sobota 31. května 2008

Beskydy

Většinu tohoto týdne trávím v Beskydech. Dva dny se mi poštěstilo trošku zrelaxovat na pracovně-odpočinkové akci na Soláni a za chvíli vyrážíme na Bystřičku.
Na Soláni bylo opravdu krásně a jako bonus jsem měl možnost vyzkoušet si digitální zrcadlovku svého kolegy. Neměl jsem to asi dělat, protože při pohledu do hledáčku svého kompaktu teď hodně trpím:-)
Tak s přáním hezkého víkendu dávám jednu typicky beskydskou fotku.

středa 28. května 2008

Jak roste kapradí

Kapradí je docela fascinující. Já si vždycky vzpomenu na Burianův film "Cesta do pravěku" a snad právě proto ve mně budí úctu i úžas. Po všech těch milionech let vývoje je kapradí prostě svým způsobem dokonalé.
Mimochodem, dříve se kapradí využívalo k léčbě tasemnice (tedy spíš vypuzení z těla - o nemnocných tasemnicích mi není nic známo) a střevních červů. Doma to raději ale nezkoušejte, protože kapraď je krapítek toxická. Pro chemiky - obsahuje heteroglikosidy filicin, albaspidin, aspinol, filmaron, a další látky. Lehká otrava se projevuje bolestí hlavy a závratí, těžší vyvolává prudké, bolestné zvracení, halucinace, mdloby a křečovité záchvaty, po kterých následuje smrt.
Prostě kapraď (nebo taky čarodějnický kořen, čertovo peří, peruník či hadí žebro) je úžasná rostlina.

úterý 27. května 2008

Včera neděle byla

Po období dešťů nám víkend vyšel úplně parádně. Nevím jak jste ho strávili vy, ale my byli v ZOO. Focení zvířat v ZOO je sice na první pohled děsně jednoduché, ale praktické problémy z něj často dělají frustrující zážitek. Určitě taky máte své zkušenosti se zavazejícími ploty, odřenými, poškrábanými skly (se spoustou odlesků), neposedností zvířat spojenou s nechutí spolupracovat, nedostatkem světla, obrovskými kontrasty a úplně nevhodně řešenými výběhy.
Ale dosti reptání, občas se nějaká fotka přece jen vyvede. Tohle u nás v ZOO kupříkladu plave v akváriu.

neděle 25. května 2008

Google sites

Tvorba webových stránek bez znalosti programování je zase jednodušší. Google zprovoznil v rámci svých Google Apps službu Google Sites, která poskytuje redakční systém ve stylu wikipedie. Je to docela zajímavé. Nejenže můžete jednoduše vytvořit i poměrně komplikované stránky, ale zároveň můžete povolit jiným subjektům jejich editaci. Služba je zdarma přístupná každému majiteli "google účtu" s velmi luxusním prostorem 10 GB.
Více se dozvíte na adrese "sites.google.com". Příkladem českých stránek vytvořených v tomto systému je třeba web na "www.ceskaskola.cz".

Z fotek dneska přihazuju jinou variantu včerejšího motivu. Takže květ clematisu podruhé (někdy je těžké vybrat nejlepší variantu).

sobota 24. května 2008

Těšíte se na změny?

