neděle 31. května 2009

Vlčí máky

Vlčí máky jsem fotil ve čtvrtek cestou do práce.


Byla jich na poli celkem hojnost. Trošku jsem se přitom zrousal, ale začátek pracovní směny jsem stihnul (vyjel jsem o 10 minut dřív).


Nejvíc se mi osvědčily detaily v protisvětle.

sobota 30. května 2009

ZOO 3

...a hned vedle žiraf je takový hnusný pták.



A že je tááák moc hnusný až je fotogenický, tak ještě jednu z jiného pohledu.



Pro fotografy: Pták celkem spolupracoval, moc divoce tam neběhal, ale nebyl ani na místě, takže se dalo udělat několik fotek z různých úhlů dřív než utekl ze záběru. Akorát že je za pletivovým plotem, takže se dá vyfotit jenom když si pohrajete s hloubkou ostrosti. Chce to aby byl od plotu tak akorát. Mě se osvědčil tak ten 1-2 metry (a s pevným ohniskem mi nezbylo než fotit detaily). I tak je tam ale to mázlé pletivo v popředí vidět, ale to se dá vyretušovat.
Obecně zvířata v ZOO jsou spíš krotká,takže když se objeví lidi u plotu, tak jdou za nima. A pak nezbyde nic jiného, než přiznat i to pletivo a udělat z něj tvůrčí záměr.
Tady je malý příklad na jeřábech královských - sami si rozhodněte nakolik tam to pletivo vadí.

ZOO 2

Od opic vede cesta k žirafám. Pokud jsou dále ve venkovním výběhu, tak nevyfotíte nic kloudného. Tohle žirafě ale přišlo blíž, tak jsem měl šanci cvaknout portrétek a trošku z nadhledu (byl to ještě prcek), takže jsem s výsledkem spokojen.

čtvrtek 28. května 2009

Bystřička

Aby nebyly monotématicky jen fotky zvířat ze ZOO, tak pro zpestření jedna moje oblíbená beskydská louka v nedělním odpoledni.

Z rodinného alba

Tentokrát je to ale jiná rodina.


Je to na návštěvě u našich vzdálenějších příbuzných.


Pár fotografických tlachů: Nebylo to poprvé co jsem fotil v ZOO, ale konečně mám výbavu, která mi umožňuje dělat DOBRÉ fotky. Fotil jsem makro objektivem 90 mm. Bylo zataženo, což se ve venkovních výbězích ukázalo jako pravé požehnání. V té černobílé mi to připadá lepší než v barvě a čtvercový formát mám poslední dobou hodně v oblibě.

středa 27. května 2009

úterý 26. května 2009

Co se děje na zahradě

Nejprosperující rostliny na zahradě jsou plevele. Přesto ale občas vykvete i něco hezkého. Třeba takový orlíček.

neděle 24. května 2009

sobota 23. května 2009

Padáčkáři 3

Naposledy se budu věnovat báječným můžům s vrtulí u ...no, řekněme na zádech. Pokud chcete vidět víc, tak koukněte do mé galerie (Bubu, kdybys chtěla nějaký obrázek na zeď, tak dej vědět.)

Foto 1: Héééj -jak jsi vysunul ten podvozek???



Foto 2: Země na levoboku!



Foto 3: Nahoru můžeš, dolů musíš!

pátek 22. května 2009

Z rodinného alba 31

Pokud znáte film MATRIX, tak vám nemusím vysvětlovat.

Náš "vyvolený" - nemusí uhýbat.



Test odvahy (i ty brýle má jako Neo).



A teď si držte čepice - bude to jízda!

Padáčkáři 2

Pokračuji s reportážním seriálem z leteckého prostředí. Dneska mám pár snímku na kterých je zajímavé, že se všechny odehrávají na zemi. Ono když už máte několik desítek fotek padáku ve vzduchu, tak teprve zjistíte, že se to dá zpestřit jenom děním mimo nebe.

Foto 1: "šťastné přistání"


Foto 2: "soustředění před výkonem"


Foto 3: "tak kopnem do vrtule?"

čtvrtek 21. května 2009

Lom

Taky jste si všimli, že existují obchody, kde se prodávají šutry? Já to moc nechápu, ale to asi není podstatné. Já si šutry na skalku půjčuju z podobných míst jako je lom na obrázku (a pár kýblů valounků na skalce mám taky z Bečvy)

A ještě něco pro fotografy kutily. V odkaze najdete hezkou pitvu digitálního kompaktu. Ale doma to radši se svým strojem nezkoušejte!

středa 20. května 2009

Padáčkáři 1

Nějak se mi hromadí fotky, takže je nestíhám ani uveřejňovat. Takže dneska se vracím do 9. května, kdy se konaly závody o pohár krále Ječmínka v motorovo-padákovém létání. Přetlak fotek budu opět řešit reportážními sériemi.
A na tomhle místě musím poděkovat ředitelce závodu (Bubu, díky) za echo a příště určitě zas a ještě s větší vášní:-).

Taky mi kamarád říkal, že bych mohl občas dát k dobru i nějaké ty fotografické zkušenosti (dřív jsem to dělával, ale pak jsem se rozhodnul nezatěžovat čtenáře). Takže pokud vás to zajímá, tak focení padáčků je jednoduché: mě se osvědčil objektiv 70-300 mm, manuální zaostření na nekonečno a clona 8 a víc, aby bylo dobře prokreslené i pozadí.

Takže foto 1: Takový úvodní ilustrační pohled s pozemním zázemím, aby fotka nebyla nudná.

Foto 2: Divácky vděčný nízký průlet s pravotočivou zatáčkou.


Foto 3: Taková běžná momentka s trochu vytaženým kontrastem. Snažil jsem se trošku zvýraznit oblohu, která byla jinak bohužel celkem nudná.

úterý 19. května 2009

Zakletá

V jednom stromě v lese jsme našli zakletou vílu. Nevíme co tak hrozného provedla, ale jasné je, že to prokletí může prolomit jenom dřevorubec:-).

neděle 17. května 2009

Relaxační

Máme doma mohutné oslavy životních výročí některých členů naší domácnosti. Jsem trošku přeslavený. Ale kytička jako relaxační fotka by se na neděli mohla hodit.

sobota 16. května 2009

Olomouc 17

A zas tu mám jednu olomouckou památku. Díky zajímavému světlu a dobrému stanovišti se mi povedlo takhle vyfotit hejčínský kostel a splatit tak fotografický dluh, který vúči němu mám.

čtvrtek 14. května 2009

Dračí lodě 2

Protože jsem se ještě nevzpamatoval z náročné služební cesty (byla dost úmorná a dnešní noc v autobuse tomu moc nepřidala) tak nebudu nic složitého vymýšlet a vypomůžu si ještě fotkami z víkendového závodu dračích lodí.


Ono fotograficky to nebyla žádná sláva. Světelné podmínky jsem si vybírat nemohl, stanoviště taky moc ne, takže jsem musel vzít za vděk prodráním se mezi davy lidí na hlavní pláži. Lepší fotky by asi šly získat z nějakého člunu přímo z vody, ale to už bych chtěl asi moc.



Tak jsem se aspoň snažil trošku si vyhrát s kompozicí a zachycením správného okamžiku. Doufám, že je ta moje snaha na dnešních příspěvcích aspoň trochu vidět.



Kromě toho byla tahle akce prvním větším testem mého nejnovějšího přírůstku do rodiny objektivů. A nedá mi to abych svůj TAMRON 70-300 mm nepochválil. Na to, že patří mezi vůbec nejlevnější teleobjektivy (stál necelých 5000,-), tak opravdu kreslí docela slušně. Všechny fotky dračích lodí (i ty z minulého příspěvku) jsou foceny ohniskem 150-300 mm.

Bystřička a její skalní útvary 3

Jsem na služební cestě. To mi ale nebrání abych vám pro zkrácení dlouhé chvíle nenaservíroval zas nějaké ty skalky.


...a ještě jednu k ukončení této minisérie.

středa 13. května 2009

Abstraktno

Dnešní titulek je dostatečně vypovídající. Tak nechte chvilku pracovat svou fantazii.


A pokud vás to vážně zajímá, tak jsou to ruce mé ženy míchající mouku ve skleněné míse - vše s pohybovou neostrostí pro zmatení nepřítele.

úterý 12. května 2009

Dračí lodě

Téměř přesně po roce se na plumlovském brčálníku konaly opět závody dračích lodí. A já vyzbrojen lepší technikou než loni jsem pořídil lepší fotky než loni (bylo by smutné, kdyby tomu tak nebylo:-)).


A že byly k vidění i velmi tuhé boje!

neděle 10. května 2009

Z rodinného alba 30

Tak ten náš kluk už má dva roky (dneska pořádáme malou rodinnou oslavu). A že to uteklo.
Podle posledního měření a vážení má těsně přes 90 cm a 12,7 kg. A taky je to pěkný rarach, ale co vám budu povídat...

sobota 9. května 2009

pátek 8. května 2009

čtvrtek 7. května 2009

Olomouc 16

Pro zpestření se vracím do centra svého rodného města. Hutná bouřková oblačnost pomohla vytvořit tuhle zajímavou světelnou atmosféru.

Záhada

Ještě se na skok vrátím do Bergama. Mám tady jednu nerozluštěnou záhadu. To co vidíte na fotce je nějaká pozoruhodnost, ale bohužel nevím na co to je ani co to dělá. Každopádně je to za zamřížovanými vraty, osvětlené a je to chráněno alarmem. Pokud by měl někdo nápad co by to mohlo být, ať mi dá vědět.
Pokud nikoho nic nenapadne budu se muset smířit s teorií, že je to umělecké dílo v uměleckém směru kterému nerozumím. Ale budu se s tím smiřovat těžko, radši bych v tom viděl nějakou historicko-technickou památku. (Já osobně v tom vidím soustavu prehistorických soustředných zrcadel, které zkonstruoval bergamský ekvivalent Leonarda da Vinciho k osvětlení nepřístupných míst, ale to je jen můj, ničím nepodložený výklad.)

středa 6. května 2009

Bystřička a její skalní útvary

Díky švagrovi znalému domorodých poměrů jsem objevil další pozoruhodnost obce Bystřička. Je to skalní útvar, kterému pracovně říkáme "jehla" (snad se tak i jmenuje) a je kousek od klenovské tvrze.
Naše nedělní lopotná cesta přes trní a houští byla korunována fotografickým cvičením až z toho vzniknul nápad udělat celý seriál fotek skalních útvarů v okolí Bystřičky. Takže myslím, že na tohle místo se brzo vrátím a tentokrát i se stativem.

pondělí 4. května 2009

Z rodinného alba 29

Taková víkendová legrace s improvizovaným norováním:-).


A ještě z úplně jiného soudku. Hlavně pro Vaška a Petra a našim diskuzím k "raw" formátu dávám poučný odkaz. Je to v podstatě soutěž o nejlepší vyvolání snímku z "raw" formátu.

Sv. Kopeček

Vyfotit barokní chrám Navštívení panny Marie na Kopečku (nyní - po návštěvě papeže též bazilika minor) není zas až tak úplně jednoduché. V předjaří jsem vychytal dobré podmínky, takže jsem si v tomto směru doplnil archiv.


A pro fajnšmekry mám ještě unikátní historické foto téhož.

sobota 2. května 2009

Ať žijí pastelky!

Kdo vymyslel pastelky to byl ďábel. Naše milé dítko má období, kdy "pisi pisi" je jeho oblíbená činnost. Ten malý chuligán už stihnul vyrobit grafity na nábytek v obýváku, na zeď v jídelně a ve sprchovém koutě. Další stopy po něm máma zahladila. Naučit dítě na papír je asi těžší než naučit štěně na písek:-).

pátek 1. května 2009

Bergamo 3

Do třetice se budu věnovat fotkám z Bergama. Celé město se mi líbilo a historické centrum mě úplně nadchlo.


Všechny dnešní fotky jsou z tzv. "cittá alta" neboli horního města. To leží na pahorku uvnitř ochranných hradeb a je celé z kamene.


A pokud chcete z Bergama vidět ještě víc, tak můžete navštívit tuhle moji galerii.