středa 27. srpna 2008

Něco o knihách

Víte kdo napsal nejvíc knih na světě? Asi byste neuhodli, protože jméno Philip M. Parker skoro nikdo nezná. Ale počet jím podepsaných titulů je něco kolem 200 000. Říkáte si, že v tom bude asi nějaká zrada, že? Správně! Ten pán je totiž univerzitní profesor, který sestavil program jehož úkolem je hledat na internetu informace na dané téma a pak je upořádat do knihy.
Pan Parker tedy není skutečný spisovatel - knihu napíše počítač, on navrhne jen její jméno, ale je pod ní podepsán a inkasuje za ní peníze. Obálka je podle šablony a distribuce přes internet. Teprve když si někdo knihu objedná, je mu tato vytištěna a zaslána. Kniha je zisková už od jednoho prodaného kusu!
Proč to funguje? Protože se pan Parker specializuje na velmi minoritní témata (ti kdož jste utrpěli ekonomické vzdělání si dosaďte výraz "long tail"). Tím jsou třeba knihy o velmi vzácných nemocech, nebo slovníky, obvykle z obskurních jazyků do angličtiny. Mezi nimi jsem našel na "amazon.com" i ten český: Websters Czech - English Thesaurus Dictionary - za necelých 30 dolarů.

Žádné komentáře: