úterý 13. května 2008

Rodinné tradice

Každý květen se kromě oficiálních státních svátků koná taky u rodičů mé ženy satba brambor. Řekl bych, že to je svátek úplně nejvýznamnější a většinou bývá pojatý spíš jako "happening". Už měsíc dopředu se složitě domlouvá termín s jasným záměrem přitáhnout na tuto akci co nejvíce rodinných příslušníků. Potom se vše několikrát mění, aby se prověřila inteligence účastníků (brambory nemůže sázet kdejaký hňup:-)). Nakonec je pole zalidněno téměř v rozsahu někdejších prvomájových průvodů a účastníci se perou o kýble s bramborama ve snaze nebýt jen přihlížející divák.
Letošní slavnost bramborové sadby připadla na sobotu. Účast byla hojná. Záhy jsme se dozvěděli, že rodiče brambory nasázeli pro jistotu už ve čtvrtek, aby nás moc nezatěžovali. Naštěstí nám nechali aspoň tři řádky a kus role na zeleninu k okopání...
Fotky brambor nečekejte - já byl kopáč na zeleninovém poli:-). Měl jsem ale čas udělat pár fotek dění okolo. Brigádu si určitě nejvíce užíval Filda. Jeho výraz dostatečně přesně vystihuje i celkovou atmosféru dne na pozadí Žambochovic latifundií.

Žádné komentáře: