pátek 31. července 2009

Portrétovka 2

V poslední době jsem měl i docela příležitosti zdokonalit se v dělání portrétků. A musím přiznat, že mě to docela chytlo (měl jsem štěstí, že to fotografované objekty bavilo také) a že jsem nějaký pokrok udělal.



S portréty je hned několik potíží. Tím zásadním je světlo, neboť znovu si zopakujme, že fotografie je vlastně malování světlem. Uměle svítit neumím (blesk zatím nevlastním, ale logicky je to asi další investice na řadě). Takže je pro mne nejlepší využít exteriér jakožto nejlepší možný ateliér a svícení nechat na přírodě. Tady jsem to těsným ořezem vyřešil tak, aby bylo eliminováno pozadí (vlasy zároveň tvoří rám pro křivky obličeje) a světlo šlo z pravé zadní strany. U portrétu je důležité aby byly ostré oči a čím výraznější, tím líp. Naopak pokožka je změkčena. Z toho plyne, že portrétní fotografie jde většinou ruku v ruce s jistými specifickými sofvérovými úpravami. Jinak to asi nejde.

Turdus Merula

Latinský název kosa černého zní jako pohádkové zaklínadlo a to je výbroné do titulku. A na fotkce je koska, nebo kosice, či kosovka? Zkrátka samička kosa a všimněte si, že po mně pokukuje. To některé samičky s dobrým vkusem dělávají:-).

čtvrtek 30. července 2009

Za humny

Takhle to vypadá na naší vycházkové trase kousek za barákem. (Foceno s polarizačním a šedým přechodovým filtrem.)

středa 29. července 2009

Praha 2

Ještě jsem si nachystal nějakou tu turistickou fotku ze Staroměstského náměstí.


A radnice podruhé.

úterý 28. července 2009

Malý motorkář

Pokud platí, že co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš, tak malý Ondráš (Filipův stejně starý bratranec z druhého kolena) bude za pár let zcela jistě tůrovat pořádný Harley. Doufám jen, že to bude dělat oblečený:-).

neděle 26. července 2009

Fotografické filtry

Dnešní příspěvek bude více méně fotograficko-testovací pro kolegy fotografy. Pořídil jsem totiž sobě nějaké ty fotografické filtry abych si měl na nadcházející dovolené s čím hrát a abych svoje fotky krajinek trošku ozvláštnil.
Zvolil jsem systém filtrů Cokin a první test jsem udělal hned na balkóně. Takže tady je rozdíl mezi běžnou fotkou a stejnou fotkou se stejným nastavením ale s polarizačním filtrem.


Druhá ukázka je ještě rozšířená. První obrázek je bez filtrů, druhý je s polarizačním filtrem a třetí s polarizačním a se šedým přechodovým.


Rozhodně musím říct, že to fakt funguje.

sobota 25. července 2009

Praha

A když jsem se včera otřel o tu staroměstskou radnici, tak je celkem jasné, že jsem si ji i vyfotil. A na to, že to byl takový polední turistický výcvak, tak jsem s výsledkem spokojen.


A není radnice bez orloje. A něco málo z orloje vám taky ukážu.

pátek 24. července 2009

Láďa Kamarád

Včera jsem si udělal výlet do Prahy. Primárním cílem byla návštěva výstavy fotek Vladislava Kamaráda. Patří k nejlepším z nejlepších na focení divoké přírody. A bylo věru na co koukat.



Více informací o autorovi a spoustu fotografií (i když jak on říká - jsou to jen nekvalitní náhledy) najdete na stránkách: www.horolezec.cz.



Pokud byste měli cestu do Prahy, tak si výstavu určitě nenechte ujít. Koná se do konce července na staroměstské radnici.



Další taková příležitost jen tak nebude! A kdo by chtěl vědět ještě víc o tom jaký je to šílenec, tak si může poslechnout záznam rozhovoru z radiožurnálu.

Z rodinného alba 34

Náš Filda se minulý týden poprvé sprchoval jako velký chlap ve sprchovém koutě. A byl to pro něj zážitek.

čtvrtek 23. července 2009

Holub

Zdokonaluju se ve focení ptáků. Tenhle druh je sice snadné fotit, navíc je to ošklivý druh, ale portrétek se poved.

středa 22. července 2009

Ze života města 3

Do třetice ještě módní téma. Ve fotografii je díky kouzlu nechtěného i velmi jemný humor. Zkrátka tenhle model je prokazatelně jako sen (přísahám, že to není retuš fotografie, ale retuš nápisu na dveřích provedená nějakým nudícím se manželem? A ještě navíc neukojeným?:-)).

úterý 21. července 2009

neděle 19. července 2009

sobota 18. července 2009

Olomouc 21

Detail gotického arkýře olomoucké radnice.

