neděle 31. ledna 2010

Na konci ledna

Díky švagrovi Petrovi jsem vyfotil v lednu tolik obrázků jako ještě v žádném jiném lednu. Něco kolem 900. Poslední lednová společná výpravka byla sice krátká, ale zato veselá. Chvíli jsme se klouzali na ledové krustě a pak jsme se zase brodili hlubokým sněhem. 
A před chvíli jsem zjistil, že se mi po tom brodění ve sněhu začaly rozlepovat boty:-(.
Ale bylo to zábavné a užil jsem si to.

sobota 30. ledna 2010

Na stanici Sever

Tahle fotka mi připomněla jednu píseň o drsném životě Ivana a Pepy na výzkumné polární stanici. Celá píseň začíná docela aktuálně:

Na stanici Sever na antarktickém pobřeží
když se láme leden, dá se celkem dobře žít.
Je sotva mínus sedm i tučnáci jsou zpocení
a Josef chladí vodku na vypnutém topení...

Ale hlavně tam vidím tuto sloku:

Oni milovali oba krásnou dívku jedinou,
ale ona pro ně neztratila ani slzu jedinou.
Její srdce totiž zaklel černokněžník na sta let,
vzal její slzy na kraj světa a proměnil je v mráz a led.

A to je ona! To je ta dívka! 




Jdu ladit kytaru. Je to píseň na 3 akordy a mužný hlas. Tak s tím jdu oblažit svou ženu.

Zima je tu 11

čtvrtek 28. ledna 2010

A/G

Ať už to A/G zanemná cokoli, je to pěkná ukázka toho jak objektiv zvládá protisvětlo. Přímé slunce v záběru dopadlo na výbornou. (A hned je jasné, že clona má 8 lamel.)


středa 27. ledna 2010

Na stopě

Jaké je to být na stopě to ví každý běžkař a ví to i každý pes. A na dnešní fotce zkušenosti obou těchto druhů splynuly. Můj poznatek je, že pes je na tom přece jenom líp - nemá problémy s mazáním.


úterý 26. ledna 2010

Zima je tu 10

Doufám, že aspoň něco vydělal, když už z toho focení nic neměl (nemám rád bramboráky, zvláště jsou-li takhle mastné). Ale je to fotogenický člověk a má můj dík i obdiv. Takže až někdy budete na Pustevnách, tak si dejte za mě bramborák.


pondělí 25. ledna 2010

Zima je tu 9

Víkend byl mrazivý jak v Rusku. Trošku jsem z toho měl strach, ale nakonec jsem ani netrpěl a jen si to užíval. A nebyl jsem sám kdo si to užil.


pátek 22. ledna 2010

Olomouc 34

Ano - uznávám, že dneska je to střet témat. Takže "zima je tu v Olomouci". A ještě asi pár dní vydrží. Na druhou stranu - v létě je zase většina příspěvků zelených...


Čáp ztratil čepičku

Dřív než zase začnu na blog hrnout fotky zobrazující zimní scenérie, tak dám jeden letní příběh. Proč? Protože za dva měsíce začíná jaro. No a jaro posledních pár let začíná rovnou létem.

Takže ten příběh: Čáp ztratil čepičku. Je celkem lhostejné jakou měla barvičku. Jisté však je, že ji nemohl najít. A když už léto spělo ke konci, tak začal panikařit. Přece nepoletí někam přes oceán bez čepičky! Vždyť by se mohl nachladit! Tak svolal všechny příbuzné a slíbil jim prima žabí stehýnka, když mu tu čepičku pomůžou najít. Kdo v tu chvíli nosil děti do beskydských rodin není známo. Možná porodník, který měl čepičku doma ve skříni hned vedle rukavic. A to je vše přátelé.

A je to pravda. Já u toho byl. A tady je důkaz.



Celá akce se odehrála na Bystřičce a slétlo se celkem 7 čápů. Hlavní stan měli na sloupu poblíž nádraží, protože je z něho dobrý rozhled.
A tady je ještě detailní pohled. Sedm takhle velkých ptáků pohromadě jen tak neuvidíte (viďte, milé dámy).


pondělí 18. ledna 2010

Zima je tu 7

Na rozdíl od zbytku republiky u nás dnes přes den moc nesněžilo. Ale ty sněhové jazyky vznikající na silnicích v zimním povětří byly krásné.



sobota 16. ledna 2010

Z rodinného alba 47

Pohádky o mašinkách - to je panečku nářez. Co ten kouzelník Zababa zase vyvede?


pátek 15. ledna 2010

Ze života města 11

Jede traktor
je to Zetor.
Jede do hor
orat brambor.

A pokud vás zajímá co dělá v zimě, když už je všechno zvoráno, tak tenhle evidentně pomáhá radním s chodem města.


středa 13. ledna 2010

Ze života města 10

Cestou z práce mě autobus dováží do města zrovna v době když se stmívá. Úkoly z domova jsou nenáročné, koupit pečivo a brufen (sami si udělejte obrázek toho co se u nás asi večeří:-)). A protože foťák mám s sebou, tak proč si cestu nezpestřit proběhnutím přes náměstí.

Tak pro ty které zajímá jaký měli olomoučané letos obecní vánoční strom je první fotka.  Je vysoký a stepilý. Ovšem Trojice je vyšší i když to tak nevypadá.



Na další fotce můžete vidět nejnovější olomouckou atrakci. Veřejné bruslení přímo na náměstí. Škoda, že se tu nepořádají nějaké krasobruslařské exhibice, to by teprv byly fotky!



No a když udělám ještě pár kroků, tak už jsem úplně u sloupu nejsvětější trojice, tak můžu zkusit ještě nějaký polodetail. (To je Luďo hlavně pro tebe, abys viděl tu hloubku ostrosti. Je to s clonou 1,7!)



Teď jsem si uvědomil, že dneska jsem vám dnes vlastně udělal reportáž z olomouckého rynku. A to jsem si myslel, že na reportáže nejsem.

úterý 12. ledna 2010

SIGMA 30 mm, f 1,4

Tak a je to tady. Už mám na foťáku nasazen nový objektiv. A jak to fotí? Pár testovacích snímků už má za sebou, tak se můžu pochlubit.

Tohle je před domem po tmě s clonou 1,4. Díky tomu vyšel čas na 1/10, což už se dá se stabilizátorem udržet v ruce.




Zamilovaná zvířátka jsou při cloně 2,8.




Stejně tak ilustrační obrázek z obchoďáku.



neděle 10. ledna 2010

Zima je tu 5

Asi jste ode mne dneska ani nečekali nic jiného než další zimní romanci. Tady ji máte.


Zima je tu 4

Odpolední běžkování se moc nevydařilo. V ledové krustě to bylo spíš utrpení než zábava a když začlo pršet, tak jsem to definitivně zabalil. Na propocení ale těch 7 kiláčků stačilo a navíc jsem se po týdnu zvýšených sportovních aktivit dostal na svou předvánoční hmotnost. HEČ!
To dopolední sáňkovačka byla luxusní. A to jsem ještě u toho zvládal i fotit. V celkovém součtu jsem tedy s dnešním dnem nadmíru spokojen.



pátek 8. ledna 2010

Zima je tu 3

Zima je opravdu tu. Spousty sněhu jsou dokonce i v centru města, což je téměř nevídané. Dokonce i svatí na Trojici se diví. A ti něco pamatují.


Olomouc 33

Fotek zasněženého města nemám mnoho, neboť je to jev poměrně vzácný. Jsem proto rád za každý kousek, který mi přibude. 
Dnes je to trochu technicky náročnějši fotka Dómu Sv. Václava a Přemyslovského paláce, což jsou poměrně významné a krásné památky. A ten kdo na místě samém již někdy stál a zkoušel věže kostela napasovat do fotoaparátu tak již jistě tuší, že dnešní fotka vznikla spojením hned několika fotografií, protože najednou to tam prostě dostat nejde. Současně je to vyšší retušérská, protože skládat panorama ze čtyř fotek ve dvou řadách žádný sofware nedovede. Ty svislice se kácely na každé fotce jinak a srovnat to a bezešvě slepit nebylo tak jednoduché. O co víc mi to dalo zabrat o to víc si výsledku vážím.






středa 6. ledna 2010

Do nového roku nový objektiv?

V rámci předvánoční obchodnické masáže mi uvízlo heslo v jednom fotografickém časopise: "objektiv si nekupujeme na vánoce, objektiv si kupujeme na celý život". Tak jsem si na vánoce žádný objektiv nekoupil. On to taky není typicky vánoční dárek. Přesto bych ale o nový objektiv zájem měl. Vyhlídnul jsem si SIGMU 30 mm o světelnosti 1,4. Univerzální ohnisko a obrovská světelnost - to bych si opravdu přál. Jedinou nevýhodou je cena. Není přemrštěná, ale není ani nízká.

A pak jsem se trochu rozhlížel po internetu. Tady se můžete pokochat jak fotí objektiv Leica Noctilux, který má světelnost - a to se podržte - 0,95. Opravdu, vyjde z něho víc světla než do něho vejde. Páni! A co to dělá s hloubkou ostrosti.... No a stojí kulantních 10 000 USD.
A kdybyste třeba chtěli nějaký teleobjektiv, tak docela šikovný model má za 99 000 USD Canon. Ohnisko 1200 mm se světelností 5,6 už stačí i na focení hodně divoké přirody:-).



A pokud by vám to nestačilo, tak největší teleobjektiv na světě pro DSLR aparáty je taky od Canonu a má ohnisko 5 200 mm při světelnosti f 14. Cenu tohoto metrákového drobečka ani nechtějte vědět. (Foťák je to červeně zakroužkované ztrácející se za objektivem.)



Myslím, že si jdu objednat ten SVŮJ vysněný objektiv. Za těch dvanáct a půl je to za pakatel. A když je to na celý život....

úterý 5. ledna 2010

Co dokáží foťáky

Dnes mám pro vás docela hezkou demonstraci toho, co dokáží dnešní moderní foťáky. Pokud tedy chcete vidět jaké video se dá natočit fotoaparátem, tak se podívejte na tento odkaz. Pravda, Canon 1D Mark IV si asi nikdo z nás v dohledné době nekoupí, ale to co dokáže natočit je opravdu úctyhodné (a taky to musí točit někdo kdo to umí a má cit). Podotýkám, že je to POTMĚ! Wow!

A já přidávám jednu náladovou fotku z vánočních potulek po městě.


neděle 3. ledna 2010

Zima je tu 2

Dnes mi končí prázdninová zahálka. Zítra po delší době zase do práce. Naštěstí jsem se stihnul zregenerovat a nabrat něco tuku, takže do toho můžu vlítnout na plno. A symbolickou rozlučku s rodinnou pohodou představuje dnešní fotka s dopolední procházky.


sobota 2. ledna 2010

Zima je tu

Včera jsem si postěžoval na počasí. A ono to zabralo! Dnes jsme se probudili do zimního dne se vším co k tomu patří. Paráda.


pátek 1. ledna 2010

Novoroční

Tak nám ten rok s desítkou na konci nezačíná zrovna krásným počasím. A já chtěl mít první letošní příspěvek slunečný, optimistický a barevný. Nezbývá než si vypomoct fotkou západu slunce starou 4 dny. Letošní fotky prostě ještě žádné nemám.