sobota 31. října 2009

Abstraktno v červené

Na víkend mám něco o čem nemusíte přemýšlet. Normálně abstraktní fotky moc nedělám, protože to neumím, ale tahle je konkrétně zrovna abstraktní:-). Můžete si myslet, že vás to třeba nějak pozitivně nabije. Vyloučeno to není...


pátek 30. října 2009

Olomouc 27

Ať máte nějakou změnu, tak jsem vyhrabal ve svém archivu něco na zpestření.


čtvrtek 29. října 2009

Podzim mezi námi 3

Po včerejším výletku teď mám těch podzimů v zásobě až do zimy:-).


středa 28. října 2009

Podzim mezi námi 2

Podzim je pro fotografy velmi žádané roční období a tak je logické, že se teď jistou dobu i já budu věnovat hlavně tomu co umí vytvořit příroda na podzim. Zatím jsem sice neměl extra štěstí na počasí (koneckonců to nikdo z nás), ale když mám ten stativ, tak si přece motiv k focení najdu třeba i v tmavém lese, ne?


Podzim mezi námi

Dnešní fotka je z Litovelského Pomoraví. To je lokalita kde mám velký fotografický dluh, protože jsem si na ni zatím netroufal. Rozhodně se s ní ale budu zkoušet popasovat.
Fotka je zase tak trochu jiná než mé obvyklé fotky. Nemá žádnou smysluplnou kompozici, není tam žádný hlavní motiv... Chtěl jsem nechat působit jenom ty barvy, které se z letní zelené mění do té podzimní. Možná by tomu neurčitu slušela i nějaká neostrost, ale na tu už jsem si netroufal.



Mimochodem, dneska jsem byl na výstavě fotek olomouckého fotografa Jiřího Fraita. Podstatnou část tvořily právě fotky z Litovelského Pomoraví. Na výstavu jsem šel z fotografické zvědavosti protože pan Frait je vystudovaný fotograf a fotí už 40 let. Bylo to docela poučné, protože takhle já fotit neumím. Většina fotek byla velmi desaturovaná a hodně jich bylo záměrně umělecky rozmazaných.Vznikly tak více abstraktní než reálné snové obrazy. Tak nějak si představuju vnímání světa pod vlivem halucinogenů (:-)) - to ale myslím v dobrém slova smyslu. Taky se mi znovu potvrdilo, že když se fotka kvalitně vytiskne, dobře doladí vhodnou adjustací  (pasparta, rámeček...) a udělá na větší formát než obligátní A4, tak je neporovnatelně působivější než na monitoru počítače.
Pro olomoucké ještě informace, že výstava je do konce měsíce v galerii Patro a je zdarma.

úterý 27. října 2009

Trocha nevšednosti

Dnešní fotka je zase jedna z těch zvláštních. Ne, že by zobrazovala něco nevšedního, ale je upravená do trošku nereálné podoby. Jeden fotograf pěkně okomentoval svoje úpravy fotek když prohlásil: "A kdo řekl, že fotka musí zobrazovat realitu?"




A pro experimentátory ještě letmý pohled pod pokličku. Líbila se mi třešeň před skupinkou tmavších smrků. Bohužel na fotce ty odstíny zelené dost splývaly. Tak jsem to zkusil převést do černobílé a protože to pořád nebylo ono, tak jsem hodně posílil žlutý a zelený kanál. Takže jak je vidno - i malá a jednoduchá "pseudotvůřčí" úprava může vyvolat celkem razantní změnu.

pondělí 26. října 2009

Vlajky našich otců

Dnešní fotka z Bystřičky, ještě teplá. Poslední fotka, kterou jsem dělal při návratu z procházky. Na to, že jsem si od ní nic nesliboval, tak mě potom u počítače velmi příjemně překvapila.


sobota 24. října 2009

pátek 23. října 2009

čtvrtek 22. října 2009

Olomouc 26

Dneska trošku navazuju na nedělní příspěvek, neboť tyto dvě fotky vznikly několik metrů od sebe v rozmezí několika minut. Pohlédněte na strop kostela svatého Michala. Není to sice výzdoba od Michalangella, ale i tak je to fotogenické, nemyslíte?


úterý 20. října 2009

Ve znamení štíra

Štíra vypustila z podzemí bohyně Héra (královna tuků), aby bodl a usmrtil Oriona, proože se bála, že vyhubí veškerou zvěř. Tolik praví staré řecké báje.
Podle jiné legendy štír kdysi vyděsil spřežení táhnoucí po obloze sluneční vůz tak, že se koně splašili a při divokém běhu obrovským žárem z ohnivého vozu vzplála Země a změnila se na poušť. A od těch dob mají potomci sežehnutých lidí v pouštních oblastech černou pleť.

Ale dosti už o štírech. Dívka se jmenuje Kristýna a když jsem ji požádal o vyfocení jejího štíra, tak se jen zeptala jak si má stoupnout. No není to fotografování hezký koníček?


neděle 18. října 2009

Olomouc 25

Návštěva kostela sv. Michala se tentokrát vyplatila. Měli jsme soukromý varhanní koncert a k tomu ještě jsem pořídil pár zajímavých fotek. Na téhle je výhled ze zvonice na město.


sobota 17. října 2009

Z rodinného alba 40

Počasí posledních pár dní stojí vyloženě za starou bačkoru. A protože Filip když je zavřený doma delší dobu, začíná se podobat živelné pohromě, vypravili jsme se do aquaparku.



V celém aquaparku bylo pouhopohých 8 lidí, takže jsme opravdu měli dostatek prostoru a velmi jsme si to užili.



Focení sice bylo dost komplikované, protože jednak už jsem na kompakt odvyknul (a zrcadlovku bych teda na bazén nevzal) a v hledáčku jsem bez brýlí neviděl skoro nic. Potom taky se mi permanentně mlžil objektiv no a světlo nebylo taky nic moc. Na ISO 400 už ze starého kompaktu  příliš kvality vyždímat nelze. Do rodinného alba je to ale dobré.
Zvlášť z téhle poslední fotky mám docela radost. Je to současně taková reminiscence do 7 let zpátky, kdy jsem Blance vzhledem k okolnostem přezdíval "rusalka".


pátek 16. října 2009

Olomouc 24

Pohled na dóm sv. Václava z Náměstí Republiky. Takhle zataženo v neděli opravdu bylo. A v pozdním odpoledni na minutku vykouklo z pod mraků slunce. A to jsem si myslel, že ve městě za takového ošklivého počasí nic kloudného nevyfotím.


čtvrtek 15. října 2009

Ze života města 9

I takovéhle výjevy se v našem městě odehrávají. Současně je to můj další pokus o HDR techniku.


středa 14. října 2009

Z rodinného alba 39

Filda občas zlobí tak, že si ho musím vzít pořádně do prádla:-).


úterý 13. října 2009

Exoti 2

Jak jsem včera avízoval, tak dneska dávám na ukázku pár fotek ptačích exotů z výstavy. Fotografů tam bylo opravdu požehnaně, většinou ale nadšenci s kompaktama a dokonce i hojně lidiček fotilo mobilem. Tihle sváteční fotografové byli docela k zlosti, protože se jednak nacpali k nejatraktivnějším ptáčkům a jen neochotně uvolňovali místo dalším a taky proto, že fotili většinou s bleskem (i když se to nesmělo) a chudáci ptakoši. Ale to už je holt daň za masovost.



Focení nebylo vůbec jednoduché. Především se fotilo výhradně přes dráty klecí. To naštěstí u zrcadlovky není tak velký problém, pokud není ptáček hned za přední stěnou. 




 Horší bylo mizerné světlo. Nezbylo mi než fotit na ISO 1600, co nejmenší clonu a to, že se to občas i povedlo je velká zásluha stabilizátoru. Časy totiž byly i kolem 1/30 a to na 90 mm objektiv opravdu není moc.
S tímto nastavením souvisí i problém s opravdu minimální hloubkou ostrosti. To, že když se ptáček pohnul, tak z fotky nebylo nic nemusím ani zdůrazňovat.
Těžký boj shloubkou ostrosti je vidět na této fotce a pár dalších fotek mám na PICASE.


neděle 11. října 2009

Exoti 1

Co dělat v sobotu když je deštivo a nevlídno? My jsme navštívili výstavu ptáků "exota". Moc jsem si od toho nesliboval (ptáky obecně nemám rád), ale nakonec jsem byl příjemně překvapen.



Z foťákem se tam dalo opravdu vyřádit do sytosti. Dneska na ukázku předvádím jtakovou malou reportáž. A  přestože jde u ptáků hlavně barvy, tak k reportáži mi sedí víc ta černobílá. (Pro srovnání dám barevné verze na PICASU. Ale až za pár dní, abych tady mohl prezentovat premiérově ještě vydařené portréty.)
  


Bohužel náš Filip se po chvíli začal nudit a být protivný a tak jsme museli prohlídku vzít opravdu letem světem. Proto ani to focení jsem nemohl vzít důkladně. Ale přesto, díky mé ženě která se trpělivě o Fildu starala, jsem nafotil aspoň něco. A protože se výstava koná každoročně, tak po fotografické stránce zůstává výzvou do příštích let.



sobota 10. října 2009

Ze života města 8

Úplněk v kavárně.


Ze života města 7

Kultůra za bůra. Zase se vracím do léta, kdy se na náměstí konaly různé akcičky. Tohle je koncert Olomouckých trubačů a kouzelná na něm byla ona paní v popředí, která to opravdu prožívala na plno!


pátek 9. října 2009

Nebe nad hlavou

Volně navazuji na včerejší příspěvek letní oblohou s podzimním políčkem.

A ještě přidám nějaké fotografické tlachy (to jsem v poslední době zanedbával). Tentokrát o stativech. Rozbil  se mi totiž starý stativ, upadla  mu hlava (co taky chcete od plastového stativu za 700). Naštěstí na něm zrovna nebyl foťák, takže není čeho litovat. Koupě nového stativu je ovšem zážitek. Nuceně jsem se stal znalcem v tomto oboru, takže kdybyste chtěli vědět něco o stativech, tak vám můžu posloužit:-). Nakonec jsem našel způsob jak vybrat - člověk si prostě musí ujasnit na co nejčastěji stativ potřebuje a dát si finanční limit. Touto metodou jsem vytipoval dva vhodné kousky. No, a vítěz mého výběrového řízení mi byl zrovna doručen a už jsem si ho stihl i ošahat. Jmenuje se Velbon ultra LUXI M a o víkendu s ním vyrážím do terénu.


čtvrtek 8. října 2009

Sbohem léto

Že bylo dneska tak krásně, tak jsem našel takový letní, lehce nostalgický snímek. Bůh ví, jestli takový den ještě vůbec letos bude.


úterý 6. října 2009

Vosa na melounu

Po delší době zase jedna letní makrofotografie. Vosa si dávala do nosu osvěžující meloun a vůbec ji nezajímaly zaostřovací motorky objektivu. Tímto jí děkuji za spolupráci, stala se jednou z mých nejlepších modelek.


neděle 4. října 2009

sobota 3. října 2009

Beskydy 10

A pro změnu zase jedna z Beskyd. Možná se vám (stejně jako mně) bude zdát ta obloha modrá až nepřirozeně, ale vězte, že je to takto opravdu vyfoceno. Je to zkrátka příklad maximální polarizace, tak jsem se rozhodl tu sytost nechat tak jak je.


pátek 2. října 2009

Ježíšku na křížku

Ku příležitosti návštěvy papeže jsem našel fotku s náboženskou tématikou.