ZOO 9

A ještě jednou rybičky.

Tohle je můj nejlepší úlovek:



A tohle je takové barevné inovátorství. Torzo z černé ryby na černém pozadí.

čtvrtek 16. července 2009

ZOO 8

Vracím se zpátky do ZOO, protože jsem ještě neukazoval jak jsem fotil rybičky v akváriích. No řeknu vám - výsledky nic moc, ale byla to výborná zábava. Hlavní problém je, že je málo světla a rybičky se hýbají. Díky tomu je většina fotek rozmazaných. Já se totiž bál jít na vyšší citlivost než 400, protože jsem tak blbě navyknutý z kompaktu. Už mám ale odzkoušené, že pro publikování na web není problém ani ISO 1600. Tak snad příště budu úspěšnější.
Další potíž je s odleskem od skla akvárií. To jsem řešil tak, že jsem objektiv přitisknutl kolmo na sklo. Pak žádné odlesky nevznikají.

Velká ryba:


Malá ryba:


Divná ryba:

Z rodinného alba 33

...párečky máme, mňam, mňam, kvalitní!

úterý 14. července 2009

Ze života města 1

...asi začínám nový seriál. O tom ce se děje ve městě - různá zátiší a výjevy...


On ten dnešní příspěvek vznikl dost prozaicky. Známí nás vytáhli večer na pivo (přestože jsem pil víno) a měli asi 15 minut zpoždění. Ještěže jsem s sebou měl foťák.


Mimochodem, na "iDnesu" uveřejňuje na blogu docela dobré fotoreportáže z dění v Olomouci jistý pan Jan Vargulič. A dělá to úplně jinak než já (na přímou konkurenci bych tip přece nedával:-)).

neděle 12. července 2009

Olomouc 20

Z tohoto úhlu jsem radnici ještě nefotil. Až dnes - v nedělním líném dni.

sobota 11. července 2009

Martin Pustelník

Švagr mi líčil jak se při fotografování jasoně červenookého ve Štramberském lomu setkal s fotografem Martinem Pustelníkem. A ten je na makro fakt dobrý. Jen se koukněte na jeho stránky: www.MartinPustelnik.com.

Jeho fotku pro ilustraci dávat nebudu, protože by bylo moc vidět jaký jsem v makrofotografii diletant, ale je to pro mne inspirace ke zlepšení. A když už jsme u těch inspirací, tak "ptákologické" téma má další přírůstek. Je to malý drozd, který se schovával v křoví a myslel si, že když se nebude hýbat, tak ho neuvidím. A měl pravdu - já ho sice neviděl, ale má ostrozraká žena ano.

Olomouc 19

Prší? (Ten andělíček je předchůdce dnešních systémů na předpověď počasí. Je vysoko, takže déšť zjistil vždycky dřív, než lidé dole. Jeho předpovědi v tomto směru měly 100% úspěšnost, bohužel jen při předpovědi na nejbližší vteřinu.)



...od té doby co mám telezoom, tak jsem si mohl prohlédnout i všechny detaily na sloupu nejsvětější trojice. Mimochodem, všimli jste si někdy té dělové koule? Ta je tam od doby kdy město obléhali Švédové. Tehdy přišli měšťané prosit švédského vojevůdce, aby neničil velmi drahou (a tehdy velmi novou) ozdobu náměstí. A protože to nebyl žádný barbar, tak jim vyhověl. Takže sloup díky tomu zůstal stát a mohl se stát naším kulturním dědictvím. A ta švédská koule byla pozlacena až při poslední renovaci (prý spíš omylem).

pátek 10. července 2009

Leknín

Našel jsem malý rybníček s rozkvetlými lekníny. A to člověk nenajde každý den.

čtvrtek 9. července 2009

Wildlife po česku 2

...a někdy se uchýlím i k volovinám (nebo spíš bejkárny - moc jsem to nezjišťoval).

pondělí 6. července 2009

Z období dešťů

Po dešti je mokro. Mokro je tvořeno kapkami. A to je vhodný motiv pro makroobjektiv. V češtině by z toho šla udělat slovní hříčka: když mokro, tak makro!



...a ta čárka na levé straně, to není smetí na čipu, to je poslední letící kapka vody.

neděle 5. července 2009

Zahradnický

Po včerejší akci na zahradě mám dva puchýře od motyky (jeden z nich se mi strhnul a pěkně pálí - neřád) a bolavá záda.
Kromě toho po období dešťů se udál na zahradě velký zelený třesk. Je to děsivé!

sobota 4. července 2009

Facebook

Dneska se podělím o svoje (nemnohé) zkušenosti ze sociálními sítěmi. Teda s jednou - s FACEBOOKem. O něm se hodně píše a diskutuje, prohlašuje se za fenomén a dobrý způsob "sociální zábavy". Kupříkladu za pár měsíců fungování české odnože máme v naší vlasti celý milion uživatelů. To je každý desátý Čech! Ono je to spíš u nás hodně nafouklé, protože většina těchto "uživatelů" má jen založený účet bez jakéhokoliv obsahu (koneckonců sám jsem na tom byl dlouho stejně), ale celosvětově to je opravdu masové.

A proč jsem si účet založil? Inu při prohlížení stránek profesionálních fotografů jsem nezřídka našel i odkaz na jejich "facebookovou" identitu. Tak jsem si řekl, že by to mohla být příležitost se k nim trochu vetřít a třeba jenom sledovat jejich tvorbu. A hle - ono to docela funguje. Teď mám mezi přáteli (i když to je hodně nadnesený termín, neboť jsou pouze virtuální) několik zajímavých osobností.

Tak třeba skvělého fotografa Davida Nightingalea. Je to šéf společnosti Chromasia Limited a Chromasia Training Limited. Ta první se zabývá fotografováním a druhá výukou úpravy fotek. Kromě toho taky provozuje fotoblog "chromasia" na který najdete link v mých oblíbených stránkách v pravém panelu. A to není jen tak ledajaký blog. Byl vyhlášen nejpopulárnějším fotoblogem a to již několikrát a David má taky spoustu ocenění.

Mým dalším zajímavým "přítelem" je ředitel a majitel studia "Skin up" se sídlem v Paříži a kanceláří v Ženevě. Studio se zabývá retušemi fotek (hlavně pro módní magazíny). Tady je malá ukázka:


Studio dělá hodně i produktovou fotografii.




Hodně mě zaujal třeba i francouzský fotograf Stephan Rodriguez de la Vega (typicky francouzské jméno, že). Malá ukázka:



No a náš společný kamarád je další francouzský fotograf Gérald Moyer. Ten fotí módu pro prestižní magazíny a značky. Ukázka je z kolekce pro "pret a porter".



No a k čemu je to celé "facebookování" dobré? Hodně pro inspiraci. Ještě víc pro poučení. Lze tak získat nové tipy a nápady. Zkonzultovat cokoli k focení. Poptat se. Nebo třeba jen pochválit fotku a dovolit se o zveřejnění na mém blogu. (Fascinuje mě, David N., který na mé komentáře reaguje do 10 vteřin - a to má v přátelích asi 500 lidí!)

Zpátky na Hané 2

...a na Hané zůstanu i dneska. Pokud taky cítíte tam někde na dně své slovanské duše dřímající keltskou minulost, tak je dnešní fotka přímo pro vás. Je to totiž prastarý kultovní a tajemstvím opředený keltský obelisk. Takové artefakty tu na Hané máme, heč!

pátek 3. července 2009

Zpátky na Hané

Když se tak dívám na tatranské příspěvky, tak mi to nedá, abych pro srovnání nedal něco z domova. Je to rozdíl co? Ale taky je to tu pěkné. Teda když zrovna naprší, což vzhledem k průběhu počasí uplynulých dní není až tak nepodstatné.

čtvrtek 2. července 2009

Tatry 6

Dneska končím seriál fotek z Tater. Ne, že bych jich víc neměl, ale abych nebyl příliš monotématický, tak zájemce odkazuji do mé fotogalerie.

A aby byl závěr důstojný, tak jsem si připravil panoramatické fotky od Téryho chaty.
Tahle je složená ze 4 fotek focených na výšku.


A tahle ze 3 fotek na šířku.



A něco pro fotografy: Můžu vám říct, že kvalita v plném rozlišení je velmi slušná. Z toho by šly dělat už i zvětšeniny přes 2 m šířky(rozlišení je dostatečné, však je taky velikost souboru kolem 40 MB).
Ale to hlavní co byste asi chtěli vědět je v čem dělat panoramatické fotky. Tady je šikovný článek, kde autor otestoval spoustu programů na dělání panoramat. Pokud ale nemáte zrovna "Autopano" v plné verzi, tak nezoufejte. Já objevil šikovný prográmek, který je úplně zadarmo, funguje (aspoň teda na Tatry, na architekturu ho vyzkouším dodatečně) k mé naprosté spokojenosti a je navíc i rychlý (to znamená, že algoritmus si na mém počítači poradil s jedním panoramatem do 15 minut). Jmenuje se "Microsoft Image Composite Editor" a z těchto stránek můžete o něm načerpat informace a stáhnout si ho.
A pokud chcete vytvořit opravdu něco extrémního, tak se budete muset hodně snažit. Na této stránce je panoramatická fotka, s fyzickými rozměry 100 m na 75 cm. Fakt 100 m, nekecám!!! Tak máte co překonávat:-)

středa 1. července 2009