čtvrtek 2. července 2009

Tatry 6

Dneska končím seriál fotek z Tater. Ne, že bych jich víc neměl, ale abych nebyl příliš monotématický, tak zájemce odkazuji do mé fotogalerie.

A aby byl závěr důstojný, tak jsem si připravil panoramatické fotky od Téryho chaty.
Tahle je složená ze 4 fotek focených na výšku.


A tahle ze 3 fotek na šířku.



A něco pro fotografy: Můžu vám říct, že kvalita v plném rozlišení je velmi slušná. Z toho by šly dělat už i zvětšeniny přes 2 m šířky(rozlišení je dostatečné, však je taky velikost souboru kolem 40 MB).
Ale to hlavní co byste asi chtěli vědět je v čem dělat panoramatické fotky. Tady je šikovný článek, kde autor otestoval spoustu programů na dělání panoramat. Pokud ale nemáte zrovna "Autopano" v plné verzi, tak nezoufejte. Já objevil šikovný prográmek, který je úplně zadarmo, funguje (aspoň teda na Tatry, na architekturu ho vyzkouším dodatečně) k mé naprosté spokojenosti a je navíc i rychlý (to znamená, že algoritmus si na mém počítači poradil s jedním panoramatem do 15 minut). Jmenuje se "Microsoft Image Composite Editor" a z těchto stránek můžete o něm načerpat informace a stáhnout si ho.
A pokud chcete vytvořit opravdu něco extrémního, tak se budete muset hodně snažit. Na této stránce je panoramatická fotka, s fyzickými rozměry 100 m na 75 cm. Fakt 100 m, nekecám!!! Tak máte co překonávat:-)

Žádné komentáře: