se pořádně podíváte na Filipovo tričko, tak vám ta asociace na sportovní klání bude jasná. Zvlášť když ty naše basketbalistky nic moc nepředvedly.

Upřímně řečeno, velmi se bavím tím, jak se ze sportovního svátku stala politická událost a demonstrace režimu a tak trochu jiného přístupu. Samozřejmě, že tím pádem musí být Olympiáda největší, nejdražší, nejúžasnější a vůbec nej, ať to stojí co to stojí.
Já jen tak pro zábavu přidávám pár nezapomenutelných výroků velkého Mao Ce-tunga:
"Bez lidové armády by lid nic neměl."
"Po stránce organizační je nutné přísně zavádět demokratický život."
"Vůči všem zajatým příslušníkům loutkových vlád a protikomunistických vojsk se řídíme politikou propouštět je na svobodu s výjimkou těch, kteří jsou masami hluboce nenáviděni a musí být rozhodně popraveni."

Takže: "we like basktetball"

úterý 12. srpna 2008

Beskydské ráno

Náš rodinný týden v Beskydech skončil. Byl velmi příjemný a osvěžující. Takhle vypadalo nedělní beskydské ráno.

pondělí 11. srpna 2008

Máme rádi zvířata 2

Protože jsme v rámci dovolené navštívili i ZOO v Lešné, tak bych rád ukázal taky nějaké větší a exotičtější zvíře než obvykle.
Takže dneska je to klokan. Mimochodem, anglické "kangaroo" znamemená v řeči australských domorodců doslova "vůbec vám nerozumím". Pak se nedivte, že to zvíře je tak trochu divné, když i jeho jméno je vlastně nedorozumění.

neděle 10. srpna 2008

Bagr

Bagry jsou tak úžasné stroje, že je téměř nemožné je neobdivovat. Tento stál nad hrází přehrady na Bystřičce a měl už po směně. Scéna mi připadala jako z pokračování filmu "Transformers".
V příštím životě chci být bagristou!

čtvrtek 7. srpna 2008

Pořádně to roztočit

Dneska jenom takový malý sportovní výjev, který je natolik milosrdný, že nezobrazuje žádné utrpení, pot ani dřinu. Mám dovolenou, tekže pěkně pohodička.

středa 6. srpna 2008

Z rodinného alba 10

Jedna taková letní od vody. Mám radost, že Filda vodu snáší docela dobře. Když si vzpomenu na svoje mladá léta a jaký se ze mne stal nakonec lev bazénů (no lev se do tohoto prostředí asi nehodí, ale vydra bazénů zní divně), tak se těším, jak to bude pokračovat.

pondělí 4. srpna 2008

Čas na česnek

Jedna z nejoblíbenějších kytek na naší zahradě je ozdobný česnek. Když odkvete a květ dozraje, dokáže být takhle nádherně stověžatý.

neděle 3. srpna 2008

Olomouc 5

Na dnešek jsem připravil zase jednu fotku Olomouce. Je to kostel Svatého Michala, který stojí v té nejhezčí a nejstarší městské části.
Uctívání svatého Michala je doloženo už od počátku křesťanství (a dokonce ještě dřív, protože ho brali i Židé). Vzhledem k tomu, že v biblické bitvě v Apokalypse porazil draka a svrhnul ho na zem, byl na západě oslavován jako vůdce rytířů a vojáků vůbec. Na východě se zase stal patronem nemocných. A taky u posledního soudu prý váží duše. Tož si pro sychr takhle u něho dělám očko.
A kdo by mne snad podezříval, že tu popelnici jsem si tam nastražil schválně, tak by se mýlil - ctím zásadu nezasahovat do děje.



A kdybyste se chtěli podívat i do jiného města, tak doporučuji stránky na adrese: http://www.fotopraha.com/. Autor je mladý fotograf, ale opravdu dobře umí vyfotit atmosféru a pracovat se světlem.

pátek 1. srpna 2008

Dovolená

Přestože moje plány stran dovolené na letošní rok byly dost rozsáhlé, postupně se dosti smrskly. První volno delší než 2 dny mám vlastně až teď. Takže zítra vyrážíme s celou rodinou, s kolem, foťákem a houbařským náčiním do Beskyd za babičkou, dědou, tetičkama a radostmi letní dovolené.
Z toho plyne, že následující týden budu bez počítače, bez připojení a bez možnosti blogovat. Abyste si snad ale neodvykli chodit na mé stránky, tak pár fotek z mého archivu nastrkám do pořadníku a nechám je publikovat i během mé nepřítomnosti. Takové vymoženosti mi blogovací služba umožňuje.

Tak mějte hezký víkend a posledním příspěvkem "na živo" před odjezdem vyzývám ke všeobecně oblíbeným letním radovánkám, kterých si hodlám pořádně užít.

Královská hra

Když mi bylo 8 let, začaly mě zajímat šachy. Tenhle zájem mi vydržel docela dlouho, dokonce jsem si potom v knihovně půjčoval šachovou literaturu a studoval různé styly hry a ve "Slově na sobotu" (to byla taková víkendová příloha novin "Svobodné slovo") jsem luštil šachové rébusy. Dneska z toho už nevím nic, vždyť taky od 14 let jsem šachy nehrál.
Proč píšu o této královské hře je asi vzhledem k dnešní fotce jasné. Jen bych ještě zdůraznil, že ten nenápadný človíček vlevo je velmistr, který je v současných tabulkách 6 nejlepším šachystou na světě. V rámci zahájení šachového turnaje sehrál na náměstí simultánku se zájemci z řad veřejnosti a všechny partie vyhrál.
Taky máte pocit, že už si málo hrajeme (a zvláště inteligentní hry)? Asi večer navrhnu ženě, že si spolu pohrajem. Jsem zvědavý co mi na to řekne (šachy ji zcela určitě nenapadnou).


"Mistr na tahu"