Otázka v nadpisu je míněna ve fotografickém slova smyslu. Není to tak dávno, co fotografové s trochou nedůvěry koukali na digitální aparáty a nevěřili, že by mohli dosáhnout kvality fotografie klasické. Od té doby asi nikdo z lidí, kteří tento vývoj sledují, nepřestává žasnout. Každý rok přinese něco nového.
Já začínal s aparátem SONY MAVICA, který ukládal snímky na klasickou 3,5´ počítačovou disketu a považoval jsem ho za naprostý zázrak techniky. Měl rozlišení 640x480 (čili asi třičtvrtě mega) a když jsem s ním fotil, tak se mě lidi chodili ptát, co to mám a jak to, že ty fotky vidím na displeji. Od takovýchto hraček se foťáky brzo posunuly k daleko serióznějším přístrojům. Velkým přelomem bylo dosažení závratného rozlišení 5 Mp o kterém se tvrdilo, že zhruba odpovídá kinofilmové zrcadlovce. Od té doby se rozlišení nadále každým rokem zvyšuje, ale už to pro nikoho není tak důležité. Mnohem významnější změnou bylo snížení cen digitálních zrcadlovek a jejich masové rozšíření.
A vývoj jde pořád dál. Větší a kvalitnější displeje, živé histogramy, optické stabilizátory, neskutečné rychlosti, výklopné displeje... A co bude dál? Těžko říct. Jisté však je, že vývoj se ani náhodou nezastaví. Ukázalo se totiž, že fotografie má obrovský potenciál nadchnout širokou obec konzumentů. A když je něco rozšířeno masově - tak se na tom dá vydělat. A o tom to, přátelé, je. Ale samotné focení se z tohoto byznysu tak nějak pomalu vytrácí.
Mimochodem, Canon si minulý měsíc nechal ve státech zapatentovat palivové články pro fotoaparáty. Takže jdeme šetřit na nové foťáky, co se nebudou muset tak často nabíjet.

Tim Walace

...a takhle to vypadá, když má někdo dokonalý cit pro vytvoření náladovky. Vždyť je taky Tim Walace předním fotografem luxusních vozů. Sekce "automotive" v galerii musí zkrátka zaujmout každého chlapa. Já jsem třeba dostal chuť koupit si Aston Martin.
A koukněte taky na krajinky, stojí to za to.
"http://www.ambientlife.co.uk"


Přeji hezký víkend.

čtvrtek 22. května 2008

Beskydy 1

Venku už několik dnů prší a na vycházky to věru moc není. Navzdory dešti dnes dávám zase jednu jarní. Je z Beskyd z předminulého víkendu. Konkrétně je tedy z Bystřičky odkud pochází moje žena. Z toho plyne, že Beskydy jsou pro mě dalším povinným tématem, takže si jich se mnou ještě užijete. Pro krajinářskou fotografii je to totiž země zaslíbená.


"Jaro v Beskydských horách"

úterý 20. května 2008

Máme rádi zvířata

Zvířátka jsou velmi oblíbené dárky pro malé děti, takže ať chcete nebo ne, brzo zjistíte, že na jedno dítě připadá několik desítek plyšových potvor. Nic proti nim, je to dobrá didaktická pomůcka. Dítě se je učí poznat podle jména, napodobit jaké dělají zvuky a někdy si s nimi i hraje. Jejich nároky na prostor ale nejsou zanedbatelné. Část našeho plyšo-zvěřince bydlí v mé někdejší knihovně. Ještěže se nemusí krmit!


"Dobře uložený zvěřinec"

Mimochodem, náš Filda uměl jako prvního napodobovat osla. Asi to ale nic neznamená, protože teď už zkoušíme i žirafu (ani se mě neptejte jak dělá), tazmánského čerta a kulatou beztvarou věc co nikdo neví co to vlastně je. Doufám, že u toho i skončíme, protože moje žena je schopna učit to nebohé dítě i jak dělá filé.

neděle 18. května 2008

Pampelišky

Odkvétající pampelišky jsou naprosto dokonalým motivem pro každého fotografa. Je tisíc způsobů, jak je vyfotit. Samozřejmě, že to není jednoduché. Já jsem zapojil celou rodinu. Jeden pampelišku držel, druhý foukal, třetí ohýbal zavazející trávu. No a já fotil a režíroval. Museli jsme vypadat jako banda totálních bláznů. Ještěže jsou sousedi už zvyklí.


"Pampeliškový výsadek"

pátek 16. května 2008

Železný sníh

Vědci z "University of Illinois" zveřejnili následující teorii vysvětlující slabé magnetické pole kolem planety Merkur: Jádro Merkuru je tekuté a obsahuje kromě železa taky velké množství síry. Na okraji jádra, kde je menší teplota, železo tuhne a odděluje se od síry za tvorby kulových vloček. Ty mají větší hustotu a pomalu tekutou sírou propadávají do nitra planety. Přitom vzniká proudění, které je vlastní příčinou magnetického pole planety.
Z profesního zájmu teď přemýšlím, jestli by za extrémních teplot a tlaků v jádru planety nedocházelo spíš k nějaké chemické reakci. Je ovšem krásné živit se vyslovováním hypotéz o dějích vzdálených, neovlivnitelných a neprozkoumatelných. Takovými vědeckými pracemi se nedá způsobit ani žádná škoda:-)

To mi připomíná, že v roce 1992 jsem na chemii síry a fosforu byl zkoušen v anorganické chemii a měl jsem to chvalitebně. Tehdy jsem se trochu zadrhnul na bezkyslíkatých sloučeninách fosforu. Naštěstí doplňková otázka byla průhledným chytákem, neboť pan profesor chtěl vědět kolik fosforu je ve fosgenu. Netušil, že jsem byl poměrně detailně obeznámen s technologií výroby v Semtíně, kde v trubkových reaktorech tento vysoce jedovatý plyn vyráběli.
Takže jen pro úplnost, chlorid karbonylu zvaný fosgen se vyrábí slučováním oxidu uhelnatého s chlorem a neobsahuje tudíž, navzdory svému triviálnímu názvu, žádný fosfor.

A když jsem se tak volnou asociací dostal od železa v jádře Merkuru ke své školní docházce, tak dnes jako další hodně volnou asociaci přidávám fotografii, kterou jsem pořídil k příležitosti svátku matek.


P. S. Prostě nerad kupuji kytky v den, kdy je "z povinnosti" kupují všichni ostatní a obchodníci šroubují ceny s vidinou rekordních zisků.

středa 14. května 2008

Hádanka

Dnešní fotka by mohla být hádankou pro olomoučáky. Schválně, kdo první zjistí kde je tohle úžasné stavení?


"Chaloupka Froda Pytlíka"

úterý 13. května 2008

Rodinné tradice

Každý květen se kromě oficiálních státních svátků koná taky u rodičů mé ženy satba brambor. Řekl bych, že to je svátek úplně nejvýznamnější a většinou bývá pojatý spíš jako "happening". Už měsíc dopředu se složitě domlouvá termín s jasným záměrem přitáhnout na tuto akci co nejvíce rodinných příslušníků. Potom se vše několikrát mění, aby se prověřila inteligence účastníků (brambory nemůže sázet kdejaký hňup:-)). Nakonec je pole zalidněno téměř v rozsahu někdejších prvomájových průvodů a účastníci se perou o kýble s bramborama ve snaze nebýt jen přihlížející divák.
Letošní slavnost bramborové sadby připadla na sobotu. Účast byla hojná. Záhy jsme se dozvěděli, že rodiče brambory nasázeli pro jistotu už ve čtvrtek, aby nás moc nezatěžovali. Naštěstí nám nechali aspoň tři řádky a kus role na zeleninu k okopání...
Fotky brambor nečekejte - já byl kopáč na zeleninovém poli:-). Měl jsem ale čas udělat pár fotek dění okolo. Brigádu si určitě nejvíce užíval Filda. Jeho výraz dostatečně přesně vystihuje i celkovou atmosféru dne na pozadí Žambochovic latifundií.

pátek 9. května 2008

Idylka

Jaro se opakuje každý rok, stále znova a znova vždycky se stejnými efekty. A vždycky je krásné. Čím to, že nás ty kvetoucí stromy a barevné kytky pořád tak udivují? Asi, že jsme součástí toho koloběhu. Některé věci v našem světě zkrátka fungují dokonale (typicky ty, které nevymyslel člověk:-))!
Mějte hezký jarní víkend a nezapomeňte pozdravit matku přírodu!

čtvrtek 8. května 2008

Michael Bosanko

Fotografování se někdy trochu nadneseně popisuje jako "malování světlem". Narazil jsem na člověka, který tuto definici naplňuje dokonale, nebo spíš ji ještě umocnil na druhou.
Jmenuje se Michael Bosanko a najdete ho na této adrese "www.michaelbosanko.com". A to malování světlem do fotogarafie na "www.michaelbosanko.com/portfolio8407.html".



Jen zírám a tiše závidím.

Olomouc 1

Olomouc je moje rodné město a navíc docela hezké město. Vždycky když mám čas na procházku po městě, tak se těším, že najdu nějaký zajímavý motiv na focení. Je to výzva! Zatím mám dvě hlavní témata. Za prvé to jsou klasické pohledy na město, jeho památky a zajímavosti a za druhé to je kontrast mezi novým a starým, neotřelé pohledy s trochou provokace.
Hodně jsem se proto těšil na prvního máje, kdy byla zpřístupněná radniční věž. Byl jsem si vědom toho, že snímky z věže budou mít nejspíš "jen" pohlednicový charakter, ale i tak v mém archivu nemůžou chybět. Bohužel bylo šedivě zataženo a poprchalo, ale i tak to stálo za to.



Takže pro neolomoučáky: "vidíte tu nejhistoričtější část města - část Horního náměstí v popředí a za ním Žerotínské návrší (kde původně stával Olomoucký hrad) s kostelem sv. Michala".

středa 7. května 2008

Narozeniny

Náš Filip má dneska svoje první narozeniny. Holt, utíká to.
Je úžasný (vždycky byl). Pusu má po mámě a oči po mně. Po kom je nos zatím není zřejmé. Buď zůstane hanácky decentní, nebo bude valašsky dominantní. Hlavně ať mu co nejdéle vydrží ten kouzelný odzbrojující úsměv. Tak ještě jednou: "všechno nejlepší Filípku".

úterý 6. května 2008

Nehoda není náhoda

Dneska je to úplně bez komentáře. Tahle dopadlo naše auto při včerejším výletu k tetě na hody do Krčmaně. Nová dětská sedačka (chtěli jsme mít nějakou hodně bezpečnou) z dnešního úhlu pohledu nebyla vůbec drahá.

pondělí 5. května 2008

Jak čumí výr?

Už sám titulek je dneska ve spojení s fotkou "samonosný". Ale musím to trošku vysvětlit. "Wildlife" je asi vůbec nejnáročnější fotografická disciplína. Občas si se zájmem přečtu na stránkách National Geografic o mnohadenním ležení bez hnutí v maskovacím krytu s extrémní technikou (co do ceny i paramterů) a většinou i v extrémních podmínkách (na zahradě za domem divokou přírodu do NG nenafotíte). Potom jsem upřímně rád, že tohle někdo je ochoten podstoupit, podělit se o zkušenosti, takže já se s klidným svědomím můžu věnovat jiným disciplínám.
Po tomhle úvodu asi nebude překvapením, že ten můj výr byl úplně ochočený, krotký a nedivoký. Rozčilují ho prý jen větší zobáky, takže mi paní "ptákoložka" (snad český ekvivalent ornitoložky) doporučila sundat si kšiltovku. Objektiv mu naštěstí nevadil, byť jsem ho fotil tak z 25 centimetrů. V jednom jeho oku uvidíte i odraz mé maličkosti (takže se vlastně jednalo i o autoportét) a kus olomouckého náměstí. Tam se totiž tato ptákovina konala v rámci prvomájové merendy.

Výra jsem pro dnešek zvolil i z úplně jiných důvodů. Dneska jsem byl nabourán v autě slečnou, která bohužel nekoukala tam, kam měla. Naštěstí se nikomu nic nestalo, jen to naše auto bude mít asi dost náročnou operaci. Tak mi nezbývá než poděkovat švagrovi Milanovi, který přijel naložit Filípka a babičku. Druhé velké díky chlapům z Auto-Husek, kteří byli velmi rychlí - odtáhli mě, zapůjčili náhradní vozidlo a všechno papírování kolem vyřídí. Konec dobrý, všechno dobré.


"Jak čumí výr..."